Borelj: Pozvaću Srbiju i "Kosovo" na hitan sastanak u Briselu

U bliskom smo kontaktu sa komandantom Kfora i obe strane kako bismo videli šta se zaista dogodilo, kaže Žozep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio da će pozvati Srbiju i "Kosovo" na hitan sastanak sledeće nedelje u Briselu.

"Koha" navodi da je Borelj "kidnapovanje trojice kosovskih policajaca" nazvao hapšenjem.

"Znate da se tamo dogodio incident povodom hapšenja tri policajca sa Kosova i pokušavamo da razumemo šta se tačno desilo. U bliskom smo kontaktu sa komandantom Kfora i obe strane kako bismo videli šta se zaista dogodilo, što je dovelo do ovog hapšenja", rekao je Borelj novinarima pre početka sastanka ministara unutrašnjih poslova EU sa NATO-om.

On je, takođe, pozvao na "smirenost na terenu".

"S obzirom na to da vidimo da se situacija svakim danom pogoršava, mi smo u režimu upravljanja krizom. Pozvaću obe strane, Kosovo i Srbiju, na sastanak za upravljanje krizama u Briselu sledeće nedelje", dodao je Borelj.

Ranije danas premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je Borelju da policijske akcije nisu njegov posao, a ni posao evropskih zvaničnika.

On je tako odgovorio Borelju koji ga je zamolio da ubuduće koordinira sa Kforom i Euleksom kada je reč o akcijama na severu KiM.

"Čak ni ja ne znam kada je neki kriminalac uhapšen, jer to je stvar istražne policije, jedinice koja vrši hapšenja i tužilaštva. Ima hapšenja za koja saznam u isto vreme kada i vi, jer mi smo demokratska republika. Takvo je bilo hapšenje Miluna Milenkovića. Međutim, operativne akcije nisu moj posao, niti bilo kog evropskog zvaničnika", odgovorio je Kurti.