Eskalacija u Kurtijevih pet tačaka: Kako je sve počelo

Kurtijev plan za "deeskalaciju situacije" podrazumevao je momentalno hapšenje trenera kik-boks kluba iz Kosovske Mitrovice Miluna Milenkovića, uz pripadnike tzv. Kosovske policije koji su na nišanu držali Srbe koji su se u tom trenutku našli u blizini

U trenutku kada šef evropske diplomatije Žozep Borelj piše premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da "međunarodni partneri ne mogu dati podršku svim merama koje su preduzimale vlasti 'Kosova' pod izgovorom sprovođenja vladavine prava", mleko je već prosuto.

Borelj odgovara na Kurtijevo pismo u kojem on iznosi svoju viziju za "izlaz iz krize na severu Kosova i Metohije" u pet tačaka, a taj "mirovni" plan počeo je s primenom po hitnom postupku. I pre Boreljevog odgovora.

Prva tačka - hapšenje Srba - ostvarena je istog dana kada je u medijima objavljen plan. Juče smo čitali o "uspostavljanju vladavine prava" u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, što za Kurtija znači identifikaciju, krivično gonjenje i pravično suđenje svim članovima kriminalnih grupa koje su napale policiju tzv. Kosova, pripadnike NATO-a i novinare. Juče je uhapšen Milun Milenković u Severnoj Mitrovici uz sirene koje su zavijale u gradu i opsadno stanje koje je napravila kosovska policija.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, doduše, ukazuje na hronologiju koja pokazuje da Kurti nije bio "solo igrač" u ovoj akciji. Kako je izjavio Drecun, prvo je portparol Kfora Andrea Galijeni izašao sa tezom da Kosovska policija mora da uhapsi odgovorne za ranjavanje pripadnika Kfora. A zatim smo čitali Kurtijev plan u pet tačaka. A onda gledali hapšenje Milenkovića.

"Bilo je potpuno jasno nakon te izjave predstavnika Kfora da će uslediti ovakva akcija. Imao je i spisak ljudi koji treba da budu uhapšeni, da budu navodno identifikovani", rekao je Drecun.

On kaže da se i drugom tačkom (da se nasilne grupe povuku sa severa pokrajine i da se prekine svaki napad na institucije tzv. Kosova) najavljuju hapšenja i da očekuje da će Kurti nastaviti s ovom akcijom.

Kurtijev plan za "deeskalaciju situacije" podrazumevao je momentalno hapšenje trenera kik-boks kluba iz Kosovske Mitrovice Miluna Milenkovića, uz pripadnike tzv. Kosovske policije koji su na nišanu držali Srbe koji su se u tom trenutku našli u blizini, što se jasno vidi na snimcima.

Prištinske vlasti saopštile su da je uhapšen "organizator napada na Kfor" ispred opštine Zvečan prilikom nedavnih nereda. Njegovo hapšenje izazvalo je veliko uznemirenje među Srbima koji su se ponovo našli pod opsadom tzv. kosovske policije.

Situacija je ponovo dovedena do tačke ključanja: stotine građana na ulici mirno iskazuje svoj nemir, oklopna vozila kosovske policije, suzavac i helikopteri Kfora koji su nadletali grad.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je juče, na dan hapšenja Milenkovića da su mu lisice stavljene na ruke jer je borac za srpske interese, da je u gradu u vreme njegovog hapšenja bilo opsadno stanje, kao i da je veliki broj policajaca je ušao u severni deo. I da nisu pruženi nikakvi dokazi za Milenkovićevu krivicu.

"Kurti na sve načine želi da isprovocira sukobe i rat", rekao je tom prilikom Petković i dodao da se nalazimo u najtežoj situaciji do sada.

Te reči Petkovića potvrdio je i današnji dan. Dan u kojem su pripadnici specijalne antiterorističke jedinice srpske policije uhapsili na teritoriji centralne Srbije trojicu pripadnika tzv. Kosovske policije, sva trojica pod "punom ratnom opremom, sa automatskim puškama, GPS uređajima i mapama", kako je to na konferenciji za medije rekao državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić.

Iako su i on i najviši srpski zvaničnici rekli da je ova trojka uhapšena u dubini teritorije Srbije, da mogu da pruže čvrste dokaze o tome i da su spremni i na međunarodnu istragu, Kurtijeva ekipa ima svoj plan – u pet tačaka. Iz Prištine su tako odmah stigle optužbe na račun Srbije da su njihovi policajci oteti na teritoriji tzv. Kosova, zajedno sa svojim dugim cevima, napunjenim naravno, i da zahtevaju njihovo hitno oslobađanje. I da je to srpska osveta za hapšenje Milenkovića.

Na talasu tih izjava, danas su odlučili da zaustave robu iz Srbije, zabrane ulazak na Kosmet automobilima sa srpskim registarskim tablicama. Iz bezbednosnih razloga. Koliko je Kurtijev plan bio izlaz iz krize na severu KiM, toliko je validna i zabrinutost Prištine zbog "pretnji" iz Srbije u vidu robe i automobila.

"Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne. Ne zahvaljujući našoj nameri da mir nemamo, već zato što postoji jedan čovek na Balkanu koji želi da izazove rat, sukob po svaku cenu. Reč je o Aljbinu Kurtiju i ja više nemam sumnje u to", izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u dnevniku RTS-a.

On je naglasio da je namera Prištine da protera srpsko stanovništvo sa severa Kosova i Metohije gde su Srbi napadani i hapšeni više puta od početka godine. To se desilo, iako je, kako je naveo, ranije dobio garancije od NATO i EU da Srbi neće biti hapšeni.

"Ništa mi iz Kvinte nisu odgovorili kad sam im pokazao garancije", rekao je Vučić.