Kurti ljut na Ramu: Pusti ZSO, pokaži Vučiću plan za albansku manjinu u Srbiji

Premijer privremenih prištinskih institucija izgleda da je albanskom kolegi zamerio što ga nije konsultovao oko nacrta statuta ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je albanskom premijeru Ediju Rami, da bi, umesto što je izneo predlog nacrta statuta Zajednice srpskih opština, trebalo da izađe sa predlogom za "albansku manjinu u Srbiji".

"Ne sumnjam da premijer Edi Rama smatra da je njegov predlog nacrta statuta dobar i zato predlažem da ga predstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za Albance u dolini, na sledećem sastanku Otvorenog Balkana", rekao je Kurti, ukazujući na Albance koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Premijera takozvanog Kosova očigledno je zabolelo to što se Rama sa njim nije konsultovao dok je izrađivao nacrt, niti je tom o predlogu s njim pričao nakon što ga je poslao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

Kako je nedavno preneo "Albanijan post", Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su "dugo pripremali" najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno "za slučaj da dođe ovaj dan".

"Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Strane ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da piše u tekstu nacrta", rekao je Rama.

On je tada poručio i da je njegov predlog dokument najvišeg međunarodnog nivoa i da uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i "svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog suda Kosova''.

I Kurti, kao i srpski predsednik, tvrdi da nacrt statuta ZSO nije video.

Predsednik Vučić je, inače, gostujući na TV Hepi poručio da statut Zajednice srpskih opština ne može da napravi niko sem Srpskog upravljačkog tima, kako je i dogovoreno Briselskim sporazumom. Zato ga, kako je rekao ne interesuje ni predlog albanskog premijera Edija Rame, kao ni bilo koga drugog.