Srbija i Balkan

RT Balkan saznaje: Kuda su se uputili američki helikopteri koji su nadletali Srbiju i šta su nosili

Transportni helikopteri Vojske SAD "sikorski UH-60 blek hok" ušli su juče na teritoriju Srbije, a prema saznanjima RT Balkana - ovo je samo početak
RT Balkan saznaje: Kuda su se uputili američki helikopteri koji su nadletali Srbiju i šta su nosiliGetty © Ezra Acayan

Kako nezvanično saznajemo, nema velike misterije oko američkih helikoptera koji su juče nadletali Srbiju - oni su prenosili opremu i naoružanje za vojnu vežbu "Platinasti vuk 23", koja će se održati na jugu Srbije, u bazi "Jug" od 15. do 27. juna. 

Ulazak transportnih helikoptera "sikorski UH-60 blek hok" iz Rumunije na teritoriju Srbiju juče je izazvao brojne nedoumice, ali i nesuvisle komentare i teorije zavere.

Let transportnih letelica u vlasništvu vojske SAD u vazdušnom prostoru Republike Srbije, koji je zapažen juče nešto posle podneva, u skladu je sa prethodno potpisanim dokumentima između Srbije i NATO-a, što je naš izvor danas potvrdio. 

"Prelet bilo kog vazdušnog sredstva preko teritorije Republike Srbije mora da bude unapred najavljen i dozvoljen, tako je bio i ovaj. Američke letelice preletale su u cilju pripreme vojne vežbe 'Platinasti vuk 23', kako bi dostavile opremu i naoružanje za vežbu", kaže naš sagovodnik i dodaje da je: "U pitanju je ispunjavanje obaveza koje je Republika Srbija preuzela u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i biće još ovakvih preleta" u okviru ovih vežbi.

Helikopteri su, dakle, za ovaj let imali dozvolu Republike Srbije i država je unapred obaveštena o preletanju.

Srbija je domaćin vežbi kroz program "Partnerstvo za mir", a kako se navodi na sajtu Vojske Srbije, u Prezentacionom dokumentu naša država je istakla nameru da aktivno učestvuje u "Partnerstvu za mir", na osnovu postojećih sadržaja tog programa, kao i dosadašnje saradnje s Alijansom.

Takođe, navodi se i da Srbija ističe spremnost učešća u gotovo svim uspostavljenim mehanizmima Partnerstva za mir, uključujući i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), što ukazuje na mogućnost intenzivne saradnje sa Alijansom, prilagođene obostranim interesima.

"Prezentacioni dokument Republike Srbije, za razliku od ostalih prezentacionih dokumenata država u regionu, ne predviđa članstvo Srbije u NATO-u, čime se, za sada, isključuje učešće Srbije i u Akcionom planu za članstvo (MAP), kao mehanizmu Partnerstva za mir za sveobuhvatne pripreme u procesu pristupanja neke države Alijansi", navedeno je na sajtu Vojske Srbije. 

image