Srbija i Balkan

Vlasti "Kosova" počele primenu zabrane uvoza robe iz Srbije

Na administrativnom prelazu Jarinje formirana je duža kolona kamiona
Vlasti "Kosova" počele primenu zabrane uvoza robe iz Srbije© B.P./ATAImages

Vlasti tzv. Kosova počele su večeras oko 18 sati primenu mere zabrane uvoza srpske robe i u to vreme na administrativnom prelazu Jarinje zaustavljen je prvi kamion sa robom i vozaču nije dozvoljeno da nastavi put do Kosovske Mitrovice odnosno Prištine.

U ovim trenucima na prilazu administrativnom prelazu Jarinje formirana je duža kolona kamiona koji stoje.

"Preko administativnog prelaza, u pravcu Kosova prolaze putnička vozila, prolaze autobusi, ali kamioni sa robom stoje", kaže za RT Balkan jedan od putnika koji je pre koji minut prešao preko Jarinja.

Po njegovim rečima, sa Kosova, put centralne Srbije nesmetano prelaze i putnička vozila i kamioni i autobusi.

Na administarivnom prelazima istovremeno tokom popodneva počela je i rigoroznija kontrola putnika i putničkih vozila na putu iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji.

Jedan od naših sagovornika sa Jarinja tvrdi i da je trenutno velika zabuna među vozačima kamiona koji nisu sigurni koja roba može, koja, jednostranom odlukom vlasti u Prištini ne može na Kosovo, pošto je na nekim kamionima roba stranog porekla, na nekima je i roba koja je u tranzitu preko Kosova.

Neki naši izvori tvrde međutim da trenutno preko administrativnih prelaza na "Kosovo" ne može ni jedan kamion sa robom sa srpskim tablicama ali se očekuje da će tokom večeri situacija biti jasnija.

Veliki problem za vozače šlepera kojima nije dozvoljeno da nastave put "Kosova" jeste da se, zbog uskog puta, okrenu na Jarinju i vrate ka centralnoj Srbiji.

image