Srbija i Balkan

Borba sa bujicama: Vanredno u 50 opština, od ponoći evakuisano 157 osoba (VIDEO)

Obilne padavine donele su probleme u saobraćaju i na drugim putnim pravcima, pa neki od njih nisu prohodni

Ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice u Srbiji.

Vanredna situacija proglašena je dosad u 50 gradova i opština. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije.

Od ponoći evakuisano 157 osoba.

Na teritoriji Kraljeva, gde su sve nadležne službe od noćas na terenu, crpi se voda iz objekata i postavljaju dodatni odbrambeni bedemi jer je i nivo Zapadne Morave u kraljevačkoj opštini od noćas na ivici izlivanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je uputstvo građanima kako da se ponašaju tokom vanrednih situacija apelujući da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta.

"Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na više spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu", navodi se na Instagram profilu MUP-a.

MUP dodaje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje domaćinstvo, pripreme ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima - ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.

  • 16. jun 2023 • 20:15

    20:15

    Vanredno u 50 gradova i opština

    Danas je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada Kruševca i Bora, teritorijama opština Topola, Rača, Aranđelovac, Lebane, Rekovac i Arilje, na delu teritorija opštine Trgovište, Bojnik, Doljevac i proširena sa dela teritorije opština Lučani, Aleksandrovac, Aleksinac i Svilajnac na celu teritoriju opština.

    Vanredna situacija je na snazi u 50 gradova i opština, prenosi RTS.

    Za celu teritoriju gradova: Aranđelovac, Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

    Vanredno je i na delu teritorija: grada Šapca i Užica i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek.

    Od ponoći do 19 sati evakuisano je 157 osoba.

    Izvršeno je i 27 crpljenja vode na teritoriji Požege, Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca, Novog Pazara, Žabare, Trstenika, Arilja, Mladenovca i Lebana

    Kako navodi MUP u saopštenju, angažovano je 66 vatrogasaca-spasilaca, 28 vozila i 32 pumpe.

  • 19:59

    Reke Peštan i Turija poplavile deo opštine Lazarevac: Evakuisano 120 domaćinstava

    Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević izjavio je da je u poplavama koje su zadesile tu beogradsku opštinu evakuisano 120 domaćinstava u tri mesne zajednice.

    "Ugroženo je šest mesnih zajednica, a trenutno su najugroženije MZ Rudovci, deo MZ Malih Crljena, kao i MZ Vreoci, odakle je ukupno evakuisano 120 domaćinstava.  U međuvremenu je došlo do porasta vodostaja reke Turije, koja je počela da se izliva i u toku je evakuacija 12 domaćinstava u MZ Junkovac", istakao je Stević, prenele su "Novosti".

    "U MZ Rudovci nivo reke Peštan je u laganom opadanju. U Rudovcima, posebno u zaseoku Darosavica od poplava je bilo ugroženo oko 35 domaćinstava, kao i 20 domaćinstava koja pripadaju Malim Crljenima, u zaseoku Jelav i Baroševcu. U delu starog Medoševca i mesne zajednice Vreoci imamo ugrožen jedan broj domaćinstava, njih desetak. Najvažnije je da za sada niko od građana opštine Lazarevac nije životno ugrožen", naveo je prvi čovek GO Lazarevac, prenose "Novosti".

    Kako je dodao, maksimalno je angažovana sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća, ali Elektroprivrede Srbije – Ogranak Kolubara kako bi podigli bedem na reci Peštan i na taj način sprečili izlivanje reke Peštan kod Staklenika prema delu Kolubare Prerada, konkretno Suvoj separaciji gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem", izjavio je Bojan Stević prilikom obilaska poplavljenih mesnih zajednica.

    Zbog visokog vodostaja i plavnog talasa koji dolazi iz pravca Aranđelovca najviše problema na teritoriji opštine Lazarevac već rano ujutru izazvala je reka Peštani ugrozila objekte i infrastrukturu uz njen tok. Od ranog jutra nadležne službe na teresu nu preduzimale sve rapoložive mere u cilju zaštite ljudi i objekata. 

    U MZ Rudovci poplavljeno 35 kuća. EDB Lazarevac je iz bezbedonosnih razloga isključila četiri trafo stanice, tako da je od ujutru 550 domaćinstava bez elektricne energije. Ugrožena je trafo stanica Rudovci - selo, a EDB Lazarevac radi na tome da se domaćinstvima do kojih plavni talas nije stigao u što kraćem mogućem roku ponovo priključi na električnu mrežu.  

    U MZ Mali Crljeni, naselje Petkovača, poplavljeno je preko 20 domaćinstava. Sa napona su skinute dve trafo stanice, a EDB Lazarevac je na terenu i čim se steknu uslovi biće pustena električna energija. 

    U MZ Rudovci evakuisana su deca iz predškolske ustanove, zbog potoka koji je počeo da se izliva i preti da se voda ulije u objekat. 

    Naselje Darosavica je najugroženije i faktički je odsečeno od sveta. Zbog izlivanja Peštana saobraćaj je obustavljen na putu Rudovci - Kruševica, kao i Lazarevac - Vreocim (Ulica Janka Stajčića kod Staklenika u Šopiću).

    Danas je hitno održana i 25. Vanredna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Lazarevac na kojoj je doneta odluka da se sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća i Ogranka Kolubara stavi na raspolaganje Štabu.

    Članovi Štaba se u ovom trenutku nalaze se na terenu i prate sve kritične lokacije i preduzimaju sve raspoložive mere u cilju ublažavanja štete.

  • 19:28

    Prokuplje - evakuacija jednog naselja uz nasip Toplice

    Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da je u Prokuplju u toku preventivna evakuacija jednog naselja uz nasip Toplice, pošto reka raste i potencijalno može da ugrozi naselje, prenosi RTS.

    "Pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijske uprave su pristupili u ovom momentu evakuaciji", naveo je Čaušić.

  • 18:23

    Vanredna situacija u Boru

    Na sednici Štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Bora.

    Nakon obilnih padavina, bujični potoci su posebno ugrozili sela Donju Belu Reku, Krivelj, Slatinu, Oštrelj, deo Zlota, Brestovac i Metovnicuostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu, prenosi RTS.

    Nevreme, praćeno obilnim pljuskovima, izazvalo je i velike probleme u rudnicima "Srbija Ziđin Koper". Zaposleni u rudniku Veliki Krivelj uspeli su da spreče prodor vode u kop, pa ljudstvo i mehanizacija nisu ugroženi.

    Eksploatacija rude na nižim etažama ja na kratko bila zaustavljana. Situacija je trenutno pod kontrolom, tim pre, što je kiša prestala da pada.

  • 17:45

    Sokobanja - Moravica odnela parče puta

     U Sokobanji su, zbog izlivanja Moravice, ugrožena naselja Čair i Jabukar. Iz njih je, u toku noći, preventivno evakusano dvadesetak ljudi.

    Voda se povukla, ali je situacija i dalje vanredna. Noćas se prvi put izlila Moravica, najveća reka u tom kraju. Napravila je veliku štetu ne samo u Sokobanji, nego i okolnim selima.

     U selu Nikolinac, nekoliko kilometara od Sokobanje fali jedno parče puta, a reka koja se nalazila desetak metara dalje, sada je uz sam put. S obzirim na to da je to jedini put koji vodi do Rtnja pokušavaju da saniraju štetu, prenosi RTS.

  • 17:42

    Hidrolog Vladiković: Prestanak nepovoljne hidrološke situacije očekuje se za 24 sata

    Hidrolog Dejan Vladiković rekao je da se prestanak izrazito nepovoljne hidrološke situacije može očekivati za 24 sata i da će prvo prestati padavine na zapadu zemlje, a da će zatim polako početi da opada vodostaj na gornjem toku Zapadne Morave i na Ibru.

    "Što se tiče centranih delova tu ćemo imati i u toku noći naizmenično nastavak padavina od nekih petnaestak do 25 milietara i tu mislim na područje između Varvarina i Smederevske Palanke - to je Šumadija i Pomoravlje. Imaćemo tu još poraste vodostaja na levim i desnim pritokama Velike Morave", rekao je Vladiković za Tanjug.

    Što se tiče sutrašnjeg dana, rekao je Vladiković, na području istočne i jugoistočne Srbije ćemo imati još novih od 20, a lokalno i 40 milimetara padavina.

    "Tako da ostaje naše upozorenje za slivove Mlave Peka i Crnog Timoka, tu ćemo imati prevazilaženje granice vanredene odbrane od poplava, uz izlivanje bujičnih vodotoka. Kompletna stabilizacija ili smirivanje se očekuje na celom području od nedelje prepodne i onda će se polako povlačiti ove reke u korita. Sledi nam nakon toga šest do sedam dana suvog i stabilnog vremena sa većim porastom dnevne temperature", rekao je Vladiković.

    Od narednog vikenda se očekuje severozapadni prodor sa padavinama, najavio je Vladiković, koji ne bi bio ovako izražen kao ovaj te da se to prati i da kako se bude približavala naredna subota ili nedelja ukoliko bude potrebe izdaće nova adekvatna upozorenja.

    Na pitanje da li je ovo neočekivano za jun mesec Vladiković kaže da su maj i jun periodi godine kada su česte padavine uobičajene ali da je ono što je karakteristično za ovaj jun to što nije bilo većih prekida padavina od maja meseca.

    "Ovaj put karakteristično je što je to bilo skoro u nizu, negde od početka maja smo imali četiri, pet epizoda i male momente prekida, tako da je to bilo sublimirano u 30-dnevnom periodu, što ranije nije bio slučaj imali smo razdvojenije epizode", objasnio je Vladiković.

    Scenario iz 2014. godine i velikih razornih poplava se neće ponoviti, rekao je Vladiković, jer je sada situacija u regionu drugačija nego tada, te godine su, dodaje, poplave velikog intenziteta bile i na podrčju Hrvatske i Bosne a ovaj put je to locirano na područje Srbije južno od Save i Dunava.
    Vladiković je poručio da je neophodno da se na nivou lokalnih samouprava vodi više računa o koritima reka i infrastrukturi kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

    "Važne su tačne meteorološke i hidrološke procene a onda i izdavanje upozorenja koja će stići i do svakog pojedinca. Važno je da se čiste kanali mora da se radi na lokalu. Tu postoji dosta promblema jer ti bujični vodotoci su u nadležnosti lokalnih samouprava, a svedoci smo da tu ima puno propusta i onda ta hidro i meteo upozorenja gube na značaju", rekao je Vladiković.

  • 17:08

    Načelnik sektora za vanredne situacije MUP: U Moravičkom okrugu situacija stabilnija

    "U Moravičkom okrugu situacija je stabilnija nego što je bila", rekao je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić povodom poplava do kojih je došlo nakon izlivanja reka.

    "U Moravičkom okrugu je stabilnija situacija nego što je bila, mi smo sinoć imali pet evakuacija. Ovde u Lučanima imamo crpljene vode i možemo da kažemo da je za sada u ovom delu Srbije situacija stabilna", izjavio je Čaušić novinarima, prenosi Tanjug.

  • 16:55

    U Novom Pazaru najteža situacija u dva naselja - Trnavi i Ćerimidžinci

    Najteža situacija u Novom Pazaru je u dva naselja - Trnavi i Ćerimidžinici.

    Ova dva naselja su se prva našla na udaru bujične poplave koja je pre dva dana opustošila mnoga domaćinstva u ovom gradu.

    Voda je ušla u podrume, pomoćne objekte, prizemlja kuća, duž četiri kilometra nizvodno od reke Trnavice, koja je ustvari samo potok, ali kada su ovako velike padavine ona nabuja i nosi sve pred sobom, javlja dopisnik Tanjuga.

    Reka je odnela automobil jednog Novopazarca, a Komunalna milicija je evakuisala stariju Novopazarku koja se od panike onesvetila u svojoj kući, ali je  bezbedno premeštena u novopazarsku bolnicu.

    Kritično je duž reke Jošanice, ali i Trnavice, koja je dostigla svoj maksimum.

    Raste i vodostaj reke Raške u Novom Pazaru, odnosno svih reka koje protiču kroz ovaj grad, jer kiša neprestano pada 24 sata.

    Nadležni su na terenu dva dana, rade najviše na raščišćavanju onoga što je nanela bujica, jer se voda odmah povukla, ali posledice su bile vidljive - najviše je donela mulja i blata.

    "Pozvati vatrogasce ako je potrebno ispumpavanje vode iz domova", apelovali su nadležni i istovremeno pozvali građane da im se obrate za pomoć ukoliko im je neophodna. 

    Nadležni kažu da su i javna i privatna preduzeća angažovana, kao i sva mehanizacija na raščišćavanju i prevenciji, pošto će kiša padati i sutra.

    Rukovodilac odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru Ismail Dupljak je rekao da se radi na saniranju štete i na utvrđivanju obala.

     

  • 16:38

    Obrušio se i drugi deo mosta u Adranima kod Kraljeva

    Obrušio se i drugi deo mosta u Adranima kod Kraljeva na Ibarskoj magistrali, prenosi RTS.

    Voda je ranije odnela deo mosta na magistralnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj Ibarskom magistralom između Kraljeva i Čačka.

  • 16:34

    U Kragujevcu kiša jakog intenziteta, sve ekipe u pripravnosti

    Kiša jakog intenziteta trenutno pada u Kragujevcu, zbog čega su sve ekipe u pripravnosti i obilaze terene u tom gradu, kao i u ostatku Šumadije.

    Kako javlja dopisnik Tanjuga, problematična je situacija u Topoli i Aranđelovcu, u kom je proglašena vanredna situacija.

    Reka Lepenica u Kragujevcu noćas se izlila u jednom delu grada i tom prilikom napravila veliku štetu meštanima ulice Kneza Pavla Karađorđevića u naselju Palilule, a sada je u blagom opadanju.

    Tom prilikom je evakuisano 12 osoba iz te ulice, među kojima i dvogodišnje dete, dok su u naselju Veliko polje evakuisane dve osobe.

    Na prvoj vanrednoj sednici štaba za vanredne situacije koja je jutros održana rečeno je da je u toku noći, ali i prepodneva prijavljena šteta za oko 80 kuća koje su poplavljene.

image