Opozicija krivi Kurtija za otkazivanje sastanka sa Albanijom: Nemaju razloga da se dave sa nama

U vreme kada su svi zapadni saveznici razočarani Vladom 'Kosova', Albanija nam je potrebna više nego ikada, poručio je predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići

Opozicioni albanski lider Sali Beriša kritikovao je aktuelnog predsednika vlade Albanije Edija Ramu zbog otkazivanja sastanka vlada Albanije i tzv. Kosova, koji je trebalo da bude održan danas u Đakovici.

Beriša, naime, tvrdi da je Rama otkazao sastanak po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

"Ova odluka o otkazivanju sastanka kao osveta za odbijanje njegovog (Raminog) nacrta od strane Vlade i političkih snaga 'Kosova', dokazuje šta je ovaj čovek spreman da uradi za Vučića, ali i za sopstvenu kožu", poručio je bivši premijer i predsednik Albanije. 

Dodao je da najoštrije osuđuje Ramino mešanje u unutrašnje stvari "Kosova".

"Najoštrije osuđujem čin brutalnog mešanja Edija Rame u unutrašnje stvari 'Kosova' i pozivam međunarodnu zajednicu da ne zaboravi da Edi Rama u ovoj svađi sa vladom 'Kosova' štiti lične interese i da je on, od dolaska na vlast, glavni protagonista velikosrpskih projekata i podele 'Kosova' sa Aleksandrom Vučićem", naveo je Beriša.

On je pozvao vlasti u Prištini da ulože sve napore da deeskaliraju situaciju i da se vrate "na agendu i primenu Ohridskog sporazuma, što je u najboljem interesu 'Kosova', ali i mira i stabilnosti u regionu", napisao je Beriša.

Bejtuš Gaši, bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova, ocenio je odluku kao udar na kosovske institucije i dodao da Rama pokušava da povrati autoritet lidera koji sarađuje sa međunarodnom zajednicom, kao i da skrene pažnju sa unutrašnjih problema u svojoj zemlji, prenela je "Koha".

Ovo nije "Kosovo" kakvo smo zamišljali

S druge strane, većina opozicionih lidera i analitičara iz Prištine okrivila je Kurtija zbog izolovanja "Kosova" od najbližih saveznika. 

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići nazvao je to alarmantnim vestima, prenosi "Reporteri".

"U vreme kada su svi zapadni saveznici razočarani Vladom 'Kosova', Albanija nam je potrebna više nego ikada!", poručio je Krasnići.

I izvršni direktor Instituta za politička istraživanja iz Prištine (KIPRED) Ljuljzim Peci kritikovao je pristup Vlade "Kosova" prema Albaniji. 

"Ako hoćemo da se udavimo, nema razloga da se pitamo zašto Albanija ne želi da se udavi sa nama! Kada izvršite samoubistvo, niko ne može da vas spasi, čak i ako imate roditelja, brata ili sestru!", napisao je Peci na Fejsbuku.

I predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku ocenio da je otkazivanje sastanka loša vest za sve Albance, optuživši tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da donosi krizu i izolaciju.

"Vest o otkazivanju zajedničkog sastanka dve vlade je loša vest za Albance na 'Kosovu', u Albaniji, u 'Dolini', Makedoniji i Crnoj Gori. Nažalost, 'Kosovo' nastavlja svoj put ka izolaciji i usamljenosti. Ovog puta, kao nikada do sada, ostali smo bez Albanije. Ovo nije 'Kosovo' kakvo smo zamišljali", poručio je Abdidžiku. 

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) smatra da "'Kosovo' nikada nije bilo u ozbiljnijoj političkoj, diplomatskoj i bezbednosnoj situaciji". Oni su pozvali Aljbina Kurtija da "koordinira akcije sa međunarodnim saveznicima 

"Vest o otkazivanju sastanka dve vlade bez ikakve sumnje slabi 'Kosovo' i istovremeno nam pokazuje koliko je trenutna situacija u zemlji ozbiljna, svakim danom sve gora!", istakao je šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri.

Podsetimo, zajednička sednica Vlade Albanije i predstavnika privremenih prištinskih institucija, koja je trebalo da bude održana danas u Đakovici, otkazana je. 

"Nalazimo se u uslovima zaoštravanja odnosa između Kosova i cele evroatlantske zajednice, ovaj sastanak ne može da bude održan u očekivanom formatu, nakon što sam razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom", pojasnio je albanski premijer Edi Rama na konferenciji za medije.