Srbija i Balkan

Vučić s predsednicom Slovenije: Za razliku od EU, Srbija ne ubija boga u demonstrantima

Još ćemo morati da radimo na evropskim reformama, očigledno da smo o pitanju prebijanja demonstranata daleko od standarda u EU, ironičan je bio predsednik Srbije
Vučić s predsednicom Slovenije: Za razliku od EU, Srbija ne ubija boga u demonstrantima© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je odgovorio na pitanje slovenačkog novinara o protestima u Beogradu i skupštinskoj raspravi, rekavši da bi Evropska unija da se meša u unutrašnje stvari Srbije, te da Srbija, za razliku od EU, nema praksu da "ubije boga u demonstrantima".

"Hvala na vašim pitanjima, zato što se i kroz njih vidi kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost koliku bismo voleli u našoj zemlji. Ponekad se zbog vaše prevelike dobre volje ljudi osete uniženima, vide da bi da se mešate u stvari u koje u svojoj zemlji ne biste dozvolili nikome da se meša", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Nastavljajući o protestima, rekao je da neće kritikovati svoje političke protivnike pred stranim medijima, te da već 10 godina ima proteste, umanjio je njihov značaj ocenjujući ih "protesti kao protesti", ali i ponovio da "u Srbiji ne gajimo evropsku praksu da se demonstranti tuku".

"Ranije su bili svaki dan, sad su vikend protesti. S izuzetkom poziva na moje vešanje, oni su mirni. Za razliku od onih kod vas u EU ustaljene prakse da ubijete boga u demonstrantima od Pariza do Berlina, kod nas se to ne dešava. Kod nas mirno šetaju. Dođu, sakupe se, prošetaju, vrate se, opet dođu, sakupe se, vrate se i sve u redu", istakao je Vučić.

Dodao je da se Srbija trudi da preuzme najbolje evropske tekovine, i ponovio da jedino nije preuzela "da ubije boga u demonstrantima".               

"Mi to ne umemo da radimo i nećemo da radimo, izbegavaćemo do poslednjeg trenutka. Još ćemo morati da radimo na evropskim reformama, očigledno da smo o pitanju prebijanja demonstranata daleko od vaših standarda u EU ", rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je prisutne da je policija ranije intervenisala samo kad su demonstranti upadali u zgradu Skupštine, ili RTS-a, ne i kada su bacali kamenje na policiju i sve drugo.

Na Vučićevo izlaganje reagovala je predsednica Slovenije istakavši da su demonstracije u svakoj zemlji legitiman i demokratski čin, a da zanimanje novinara za proteste i dešavanja u Srbiji, kao i izveštavanje o tome predstavlja slobodu izražavanja.

Predsednik Srbije je zaključio diskusiju rečima da je kod nas sloboda medija takva da svakog dana treba da odgovara da li je Hitler ili Musolini, te da gošći iz Slovenije ne želi taj stepen sloboda.

image