Digitalizacija zdravstvenog sistema se bliži kraju: Novi sistem ukida liste čekanja?

Lekari će u svakom trenutku imati uvid u slobodna mesta u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a najveći aktuelni problem zdravstvenih ustanova, odnosno to što je svaka "ostrvo za sebe", biće uklonjen, kaže pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović

Izrada novog zakona o medicinskoj dokumentaciji i zakona o zdravstvenom osiguranju nalaze se u završnoj fazi, a mogli bi biti usvojeni već na jesen, veruju nadležni.

Ovi zakoni su preduslov za digitalizaciju zdravstvenog sistema u Srbiji, što bi trebalo da olakša komunikaciju između zdravstvenih ustanova, omogući lekarima više vremena za rad sa pacijentima zbog pojednostavljenog načina vođenja dokumentacije, i smanji, ili čak potpuno ukine liste čekanja, pišu "Novosti".

Integrisani zdravstveni sistem, koji se zasniva na e-kartonu građana, znači da će lekari imati uvid u slobodna mesta u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Jedna baza podataka za sve osiguranike

Novi sistem podrazumeva da i državni i privatni i vojni osiguranici budu u jednoj bazi podataka, a on će se zasnivati na potpuno novoj jedinstvenoj šifri pacijenta koja nije ni LBO ni JMBG, kaže za "Novosti" pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović.

Kako navodi, digitalizacija bi mogla da otkloni ono što smatra da je najveći problem zdravstva u Srbiji, odnosno to da je svaka ustanova "ostrvo za sebe."

"Svaka bolnica, centar ili dom zdravlja čuva podatke na svom serveru, bez mogućnosti da neka druga zdravstvena ustanova pristupi njima, što u velikoj meri otežava saradnju, usporava dijagnostiku i podiže cenu zdravstvenih usluga", kaže Radović.

On dodaje da građani ne bi trebalo da strahuju od "pada sistema" i bezbednosti ličnih podataka jer, kako navodi, nivo tehničkih i bezbednosnih standarda na najviši nivo uspostavljanjem Državnog data centra u kojem će podaci biti pohranjeni, a koji opisuje kao jedan od najsavremenijih centara u regionu.