Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije nije hapsila Kurtijeve specijalce

Po potpisanim sporazumima, u blizini administrativne linije nedopustivo je prisustvo drugih naoružanih osoba ili formacija.

Vojska Srbije ni na koji način nije učestvovala u jučerašnjem hapšenju trojice naoružanih pripadnika policije tzv Kosova, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Insinuacije premijera privremenih prištinskih institucija da je Vojska Srbije umešana u "kidnapovanje trojice službenika kosovske policije" samo su nastavak kampanje laži, manipulacija i protivpravnog nasilja koje nad Srbima sprovode prištinske vlasti, tvrdi ministarstvo.

"Vojska Srbije kontroliše Kopnene zone bezbednosti i obezbeđuje administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u potpunosti se pridržavajući Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vojno-tehničkog i svih drugih potpisanih sporazuma. U realizaciji ovih zadataka vojska blisko sarađuje sa drugim snagama bezbednosti Republike Srbije i Kforom radi praćenja situacije na terenu i očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, kojim je definisano raspoređivanje međunarodnih bezbednosnih snaga u našoj južnoj pokrajini, kako se ističe, potpisani su sporazumi kojima je precizirano postupanje i Kfora i snaga bezbednosti Republike Srbije na obe strane duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Oni ne prepoznaju druge snage sem te mirovne misije, i snaga Vojske Srbije i policije, i zato je u blizini administrativne linije nedopustivo prisustvo drugih naoružanih lica ili formacija.

"Najoštrije osuđujući sve pokušaje destabilizacije bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, ističemo da Vojska Srbije ostaje nepokolebljivo posvećena profesionalnom i odgovornom izvršavanju zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti, u skladu sa dodeljenim misijama i zadacima i svim potpisanim sporazumima u cilju očuvanja mira i stabilnosti", zaključuje se u saopštenju ministarstva.