Kurti odbrusio Borelju; "Nema razmene zarobljenika"

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poslao je pismo Kurtiju u kojem traži da Priština obustavi policijske operacije, Kurti je na to danas odgovorio

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je danas šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelju da policijske akcije nisu ni njegov ni posao evropskih zvaničnika.

On je tako odgovorio Borelju koji ga je zamolio da ubuduće koordinira sa Kforom i Euleksom kada je reč o akcijama na severu KiM, kao i Kurti tvrdi da ponekad nije obavešten o akcijama.

"Ne znam ni kada je zločinac uhapšen, jer to je stvar istražne policije, jedinice koja vrši hapšenja, tužilaštva. Ima hapšenja za koja saznam u isto vreme kada i vi. Operativne akcije nisu moja stvar, verujem, niti bilo kog evropskog zvaničnika. Vladavina prava na Kosovu je stvar kosovske policije", odgovorio je Kurti, prenosi "Koha".

On je dodao da je "kosovska policija imala bezbroj obuka na Zapadu" i da je tamo naučila kako ne treba dozvoliti da policijske akcije budu politizovane.

Kurtiju kaže da je "neshvatljivo" da međunarodne mehanizme treba upozoriti pre "uspostavljanja reda i zakona na Kosovu".
On je rekao i da je spreman na dijalog.

"Kad zakažu sastanak, spreman sam. Želim posvećen dijalog, ali na Kosovu moraju da se poštuju zakon i ustav", rekao je Kurti.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da bez smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije nema prostora za nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine.

"Ne možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa dok se bavimo upravljanjem krizom. EU i SAD su mnogo uložile u normalizaciju i želimo da vidimo kako napreduje", navodi se u pismu koje je Borelj poslao privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

U odgovoru Kurtiju, Borelj je ponovio zahteve Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji se odnose na neophodne korake ka smirivanju situacije.

Između ostalog, EU traži od zvanične Prištine hitnu obustavu policijskih operacija oko opštinskih objekata na severu; alternativnu lokaciju gde bi novoizabrani gradonačelnici, privremeno, radili te raspisivanje vanrednih lokalnih izbora za četiri opštine na severu Kosova, na kojima bi učestvovali i predstavnici srpske zajednice.

EU je 13. juna predložila paket mera protiv Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija kao odgovor na nedostatak političke volje da preduzme korake ka smirivanju tenzija.

Kurti: Nema razmene zarobljenika

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takođe je kategorički odbio mogućnost da tri pripadnika policije tzv. Kosova budu razmenjeni za Miluna "Luneta" Milenkovića. 

"Hapšenje Miluna Milenkovića je uspaničilo sve zločince. Nisu mogli da zamisle da neko kao Lune bude uhapšen; to je velika panika zločinaca koja se pretvorila u osvetu Srbije, ova dva slučaja se ne mogu porediti. Kod nas postoji vladavina zakona, mi se ne cenjkamo, imamo principe i vrednosti", izjavio je Kurti, prenosi "Albanijan post".

Kurti je istakao da ne zna jeste li Beograd uopšte tražio bilo kakvu "razmenu zarobljenika".

On je jučerašnju akciju hapšenja trojice pripadnika policije tzv. Kosova, koji su, prema saopštenjima srpskih zvaničnika, prešli naoružani na teritoriju centralne Srbije, nazvao "agresijom na demokratsku državu" Kosovo, "osvetu kosovskoj policiji koja se bori protiv kriminala", i "pokušajem destabilizacije u trenutku kada je Priština "predložila plan od 5 tačaka za deeskalaciju i normalizaciju."