Srbija i Balkan

Rečna korita puna, a stiže još kiše: Ovo su najugroženiji delovi Srbije

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da su sutra i prekosutra moguće velike količine padavina, koje mogu dovesti i do novog izlivanja nekih bujičnih vodotokova
Rečna korita puna, a stiže još kiše: Ovo su najugroženiji delovi Srbije© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, u 32 grada i opštine širom Srbije na snazi je vanredna situacija. Nevoljama žitelja poplavljenih područja kraj se ne nazire, jer iako su rečna korita već prepuna, meteorolozi najavljuju nove pljuskove.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje, po kome će sutra, u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji za 12 časova ponegde pasti i od 30 do 50 milimetara kiše, dok se prekosutra, za 24 časa, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima zemlje može očekivati od 20 do 50 milimetara.

"Već danas nas na jugu i jugozapadu očekuju padavine. Velika je verovatnoća da narednih dana bude velikih pljuskova, grmljavine, grada, vetra, odnosno letnjih nepogoda dakle, pa da usled velike količine vode dođe i do nekih bujičnih poplava", ističe meteorolog Nedeljko Todorović.

Koordinator hidrološke prognoze i upozorenja u RHMZ, Dejan Vladiković za RT Balkan naglašava da su narednih dana moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice kod Paraćina, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka.

"U tim delovima zemlje tlo je jako nakvašeno od prethodnih padavina, voda nije stigla da se povuče i ima još vlage. Zato će nova količina padavina da napravi, kako mi, hidrolozi kažemo, 'talas na talas', pa će vodostaji krenuti da rastu, a na slivovima tih reka, potoci koji prave najveće probleme ponovo će reagovati", navodi sagovornik RT Balkan.

Vladiković navodi da će vodostaj početi da raste u narednih 24 časa, najviše u pomoravskom delu, kao i na slivovima Mlave i Peka, budući da će u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji biti najveća količina padavina.

Priroda se ne šali, to nam je svima jasno, ali važan faktor zbog koga rečice i potoci u Srbiji divljaju jeste i uticaj čoveka.

"Ti potoci su u nadležnosti lokalnih samouprava, a neke od njih rade svoj posao kako treba, a neke ne. Kanali su tako u lošem stanju, slivnici zapušeni, a investitorima se dopušta da rade sve i svašta, što je nedopustivo. Inspekcija pokušava da se bori, ali bez jakih sankcija u našem narodu ništa ne može da uspe, pa zato imamo velike probleme. Rečna korita puna su otpada, od bele tehnike do školjki automobila, i kad krene stani-pani dođe do još goreg efekta i voda onda ulazi u dvorišta, plavi podrume i prizemlja, a o štetama koje nastaju na poljoprivrednim površinama i da ne pričam", ističe Vladiković.

Koliko god situacija delovala dramatično, naš sagovornik veruje da ćemo izbeći najgore, odnosno, da se scenario iz 2014. godine kada su poplave zadesile Obrenovac, Valjevo, Loznicu, Krupanj, Koceljevu…ipak neće reprizirati.

"Tada je zemljište bilo daleko nakvašenije. Odnosno, ako bismo na ovo stanje tla imali još dva, tri ciklona, tek onda bi se desila 2014. godina. Ima problema, viđamo ih na dnevnom nivou, ima bujica, ali ne može to biti poput nekadašnjih razmera. Za sada nam ne izgleda da će se scenario ponoviti", uveren je naš sagovornik.

Meteorolog Todorović najavljuje da nas promenjivo vreme očekuje sve do nedelje 18. juna, dok će petak biti najsvežiji u narednim danima.

"U nedelju već sledi poboljšanje vremenskih prilika, iako ponegde još može biti kratkotrajne kiše ili pljuskova. Od ponedeljka do 25. juna sledi porast temperature, a maksimalne vrednosti biće iznad 27 stepeni, uz retku pojavu popodnevnih pljuskova i grmljavine", navodi Todorović.

Bez obzira što se nama, običnim smrtnicima, čini da su nas sustigle biblijske kiše, Todorović podseća da je ovakvo vreme zapravo redovna pojava, i da čak i u julu i avgustu ima jakih pljuskova, odnosno nepogoda sa bujičnim poplavama.

Da nas nije snašlo ništa neuobičajeno, tvrdi i klimatolog Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta.

"Nije to ništa ekstremno, ali jeste rizično i zaista može da bude opasno u smislu obima poplava", ističe naš sagovornik.

Za očekivati je, kaže, da u ovom delu godine imamo dosta popodnevnih pljuskova sa velikom količinom kiše.

"Nije to nikakva apokaliptična anomalija. Jednostavno malo duže traje taj period rizičnih padavina. U klimi, kakva je danas, to će se dešavati češće nego pre. Ovo polako postaje neka vrsta standarda i vežba za neku klimu budućnosti koja će biti još rizičnija. Za narednih 20 ili 30 godina, treba očekivati više ovakvih leta nego u prošlosti", uveren je Đurđević.

image