Srbija i Balkan

Mirna noć na severu KiM: Uhapšeni Milenković prebačen u policijsku stanicu u Prištini

Uhapšenom Srbinu na teret se stavljaju tri krivična dela - terorizam, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom
Mirna noć na severu KiM: Uhapšeni Milenković prebačen u policijsku stanicu u Prištini© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Milunu Milenkoviću, sportisti i treneru u Kik boks klubu "Kosovska Mitrovica" koji je juče uhapšen u centru Severne Mitrovice, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati i on je posle hapšenja iz Južne Mitrovice prebačen u policijsku stanicu u Prištini, potvrdio je sinoć Milenkovićev advokat Nebojša Vlajić. 

Kako RT Balkan saznaje, noć na severu KiM protekla je mirno. U Severnoj Mitrovici, kao ni na okolnim putevima, nema oklopnih vozila. Prisustvo policije na ulicama nije primećeno.

Od jutros sve prodavnice rade normalno i grad funkcioniše uobičajeno, saznajemo.

Po rečima Vlajića, uhapšenom Srbinu na teret se stavljaju tri krivična dela - terorizam, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom. 

"On je čovek čvrst i hrabar. Hrabri me činjenica da zna da je nedužan za to za šta ga terete", izjavio je sinoć Vlajić za portal "Kossev" dodajući da je tokom popodneva posetio Milenkovića koji je u policijskom pritvoru. 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja juče je, posle hapšenja Milenkovića, na društvenim mrežama objavio da je uhapšeni Srbin "vođa Civilne zaštite" i da stoji "iza napada na pripadnike Kfora u Zvečanu. Svečlja u svojim objavama nije ponudio nikakve dokaze za ono za šta optužuje Milenkovića. 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković juče je u Beogradu izjavio da je Milenković uhapšen po ličnom nalogu Aljbina Kurtija, da ga je "kosovska policija mesecima jurila i pretila hapšenjem jer je istaknuti borac za prava Srba na severu KiM". 

Advokat Vlajić sinoć je precizirao da će Milenković u roku od 48 sati koji ističe u četvrtak oko podne biti izveden pred sudiju i da će tada biti poznata odluka oko pritvora. 

Milenković je uhapšen juče oko podne u jednom frizerskom salonu na raskrsnici kod Tehničke škole, na par stotina metara od strogog centra Severne Mitrovice. Hapšenje su obavile jake policijske snage, Milenković je posle hapšenja uguran u policijski džip i brzo, preko istočnog mosta na Ibru u Mitrovici prebačen u policijsku stanicu u južnom delu grada koja se nalazi nedaleko od mosta. 

Istovremeno, u Severnoj Mitrovici oglasile su se sirene za uzbunu, na mestu hapšenja okupio se veći broj Srba, kosovski specijalci prebacili su u isto vreme preko mosta u Bošnjačku mahalu već broj borbenih oklopnih vozila, upotrebljen je suzavac, bačena je i jedna šok bomba, bilo je i kamenica, ali do većih sukoba nije došlo. 

Veći deo borbenih oklopnih vozila policije predveče je povučen iz Bošnjačke mahale, razišli su se i Srbi okupljeni na raskrsnici kod Tehničke škole, a u Bošnjačkoj mahali povećano je prisustvo jedinica Kfora.

image