Srbija i Balkan

Tzv. Kosovo traži status kandidata za EU

Priština bi tokom decembra trebalo da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji
Tzv. Kosovo traži status kandidata za EUwww.globallookpress.com © Agron Beqiri

Politički savetnik zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija – Klisman Kadiju potvrdio je da će tzv. Kosovo podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Naveo je da je vlada u Prištini započela pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, i da je prvi korak cilj dobijanje statusa zemlje kandidata.

"Vlada preduzima sve neophodne korake u informisanju savetnika i Češke kao predsedavajuće Evropskoj uniji o ciljevima našeg zahteva", rekao je Kadiju za Radio Kosovo.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je još letos istakao da će zahtev za članstvo biti podnet do kraja godine.

Priština istovremeno očekuje da Irska pokrene proceduru prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Sednica je zakazana za 3. novembar, i potrebna je dvotrećinska većina da bi zahtev bio uzet u obzir.

Srpski zvaničnici unapred upozoravaju da je Srbija u nepovoljnom položaju jer su mnogobrojnije države koje priznaju kosovsku nezavisnost.

"Kosovo" je dosad u više navrata pokušavalo da postane članica raznih međunarodnih organizacija, poput Interpola i Uneska, što je prošlo bez uspeha. Ujedno je kršilo jednogodišnji moratorijum s tim u vezi na koji se obavezala potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u septembru 2020. godine.

Samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine i dalje ne priznaje pet članica Evropske unije - Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka.

Uprkos tome, EU je sa vlastima u Prištini 2016. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

image