Srbija i Balkan

"Albanijan post" ekskluzivno o sankcijama Prištini: Ako Kurti ne razmisli, čeka ga izolacija

Moguća kazna je i slabljenje razumevanja za suverenitet Prištine na severu Kosova, što se neće desiti kao rezultat bilo kakve zavere ili tajne agende, na šta aludiraju predstavnici vlasti u Prištini, već isključivo kao rezultat jednostranih i nepromišljenih Kurtijevih odluka
"Albanijan post" ekskluzivno o sankcijama Prištini: Ako Kurti ne razmisli, čeka ga izolacija© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Sankcije međunarodne zajednice za Vladu "Kosova" i tzv. premijera Aljbina Kurtija mogle bi da počnu već ove nedelje, pošto je vlada u Prištini odbila da se usaglasi sa međunarodnim partnerima po pitanju severa Kosova, navodi "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore koji su uključeni u pregovarački proces.

"Ono oko čega se svi na Zapadu slažu je da Kurti, ako ne razmisli, treba da bude izolovan", rekao je izvor za portal, dodajući da je taj proces već započeo. 

"Najverovatnije će za nekoliko nedelja Kurtijeva jedina međunarodna aktivnost biti učešće na okruglim stolovima koje organizuju evropske nevladine organizacije, mada će i to biti značajno smanjeno", dodaje izvor.

Osim toga, svaki međunarodni kontakt kosovskog premijera biće vezan samo za Brisel, Berlin ili Pariz, i biće sveden isključivo na pitanja vezana za dijalog.

"I to moramo vrlo jasno da kažemo: ova komunikacija neće značiti pregovore. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje", pojašnjava se u tekstu.

U odvojenim izjavama, američki sekretar Entoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj rekli su da će nesprovođenje zahteva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima "Kosova" sa Zapadom, a portal navodi da u slučaju eskalacije situacije na terenu nisu isključene ni oštrije sankcije. 

"Zapadna zajednica je shvatila da su i Kurti i Vučić dijalog pretvorili u instrument svoje unutrašnje politike. Stoga, ne želeći da bude deo ove igre, ako Kurti i Vučić ostanu na istim pozicijama, zapadna zajednica neće oklevati da preduzme mere za održavanje mira i bezbednosti, bez obzira na reakciju dve strane", ističe se.

Portal podseća da poslednja tačka Ohridskog sporazuma daje pravo međunarodnoj zajednici da preduzme određene mere kao kaznu za nedostatak konstruktivnosti i spremnosti da se ispune obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma.

Mikro-država Kfora na severu Kosova

Problem je, međutim, činjenica da nema mnogo kaznenih opcija za "Kosovo", jer nema imovinu u inostranstvu, nema pristup međunarodnoj trgovinskoj razmeni, itd. U stvari, te mere su na toliko bazičnom nivou, da čak izgledaju brutalne, ističe "Albanijan post".

"Stoga će jedan od prvih koraka biti revizija pomoći koja dolazi iz pretpristupnih programa u EU, što je mera koja je u potpunosti u okviru Ohridskog sporazuma; Odugovlačenje procesa članstva u Savetu Evrope; Revizija značajnog dela programa koje finansira američka vlada; Razmatranje podrške vojsci 'Kosova' i drugim bezbednosnim snagama, što je još jedna veoma bolna odluka; Preispitivanje svakog procesa ili instrumenta koji 'Kosovo' približava NATO-u", navodi se u tekstu. 

Dodaje se i da će u slučaju eskalacije situacije na terenu, ministri unutrašnjih poslova EU bez sumnje preporučiti odlaganje datuma vizne liberalizacije, ali pozivajući se na "tehničke razloge" poput povećane opšte nesigurnosti i rizika od migracije, iako će to suštinski biti kazna za Prištinu.

Navodi se da "Kosovo" treba da bude svesno da je moguća kazna i slabljenje razumevanja za suverenitet Prištine na severu Kosova.

"Kako se stvari odvijaju, komandant Kfor-a bi vrlo brzo mogao da dobije neophodnu političku podršku da u potpunosti ostvari svoja široka ovlašćenja. Nažalost, sever Kosova može da se pretvori u mikro državu Kfora", dodaje izvor.

Pojašnjava se da će u slučaju produženih tenzija, Zapad biti prinuđen da ima razumevanja za rešenje koje uzima u obzir posebnost severa Kosova kao kompaktnog regiona, kako u etničkom, tako i u geografskom smislu.

"Ako razvoj situacije bude napredovao ka toj tački, to se neće desiti kao rezultat bilo kakve zavere ili tajne agende, na šta aludiraju predstavnici vlasti u Prištini, već isključivo kao rezultat jednostranih i nepromišljenih Kurtijevih odluka", navodi izvor.

Dodaje se i da niko nema tajne planove da ruši Kurtija ili Vučića.

"Ako 'Kosovo' i Srbija trpe zbog postupaka svojih lidera, na narodu 'Kosova' i Srbije je da razmisle o svom putu napred. Sigurni smo da će ljudi, nakon što prođe nacionalističko ludilo, početi da se sećaju stvarnih problema. I naravno da će zahtevati odgovornost. Ali, u međuvremenu, u Beloj kući, ili u novoj Evropskoj komisiji, možda će biti neki drugi ljudi, sa mnogo manje razumevanja i dobre volje", zaključuje se.

image