Srbija i Balkan

Petković: Umesto da oslobodi Srbe, Kurti hapsi srpskog sportistu, osvajača medalja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti na sve načine želi da isprovocira sukobe i rat
Petković: Umesto da oslobodi Srbe, Kurti hapsi srpskog sportistu, osvajača medalja© Танјуг/Јадранка Илић

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da je po ličnom nalogu premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija danas uhapšen Milun Milenković Lune.

"Luneta su uhapsili u podne u centru, u frizerskom salonu koji je bio opkoljen sa osam oklopnih vozila", istakao je Petković.

On je istakao da Kurti na sve načine želi da isprovocira sukobe i rat.

"Oni su nišanili slučajne prolaznike, držali su ih na nišanu sa dugim cevima. To je Kurtijeva policija koja služi da bi maltretirala srpski narod. Do hapšenja dolazi dok su porodice Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića imale miran protest" rekao je Petković.

"Lune nije kriminalac, već istaknuti sportista, koji je osvajao medalje. On je i trener kik-boks kluba u kom treniraju mnoga deca", naglasio je on.

"Umesto da povuče okupatore sa severa KiM i ide u pravcu deeskalacije, što od Kurtija traži cela međunarodna zajednica, on dovlači nove snage policije tzv. Kosova. Objasnite mi kako onda možemo da idemo u pravcu deeskalacije?", zapitao se Petković.

Ističe da će Beograd i Srbija dati sve od sebe da sačuvaju mir, ali, kako dodaje, "nalazimo se u najtežoj situaciji do sada".

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta tokom dana razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, ali i sa drugim stranim zvaničnicima", istakao je Petković i pozvao Kfor da hitno interveniše i ukloni policijske snage Rosu sa severa KiM.

"Sve dok su oni prisutni na severu, neće biti mira za srpski narod", rekao je Petković i dodao: "Kurti na sve načine želi da isprovocira sukobe i rat. Mi ćemo učiniti sve, kao i do sada, da sačuvamo mir, ali niko ne zna šta je u Kurtijevoj glavi. Umesto da oslobodi ranije uhapšene Srbe, on hapsi još jednog Srbina. On sada dovlači nove snage, nova oklopna vozila, nove Rosu policajce koji na nišanu drže obične građane".

image