Evropska komisija ne može da prežali otvaranje redakcije RT Balkan

Iako na zvaničnom sajtu još nema teksta, RTS je objavio delove šestomesečnog izveštaja navodeći da su imali uvid u dokument Evropske komisije

Evropska komisija trebalo bi uskoro da objavi redovni šestomesečni izveštaj o vladavini prava u Srbiji. Iako na zvaničnom sajtu još nema teksta, RTS je objavio delove pozivajući se na to da je imao uvid u dokument.

U delu koji se odnosi na slobodu medija, Brisel navodi da "Srbija treba da preduzme hitne mere kako bi se suprotstavila stranoj manipulaciji informacijama i anti-EU narativima".

Iako se tiče slobode medija, Brisel traži da to ne važi za redakciju RT Balkan i Sputnjika.

Kako se navodi, ruska medijska kuća RT u novembru 2022. pokrenula je "multimedijalnu veb platformu na srpskom jeziku, koja zajedno sa 'Sputnjikom Srbija' proizvodi, distribuira sadržaj koji manipuliše informacionim okruženjem u Srbiji i ima odjeka u velikom delu mejnstrim medija u Srbiji i šire u regionu".

Dakle, svi drugi mediji mogu da uživaju slobodu, ali ne i ruski, smatra Brisel koji se predstavlja kao zaštitnik i promoter prava i sloboda.

Podsetimo, i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik žalio se u svom godišnjem izveštaju o Srbiji na "otvaranje redakcije RT Balkan u Beogradu i lansiranje onlajn medijskog servisa na srpskom jeziku, povrh međunarodnog servisa na engleskom koji je takođe dostupan".

"Pozivamo srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i u potpunosti usklade sa odlukom Saveta o obustavi emitovanja aktivnosti Sputnjika i RT. Pozivamo da se prorusko izveštavanje širom medijskog spektra napusti, u duhu posvećenosti Srbije da se integriše u EU", navodi se u izveštaju koji je u formi rezolucije Evropski parlament usvojio.

U ostatku izveštaja Evropske komisije, prenosi RTS, navodi se da Srbija treba da uloži više napora i političke posvećenosti da bi produbila reforme i rešila nedostatke u ključnim oblastima pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, medijskih sloboda, slobode okupljanja, temeljnim pravima i procesuiranju ratnih zločina.

Evropska komisija navodi i da je usvojena nova strategija tužilaštva za ratne zločine, "šira po obimu od prethodne strategije, ali ističe i da "brojne političke partije i političari u Srbiji, uključujući i neke na nivou ministara, podržavaju osuđene ratne zločince i daju im javni prostor", koji osuđeni ratni zločinici koriste za "širenje jezika mržnje".