Uhapšenom Srbinu određen pritvor: Situacija se smiruje, Srbi i KPS se povlače (FOTO, VIDEO)

Fotografije pokazuju da su pripadnici policije takozvanog Kosova tokom hapšenja na nišanu držali Srbe koji su se našli u blizini

Kako saznaje RT Balkan, nakon današnjih nemira situacija u Kosovskoj Mitrovici se smiruje. Srbi su se razišli, pripadnici Kfora trenutno se nalaze u Bošnjačkoj Mahali na raskrsnici kod Istočnog mosta, a kosovska policija se povukla.

Policija takozvanog Kosova uhapsila je danas trenera kik-boks kluba iz Kosovske Mitrovice Miluna Luna Milenkovića.

Prištinski ministar policije tvrdi da je uhapšeni "organizator napada na Kfor" ispred opštine Zvečan prilikom nedavnih nereda. Dodao je da su u akciji lakše povređena tri policajca.

Tokom hapšenja Milenkovića snage policije tzv. Kosova su na nišanu držale i Srbe koji su se u tom trenutku našli u blizini.

Na fotografijama se vidi kako pripadnici policije na nišanu drže Srbe koji drže ruke u vazduhu, dok se na video snimku vidi kako uguravaju Milenkovića u policijski džip, prenosi Tanjug.

Hapšenje je navodno izvršeno u frizerskom salonu u ulici Kralja Petra, na Poletu.

Prema navodima očevidaca, policijski službenici su upali u salon i izveli jednu osobu iz objekta, a koristili su i suzavac.

Portal "Kosovo onlajn" objavio je ono što izgleda kao snimak hapšenja.

Milenkoviću je večeras određeno je zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za Tanjug advokat Nebojša Vlajić.

Očekuje se da Milenković sutra bude izveden pred sudiju.

U Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene, a u samom centru grada se okupilo nekoliko stotina građana koji izražavaju protest. Na lice mesta došao je i predsednik Srpske Liste Goran Rakić, koji je dočekan burno i sa negodovanjem.

Prema nezvaničnim informacijama, čula se i pucnjava. Kako saznaje RT Balkan, jedinice policije tzv. Kosova povukle su se u pravcu Bošnjačke Mahale.

Bačena je i jedna šok bomba, a u jednom trenutku upotrebljen je i suzavac, saznaje RT Balkan.

Oklopna vozila kosovske policije koja su bila situirana kod Bošnjačke Mahale su se povukla, saznaje Tanjug, ali se na ostalim lokacijama i dalje nalaze pripadnici tzv. specijalnih jedinica policije "Kosova". Sirene se više ne čuju.

Kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici bilo je okupljeno više stotina građana.

Pripadnici Kfora nalaze se u Bošnjačkoj Mahali na raskrsnici kod Istočnog mosta, a Srbi su se razišli, javlja reporter RT Balkan.

Mitrovicom je nadletao i helikopter Kfora, a viđeni su i dronovi nepoznatog porekla. Broj vozila policije tzv. Kosova kod istočnog mosta se povećao.

Dva oklopna vozila kosovske policije nalaze se blizu autobuske stanice u Severnoj Mitrovici, a nekoliko oklopnih vozila viđeno je i u Rudaru na magistrali od Kosovske Mitrovice, pored Zvečana, a prema Leposaviću.

Za to vreme u Zvečanu se održava skup podrške Srbima koji su uhapšeni 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i pripadnika Kfora ispred opštinske zgrade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanak će biti održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike sa početkom u 09.00 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Petković: Nalazimo se u najtežoj situaciji do sad

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je današnjom akcijom premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazao da je zainteresovan isključivo za sukobe i rat na KiM.

Kako je rekao na vanrednoj konferenciji za novinare po Kurtijevom nalogu danas je u centru severnog dela Kosovske Mitrovice uhapšen Milun Milenković Lune, iako za to ni on ni ministar unutrašnjih poslova privemenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlj nemaju niti su pokazali dokaze.

"Luneta je mesecima jurila Kosovska policija jer je borac za srpske interese. Uhapisli su ga u podne u centru u fizerskom salonu koji je bio opkoljen sa 8 vozila. Tokom hapšenja napravio je opsadno stanje, veliki broj je ušao u severni deo, policija je bacala suzavac na ljude na ulicama i nišanili slučajne prolaznike", rekao je Petković i dodao da se nalazimo u najtežoj situaciji do sada.

Svečlja: Uhapšen "organizator napada na Kfor"

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja napisao je u objavi na tviteru je da je na severu uhapšen, kako je naveo, jedan od navodnih organizatora napada na pripadnike Kfora Milun Milenković - Lune, za kojeg je rekao da je jedan od vođa Civilne zaštite.

On je naveo da su tokom hapšenja Milenkovića lakše povređena tri policajca.

Miljačić: Kurti hoće da dođe do gubitka života na severu

Koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić poručio je da je Aljbin Kurti namerno poslao specijalce u Severnu Mitrovicu, gde je danas uhapšen još jedan Srbin, kako bi izazvao nemire i gubitke života.

"Nekoliko trenutaka nakon iznošenja svog plana od pet tačaka za rešavanje situacije na severu, Kurti je poslao specijalce u centar Severne Mitrovice da izvrše hapšenje, sve u nadi da će doći do nemira i gubitaka ljudskih života. Već viđena taktika, dobro je da nije došlo do sukoba", naveo je Miljačić na tviteru.

Za šta se sve tereti uhapšeni Lune 

Kako piše prištinska "Koha", Lune je osumnjičen da je organizovao napade ručnim bombama na objekte opštinskih izbornih komisija, službenike CIK-a i pripadnike kosovske policije.

Takođe pišu kako postoji sumnja da je u nekoliko slučajeva napao maloletna lica albanske nacionalnosti koja žive u severnoj Mitrovici.

Prištinski mediji prenose da se veruje da je Milun Milenković imao aktivnu ulogu i bio lider u organizaciji barikada u septembru 2021. godine.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je rekao da je uhapšeni Srbin navodno organizovao napade na opštinske objekte u Zvečanu i napade na pripadnike Kfora.