Dodik o Ustavnom sudu BiH: Otuđeni centar pod uticajem stranaca

Ustavni sud najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, kaže predsednik RS

Ako predsednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić želi da taj sud bude profesionalan u svom radu, onda bi trebalo da se pridržava Ustava BiH, a ne da donosi potpuno neustavne odluke, poručio je predsednik  Republike Srpske Milorad Dodik. 

"Ustavni sud BiH je institucija koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom,  ali poslednjih je godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava da kreira neke nove odnose u BiH", napisao je Dodik na Tviteru.

On je istakao je da Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH.

"Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovde žive. Zato im stranci i zakazuju sednice", naveo je Dodik.

Dodik je podsetio da je NSRS usvojila i zaključak u kojem su pozvali sudiju iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH.

"Ustavni sud deluje antidejtonski. Predložili smo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sedili stranci. Kad već spominje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda, da li je na dnevnom redu i odluka iz 2006. godine u kojoj je navedeno da visokog predstavnika u BiH potvrđuje Savet bezbednosti UN, ili su u Ustavnom sudu zaboravili na nju", upitao je Dodik.