Srbija i Balkan

Stejt department traži bezuslovno oslobađanje kosovskih policajaca

Naš fokus je da obema stranama stavimo do znanja da očekujemo da preduzmu hitne korake kako bi smanjile tenzije i primenile plan EU, poručio portparol Stejt departmenta Metju Miler
Stejt department traži bezuslovno oslobađanje kosovskih policajacaGetty © Photo by Mark Wilson

Sjedinjene Države vjeruju da "Kosovo" i Srbija moraju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i bezuslovno oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca, saopšteno je u iz Stejt departmenta.

"Verujemo da bi obe strane trebalo bez odlaganja da primene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje nad pripadnicima Kfora, policijom i novinarima", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare.

Miler je dodao da su Sjedinjene Države i dalje angažovane po ovom pitanju, te da su u direktnom kontaktu sa obe strane i američkim partnerima u regionu.

Miler, međutim nije želeo da govori o mogućim akcijama koje bi SAD preduzele, uključujući i sankcije.

"Naš fokus je da obema stranama stavimo do znanja da očekujemo da preduzmu hitne korake kako bi smanjile tenzije i primenile plan EU", istakao je Miler.

image