Srbija i Balkan

Dodik o Ustavnom sudu BiH: Otuđeni centar pod uticajem stranaca

Ustavni sud najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, kaže predsednik RS
Dodik o Ustavnom sudu BiH: Otuđeni centar pod uticajem stranaca© SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Ako predsednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić želi da taj sud bude profesionalan u svom radu, onda bi trebalo da se pridržava Ustava BiH, a ne da donosi potpuno neustavne odluke, poručio je predsednik  Republike Srpske Milorad Dodik. 

"Ustavni sud BiH je institucija koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom,  ali poslednjih je godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava da kreira neke nove odnose u BiH", napisao je Dodik na Tviteru.

On je istakao je da Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH.

"Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovde žive. Zato im stranci i zakazuju sednice", naveo je Dodik.

Dodik je podsetio da je NSRS usvojila i zaključak u kojem su pozvali sudiju iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH.

"Ustavni sud deluje antidejtonski. Predložili smo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sedili stranci. Kad već spominje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda, da li je na dnevnom redu i odluka iz 2006. godine u kojoj je navedeno da visokog predstavnika u BiH potvrđuje Savet bezbednosti UN, ili su u Ustavnom sudu zaboravili na nju", upitao je Dodik.

image