Vučić na proslavi Dana Rusije; Bocan-Harčenko: Biće ispunjen Putinov zadatak (VIDEO)

U ambasadi Rusije u Beogradu organizovan svečani prijem, među zvanicama i srpski ministri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana Rusije u Beogradu.

Predsednika Vučića je dočekao ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kao domaćin skupa, Bocan-Harčenko je pozdravio goste i zahvalio im na prisustvu.

"Teško je reći o Danu Rusije sadržajnije i bolje od onoga što je predsednik Vladimir Putin rekao. On je kazao da je ovo, pre svega, dan i praznik nacionalnog, narodnog jedinstva koji simbolizuje našu odanost velikom nasleđu i to je sveto nasleđe. Jedinstvenost našeg višenacionalnog naroda je sada od presudnog značaja i za dešavanja u Specijalnoj vojnoj operaciji i, pre svega, zbog toga da narod bude jedinstven u Rusiji", rekao je Bocan-Harčenko.

"Ovo je najvažniji period, biće ispunjen zadatak predsednika kao vrhovnog komandanta. Isto tako, doći ćemo zajedno sa svojim prijateljima do stvaranja i uspostavljanja novog međunarodnog poretka što je najvažniji zajednički zadatak", rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je kazao ambasador Ruske Febedracije, to se odvija uz veoma tešku borbu i niza akcija zapadnih država koje sada rade sve da se očuva onaj red koji je ranije postojao.

"Odgovor, ako se pitate šta je novi međunarodni red, je veoma jednostavan. Ovo je suverena jednakost, jednaki suverenitet svih država, pravedna saradnja, poštovanje i uvažavanje vrednosti svakog naroda i bezbednost na globalnom nivou na osnovu interesa i bezbednosti svakog naroda zemaljske kugle", kaže ruski ambasador.

Dodaje da je plan da svaka država živi o svom trošku, a ne na leđima drugih država.

"Sve je naravno jednostavno i doći ćemo do novog međunarodnog reda", poručio je on.

Bocan-Harčenko je naglasio da nisu ostvarena očekivanja Zapada da će doći do međunarodne izolacije Rusije i da je umesto izolacije, sasvim očigledno, nastala nova faza integracije, razvoj evroazijskih integracija, integracija u okviru ŠOS i BRIKS. Tu su, kazao je ambasador, i Kina i Indija, odnosno međunarodna većina.

Kako je istakao, Rusija ne traži da je svi slušaju i da svi stanu u jedan red, ali postoji puno razumevanje stavova Moskve.

Naravno, Srbija je među ovim zemljama, rekao je ambasador, jer u svojim strateškim ciljevima ona ima dosledan i veoma određen stav neutralnosti i neuključivanja u vojno-političke organizacije.

"Još je važna i saradnja prema istoku, sa Rusijom i Kinom. Za nas je poštovanje nacionalnih interesa Srbije najbolja opcija za razvoj bilateralnih odnosa, a bez obzira na ono što čujemo skoro svakog dana ne postoji nijedna naznaka za promenu doslednog stava predsednika Srbije i Beograda a pre svega u onom što je presudno – apsolutno smo ubeđeni da neće biti priznanja Kosova i da nema promene saradnje s Rusijom", rekao je ruski ambasador.

Što se tiče naše saradnje, kako je konstatovao, Rusija je svesna da se Srbija ne pridružuje sankcijama, što stvara priliku da u odnosima dve zemlje idemo dalje.

"Ne mogu da kažem da je to lako jer se Srbija nalazi u okruženju zemalja koje su uvele sankcije ali ima koraka unapred a najvažnije je da postoji poverenje i zajednički interes koji odgovara nacionalnom interesu i Rusije i Srbije koji odgovara jačanju naših veza, duhovnih, kulturnih ali i privrednih", zaključio je ambasador.

Svečani prijem organizovan je danas u ambasadi Rusije. Prijemu su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova RS Ivica Dačić, ministarka energetike Dubravka Đedović, ministarka pravde Maja Popović, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Praznik Dana Rusije počeo je da se slavi pre tri decenije i vezuje se za usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije iz 1990. godine. Zbog toga, ovaj dan se može smatrati i početkom nove istorije Rusije koja je pre nekoliko decenija na taj dan postala Ruska Federacija.

Deklaracija je usvojena u pozadini "parade suvereniteta" u bivšim sovjetskim republikama. Istog dana 1991. godine održani su prvi opštenarodni predsednički izbori u istoriji zemlje na kojima je pobedio Boris Jeljcin.