Borba sa bujicama: Vanredno u 50 opština, od ponoći evakuisano 157 osoba (VIDEO)

Obilne padavine donele su probleme u saobraćaju i na drugim putnim pravcima, pa neki od njih nisu prohodni

Ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice u Srbiji.

Vanredna situacija proglašena je dosad u 50 gradova i opština. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije.

Od ponoći evakuisano 157 osoba.

Na teritoriji Kraljeva, gde su sve nadležne službe od noćas na terenu, crpi se voda iz objekata i postavljaju dodatni odbrambeni bedemi jer je i nivo Zapadne Morave u kraljevačkoj opštini od noćas na ivici izlivanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je uputstvo građanima kako da se ponašaju tokom vanrednih situacija apelujući da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta.

"Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na više spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu", navodi se na Instagram profilu MUP-a.

MUP dodaje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje domaćinstvo, pripreme ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima - ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.

16. jun 2023 • 20:15

Vanredno u 50 gradova i opština

Danas je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada Kruševca i Bora, teritorijama opština Topola, Rača, Aranđelovac, Lebane, Rekovac i Arilje, na delu teritorija opštine Trgovište, Bojnik, Doljevac i proširena sa dela teritorije opština Lučani, Aleksandrovac, Aleksinac i Svilajnac na celu teritoriju opština.

Vanredna situacija je na snazi u 50 gradova i opština, prenosi RTS.

Za celu teritoriju gradova: Aranđelovac, Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

Vanredno je i na delu teritorija: grada Šapca i Užica i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek.

Od ponoći do 19 sati evakuisano je 157 osoba.

Izvršeno je i 27 crpljenja vode na teritoriji Požege, Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca, Novog Pazara, Žabare, Trstenika, Arilja, Mladenovca i Lebana

Kako navodi MUP u saopštenju, angažovano je 66 vatrogasaca-spasilaca, 28 vozila i 32 pumpe.

Reke Peštan i Turija poplavile deo opštine Lazarevac: Evakuisano 120 domaćinstava

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević izjavio je da je u poplavama koje su zadesile tu beogradsku opštinu evakuisano 120 domaćinstava u tri mesne zajednice.

"Ugroženo je šest mesnih zajednica, a trenutno su najugroženije MZ Rudovci, deo MZ Malih Crljena, kao i MZ Vreoci, odakle je ukupno evakuisano 120 domaćinstava.  U međuvremenu je došlo do porasta vodostaja reke Turije, koja je počela da se izliva i u toku je evakuacija 12 domaćinstava u MZ Junkovac", istakao je Stević, prenele su "Novosti".

"U MZ Rudovci nivo reke Peštan je u laganom opadanju. U Rudovcima, posebno u zaseoku Darosavica od poplava je bilo ugroženo oko 35 domaćinstava, kao i 20 domaćinstava koja pripadaju Malim Crljenima, u zaseoku Jelav i Baroševcu. U delu starog Medoševca i mesne zajednice Vreoci imamo ugrožen jedan broj domaćinstava, njih desetak. Najvažnije je da za sada niko od građana opštine Lazarevac nije životno ugrožen", naveo je prvi čovek GO Lazarevac, prenose "Novosti".

Kako je dodao, maksimalno je angažovana sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća, ali Elektroprivrede Srbije – Ogranak Kolubara kako bi podigli bedem na reci Peštan i na taj način sprečili izlivanje reke Peštan kod Staklenika prema delu Kolubare Prerada, konkretno Suvoj separaciji gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem", izjavio je Bojan Stević prilikom obilaska poplavljenih mesnih zajednica.

Zbog visokog vodostaja i plavnog talasa koji dolazi iz pravca Aranđelovca najviše problema na teritoriji opštine Lazarevac već rano ujutru izazvala je reka Peštani ugrozila objekte i infrastrukturu uz njen tok. Od ranog jutra nadležne službe na teresu nu preduzimale sve rapoložive mere u cilju zaštite ljudi i objekata. 

U MZ Rudovci poplavljeno 35 kuća. EDB Lazarevac je iz bezbedonosnih razloga isključila četiri trafo stanice, tako da je od ujutru 550 domaćinstava bez elektricne energije. Ugrožena je trafo stanica Rudovci - selo, a EDB Lazarevac radi na tome da se domaćinstvima do kojih plavni talas nije stigao u što kraćem mogućem roku ponovo priključi na električnu mrežu.  

U MZ Mali Crljeni, naselje Petkovača, poplavljeno je preko 20 domaćinstava. Sa napona su skinute dve trafo stanice, a EDB Lazarevac je na terenu i čim se steknu uslovi biće pustena električna energija. 

U MZ Rudovci evakuisana su deca iz predškolske ustanove, zbog potoka koji je počeo da se izliva i preti da se voda ulije u objekat. 

Naselje Darosavica je najugroženije i faktički je odsečeno od sveta. Zbog izlivanja Peštana saobraćaj je obustavljen na putu Rudovci - Kruševica, kao i Lazarevac - Vreocim (Ulica Janka Stajčića kod Staklenika u Šopiću).

Danas je hitno održana i 25. Vanredna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Lazarevac na kojoj je doneta odluka da se sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća i Ogranka Kolubara stavi na raspolaganje Štabu.

Članovi Štaba se u ovom trenutku nalaze se na terenu i prate sve kritične lokacije i preduzimaju sve raspoložive mere u cilju ublažavanja štete.

Prokuplje - evakuacija jednog naselja uz nasip Toplice

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da je u Prokuplju u toku preventivna evakuacija jednog naselja uz nasip Toplice, pošto reka raste i potencijalno može da ugrozi naselje, prenosi RTS.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijske uprave su pristupili u ovom momentu evakuaciji", naveo je Čaušić.

Vanredna situacija u Boru

Na sednici Štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Bora.

Nakon obilnih padavina, bujični potoci su posebno ugrozili sela Donju Belu Reku, Krivelj, Slatinu, Oštrelj, deo Zlota, Brestovac i Metovnicuostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu, prenosi RTS.

Nevreme, praćeno obilnim pljuskovima, izazvalo je i velike probleme u rudnicima "Srbija Ziđin Koper". Zaposleni u rudniku Veliki Krivelj uspeli su da spreče prodor vode u kop, pa ljudstvo i mehanizacija nisu ugroženi.

Eksploatacija rude na nižim etažama ja na kratko bila zaustavljana. Situacija je trenutno pod kontrolom, tim pre, što je kiša prestala da pada.

Sokobanja - Moravica odnela parče puta

 U Sokobanji su, zbog izlivanja Moravice, ugrožena naselja Čair i Jabukar. Iz njih je, u toku noći, preventivno evakusano dvadesetak ljudi.

Voda se povukla, ali je situacija i dalje vanredna. Noćas se prvi put izlila Moravica, najveća reka u tom kraju. Napravila je veliku štetu ne samo u Sokobanji, nego i okolnim selima.

 U selu Nikolinac, nekoliko kilometara od Sokobanje fali jedno parče puta, a reka koja se nalazila desetak metara dalje, sada je uz sam put. S obzirim na to da je to jedini put koji vodi do Rtnja pokušavaju da saniraju štetu, prenosi RTS.

Hidrolog Vladiković: Prestanak nepovoljne hidrološke situacije očekuje se za 24 sata

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je da se prestanak izrazito nepovoljne hidrološke situacije može očekivati za 24 sata i da će prvo prestati padavine na zapadu zemlje, a da će zatim polako početi da opada vodostaj na gornjem toku Zapadne Morave i na Ibru.

"Što se tiče centranih delova tu ćemo imati i u toku noći naizmenično nastavak padavina od nekih petnaestak do 25 milietara i tu mislim na područje između Varvarina i Smederevske Palanke - to je Šumadija i Pomoravlje. Imaćemo tu još poraste vodostaja na levim i desnim pritokama Velike Morave", rekao je Vladiković za Tanjug.

Što se tiče sutrašnjeg dana, rekao je Vladiković, na području istočne i jugoistočne Srbije ćemo imati još novih od 20, a lokalno i 40 milimetara padavina.

"Tako da ostaje naše upozorenje za slivove Mlave Peka i Crnog Timoka, tu ćemo imati prevazilaženje granice vanredene odbrane od poplava, uz izlivanje bujičnih vodotoka. Kompletna stabilizacija ili smirivanje se očekuje na celom području od nedelje prepodne i onda će se polako povlačiti ove reke u korita. Sledi nam nakon toga šest do sedam dana suvog i stabilnog vremena sa većim porastom dnevne temperature", rekao je Vladiković.

Od narednog vikenda se očekuje severozapadni prodor sa padavinama, najavio je Vladiković, koji ne bi bio ovako izražen kao ovaj te da se to prati i da kako se bude približavala naredna subota ili nedelja ukoliko bude potrebe izdaće nova adekvatna upozorenja.

Na pitanje da li je ovo neočekivano za jun mesec Vladiković kaže da su maj i jun periodi godine kada su česte padavine uobičajene ali da je ono što je karakteristično za ovaj jun to što nije bilo većih prekida padavina od maja meseca.

"Ovaj put karakteristično je što je to bilo skoro u nizu, negde od početka maja smo imali četiri, pet epizoda i male momente prekida, tako da je to bilo sublimirano u 30-dnevnom periodu, što ranije nije bio slučaj imali smo razdvojenije epizode", objasnio je Vladiković.

Scenario iz 2014. godine i velikih razornih poplava se neće ponoviti, rekao je Vladiković, jer je sada situacija u regionu drugačija nego tada, te godine su, dodaje, poplave velikog intenziteta bile i na podrčju Hrvatske i Bosne a ovaj put je to locirano na područje Srbije južno od Save i Dunava.
Vladiković je poručio da je neophodno da se na nivou lokalnih samouprava vodi više računa o koritima reka i infrastrukturi kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

"Važne su tačne meteorološke i hidrološke procene a onda i izdavanje upozorenja koja će stići i do svakog pojedinca. Važno je da se čiste kanali mora da se radi na lokalu. Tu postoji dosta promblema jer ti bujični vodotoci su u nadležnosti lokalnih samouprava, a svedoci smo da tu ima puno propusta i onda ta hidro i meteo upozorenja gube na značaju", rekao je Vladiković.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP: U Moravičkom okrugu situacija stabilnija

"U Moravičkom okrugu situacija je stabilnija nego što je bila", rekao je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić povodom poplava do kojih je došlo nakon izlivanja reka.

"U Moravičkom okrugu je stabilnija situacija nego što je bila, mi smo sinoć imali pet evakuacija. Ovde u Lučanima imamo crpljene vode i možemo da kažemo da je za sada u ovom delu Srbije situacija stabilna", izjavio je Čaušić novinarima, prenosi Tanjug.

U Novom Pazaru najteža situacija u dva naselja - Trnavi i Ćerimidžinci

Najteža situacija u Novom Pazaru je u dva naselja - Trnavi i Ćerimidžinici.

Ova dva naselja su se prva našla na udaru bujične poplave koja je pre dva dana opustošila mnoga domaćinstva u ovom gradu.

Voda je ušla u podrume, pomoćne objekte, prizemlja kuća, duž četiri kilometra nizvodno od reke Trnavice, koja je ustvari samo potok, ali kada su ovako velike padavine ona nabuja i nosi sve pred sobom, javlja dopisnik Tanjuga.

Reka je odnela automobil jednog Novopazarca, a Komunalna milicija je evakuisala stariju Novopazarku koja se od panike onesvetila u svojoj kući, ali je  bezbedno premeštena u novopazarsku bolnicu.

Kritično je duž reke Jošanice, ali i Trnavice, koja je dostigla svoj maksimum.

Raste i vodostaj reke Raške u Novom Pazaru, odnosno svih reka koje protiču kroz ovaj grad, jer kiša neprestano pada 24 sata.

Nadležni su na terenu dva dana, rade najviše na raščišćavanju onoga što je nanela bujica, jer se voda odmah povukla, ali posledice su bile vidljive - najviše je donela mulja i blata.

"Pozvati vatrogasce ako je potrebno ispumpavanje vode iz domova", apelovali su nadležni i istovremeno pozvali građane da im se obrate za pomoć ukoliko im je neophodna. 

Nadležni kažu da su i javna i privatna preduzeća angažovana, kao i sva mehanizacija na raščišćavanju i prevenciji, pošto će kiša padati i sutra.

Rukovodilac odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru Ismail Dupljak je rekao da se radi na saniranju štete i na utvrđivanju obala.

 

Obrušio se i drugi deo mosta u Adranima kod Kraljeva

Obrušio se i drugi deo mosta u Adranima kod Kraljeva na Ibarskoj magistrali, prenosi RTS.

Voda je ranije odnela deo mosta na magistralnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj Ibarskom magistralom između Kraljeva i Čačka.

U Kragujevcu kiša jakog intenziteta, sve ekipe u pripravnosti

Kiša jakog intenziteta trenutno pada u Kragujevcu, zbog čega su sve ekipe u pripravnosti i obilaze terene u tom gradu, kao i u ostatku Šumadije.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, problematična je situacija u Topoli i Aranđelovcu, u kom je proglašena vanredna situacija.

Reka Lepenica u Kragujevcu noćas se izlila u jednom delu grada i tom prilikom napravila veliku štetu meštanima ulice Kneza Pavla Karađorđevića u naselju Palilule, a sada je u blagom opadanju.

Tom prilikom je evakuisano 12 osoba iz te ulice, među kojima i dvogodišnje dete, dok su u naselju Veliko polje evakuisane dve osobe.

Na prvoj vanrednoj sednici štaba za vanredne situacije koja je jutros održana rečeno je da je u toku noći, ali i prepodneva prijavljena šteta za oko 80 kuća koje su poplavljene.

RHMZ upozorava: U naredna 24 sata moguća nova izlivanja reka

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da su narednih dana na slivovima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Resave, Majura, Belice, Crnice, Lepenice i Jasenice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova.

Na Velikoj Moravi, kod Ćuprije i Bagrdana, vodostaji će u narednih 24 sata dostići granice redovne odbrane od poplava, navodi RHMZ.

Kako dodaju, na Južnoj Moravi kod Mojsinja, Mlavi kod Velikog Sela, Peku kod Kusića, Crnom Timoku kod Gamzigrada i Jasenici kod Smederevske Palanke vodostaji će se u narednih 24-36 sati kretati oko i nešto iznad granica vanredne odbrane od poplava.

Prema prognozi RHMZ u toku današnjeg dana i sutra prepodne intenzivne padavine se očekuju u južnom Banatu, centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, od 20 do 40 milimetara za 12 sati, a sutra na području Braničevskog okruga lokalno i više.

Meteorolozi za sutra posle podne očekuju slabljenje, a krajem dana u većini krajeva i prestanak padavina.

MUP: Ispred nas veoma izazovna 24 sata

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luka Čaušić poručio je da su na teritoriji Republike Srbije trenutno na snazi 42 vanredne situacije zbog obilnih padavina koje su poplavile mnoga područja, kao i da je, od jutros, evakuisano još 55 osoba.

"Imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas, nakon čega se očekuje smirivanje situacije - poručio je Čaušić sa terena u Lučanima, dodavši da je u Moravičkom okrugu trenutno stabilnija situacija, prenose "Novosti".

"Tokom noći imali smo pet evakuacija na teritoriji grada Čačka, sada je stabilnija situacija. Od početka je bilo angažovano 80 pumpi tokom 91 intervencije, faktički, čitav sastav Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku je na nogama, zajedno sa ljudima iz lokalnih samouprava", rekao je Čaušić, naglasivši da vatrogasci-spasioci sve vreme rade u cilju zaštite pre svega ljudskih života, i potom njihove imovine.

U intervencijama spasavanja stanovništva u poplavljenim područjima angažovani su i Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi MUP-a i to iz Beograda, Čačka, Prokuplja i Jagodine.

Vatrogasci-spasioci angažovani su i na crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava i podrumskih prostorija na teritoriji Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca i Novog Pazara.

U Doljevcu i Žitorađi proglašena vanredna situacija, u Nišu stabilno

U Doljevcu i Žitorađi proglašena vanredna situacija, u Nišu stabilno
Zbog povećanja vodostaja reke Toplice na teritoriji opština Doljevac i Žitorađa proglašena je vanredna situacija, dok je u Nišu situacija mirna i nema većih problema, javlja Tanjug.

Kako je rekao pomoćnik komandanta štaba za vanredne situacije grada Niša Nenad Stanković, tokom noći je padala velika količina kiše, ali nije bilo problema i svi tokovi prvog i drugog reda nalaze se u redovnoj odbrani od poplava.

On je dodao da je još danas kritičan dan za Niš prema najavama RHMZ-a, dok je u Doljevcu proglašena vanredna situacija.

"Vanredna situacija je na teritoriji Doljevca, zbog povećanja vodostaja reke Toplice i zbog obilnih padavina koje imamo na teritoriji opštine Kuršumlija i Topličkog okruga, a što se Niša tiče nemamo problema trenutno", dodao je on.
Dva bagera Sektora za vanredne situacije su na terenu u Doljevcu, a opština je poslala i dva kamiona.

Šef Ribolovačke službe "Južna Morava 2", Ninoslav Milenković rekao je da vodostaj Južne Morave prilično veliki, ali da ipak nije došlo još uvek do izlivanja Južne Morave, dok Toplica pravi problem.

"Toplica se već izlila u centru grada i ona tek treba da stigne u Južnu Moravu, a Nišava je ogromna, ako kiša ne prestane da pada u naredna dva dana, biće alarmantno", dodao je on.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, na teritoriji opštine Žitorađa ugroženo je blizu 100 kuća i zbog toga je proglašena vanredna situacija.
Očekuju se nove padavine, pa su sve dežurne ekipe na terenu, a najveću štetu pretrpeli su poljoprivredni usevi u ovoj opštini.

Zbog poplava do sada evakuisano 125 osoba

Vanredna situacija zbog poplava u Srbiji proglašena je u 42 lokalne samouprave.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 125 ugroženih osoba, prenose "Novosti".

Vanredna situacija je proglašena na nivou celih teritorija u pet gradova - Čačku, Loznici, Jagodini, Prokuplju, Kraljevu, kao i u 23 opštine - Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

Zbog izlivanja reke obustavljen saobraćaj u mestu Darosava kod Aranđelovca

JP "Putevi Srbije" saopštilo je danas da je zbog izlivanja reke obustavljen saobraćaj na putu Lazarevac-Aranđelovac, u mestu Darosava.

Zbog veće količine padavina obustavljen je saobraćaj na putu Mrčajevci - Kraljevo, kod mesta Adrani, gde se kao alternativni putni pravac koristi put Mrčajevci - Knić - Gruža - Kraljevo.

Navodi se i da je na putu Aranđelovac - Mladenovac, u mestu Markovac, saobraćaj normalizovan nakon obustave zbog izlivanja reke Misače.

Situacija u Jagodini stabilnija: Vodostaji Belice i Lugomira opadaju, Kameni most ostaje zatvoren

Nakon kišne noći i jutra situacija u Jagodini je stabilizovana, a noćas je u tom gradu zbog poplava evakuisano 22 ljudi, a poplavljeno je 1.700 kuća i domaćinstava, kao i 650 hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta.

U noći između četvrtka i petka vođena je velika borba sa vodom, kako u Jagodini tako i u okolnim selima, javlja dopisnik Tanjuga i dodaje da su spasilačke ekipe evakuisale 19 osoba u selu Trnava pored Jagodine i troje u Železničkom naselju u Jagodini.

Dva mosta na reci Belici su bila zatvorena za saobraćaj, što je još slučaj sa takozvanim Kamenim mostom u centru Jagodine.

Nakon kišne noći i jutra, situacija je stabilizovana, reke Belica i Lugomir su u opadanju, a nema opasnosti od izlivanja Velike Morave, kažu nadležni.

Iza vodenih stihija su u selu Dragoševcu, na putu Jagodina - Rekovac, ostale su poplavljene kuće, domaćinstva, poljoprivredna dobra, mehanizacija, a voda je čak nosila automobile iz garaža, kao i traktore.

Velika šteta je pričinjena i na infrastrukturi i tako je u 20 jagodinskih sela.
U Skupštini grada Jagodine kažu da su stotine ekipa na terenu koje pomažu ljudima noseći im pakete sa higijenom i hranom kao prvu pomoć, a komisije popisuju pričinjenu materijalnu štetu koja je ogromna.

U Komisiji Skupštine grada Jagodine su rekli za Tanjug da je 1700 kuća i domaćinstava na teritoriji grada Jagodine poplavljeno, kao i 650 hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta plus mehanizacija i infrastruktura.

Borba sa vodenom stihijom u Jagodini traje već pet dana.

MUP: Uputstvo građanima o ponašanju tokom poplava

Zbog obilnih padavina u Srbiji je na snazi vanredna situacija u 37 gradova i opština, a Ministrstvo unutrašnjih poslova izdalo je uputstvo građanima kako da se ponašaju u takvim situacijama.

"Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na viče spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu", navodi se na Instagram profilu MUP-a.

Ukoliko je evakuacija neophodna, kako se navodi, potrebno je da građani uzmu pripremljene nužne stvari, po mogućstvu organizovano i da napuste domaćinstvo i sklone se na sigurno, kao i da sarađuju sa spasilačkim ekipama.

"Ako živite nizvodno od brana informišite se koji je signal za opasnost, koliko vremena vam je potrebno da se sklonite i koja je sigurna granica za sklanjanje u slučaju njenog rušenja", dodaje su u uputstvu.

Preko sredstva javnog informisanja potrebno je da građani prate stanje i upozorenje od mogućih poplava.

MUP savetuje ukoliko građani imaju vremena potrebno je da obezbede svoj dom, isključe struju na glavnom prekidaču i sve električne uređaje.

Iz MUP-a dodaju i upustva o tome kako da se građani ponašaju u slučaju da moraju da napuste svoj dom.

"Ne hodajte kroz vodu, kretanje kroz vodu dubine 15 cm može izazvati pad. Ukoliko morate da hodate kroz vodu, hodajte tamo gde se ne pomera i koristite štap da bi proverili dubinu i da li je tlo čvrsto", dodaje se.

Iz MUP-a apeluju na građane da ne ulaze vozilom u poplavljena područja, kao i da ne prelaze brzake i potoke pešice niti kolima.

Ukoliko je moguće, potrebno je da se evakuišu domaće životinje ili da se puste iz zatvorenih objekata.

MUP dodaje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje domaćinstvo, pripreme ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima - ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.

Nakon poplava, savetuju iz MUP-a potrebno je da se slušaju izveštaji na vestima o vodosnabdevanju, kao i da li je bezbedno da se voda pije.

Iz MUP-a apeluju da voda može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova, kao i da budu pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla, jer su putevi možda oštećeni i opasni.

"Vratite se u domove samo pošto nadležne službe proglase da je bezbedno. Ne koristite električne aparate pre provere. Očistite i dezinfikujte površine", ističe se u usputstvu MUP-a.

Vanredna situacija na teritoriji opštine Lučani, ugroženo 17 mesnih zajednica

Opštinski Štab za vanredne situacije u toku dana proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji čitave opštine Lučani.

Kiša i dalje ne prestaje da pada na teritoriji čitavog Dragačeva gde je do jutros vanredna situacija bila na snazi u 17 mesnih zajednica.

"Sada imamo problem što se tiče izlivanja reke Bjelice i to je bilo i noćas u toku noći, jako veliki problemi gde smo mi očekivali da će reka i ovde u centru Guče izaći, pored toga imamo još par kritičnih tačaka gde smo morali da preventivno postavimo nasipe i da zaštitimo kako ne bi prvenstveno bili ugroženi stambeni objekti", rekla je za Tanjug Zorica Milošević direktorka JP "Dragačevo putevi".

Prema njenim rečima, u osam stambenih objekata je prodrla voda, pet na teritoriji MZ Viča i po jedno domaćinstvo u MZ Guča, Đerać i Dljin, a stanovnici tih kuća nisu životno ugroženi.

Objekti sada nisu pod vodom i za sada u njima nema velike materijalne štete.

Poplave u Ugljaru kod Kosova Polja

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Kosovo i Metohiju poplavljeno je nekoliko dvorišta u Ugljaru, kod Kosova Polja.

Za sada voda nije prodrla u kuće, ali su dvorišta i pomoćni objekti pod vodom, javlja novinar Tanjuga.

Predsednik Privemenog organa Kosovo Polje Aleksandar Trajković ističe da će biti formirana Komisija za procenu štete, obzirom da je oko deset domaćinstava u Ugljaru pod vodom.

Zbog obilnih padavina pogoršana je situacija i u Podujevu, saopštio je na Fejsbuku gradonačelnik te opštine Špejtim Bulići.

Poplave i u Novom Pazaru: Vojska Srbije će podići pontonski most

Obilne padavine koje u Novom Pazaru ne prestaju duže od 24 sata dovele su do porasta vodostaja reka Trnavica i Jošanica.

Bujične poplave koje su pogodile Novi Pazar pre dva dana napravile su veliku štetu stanovnicima naselja Trnava i Ćeremidžinica. Voda je ulila u domove, dvorišta, radionice i pomoćne objekte nanevši mulj i blato.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak, naveo je da je reka Trnavica dostigla svoj maksimum u vodostaju i da se veće bujične poplave ne pamte u Novom Pazaru.

On je rekao da je Javno preduzeće za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u kontaktu sa Vojskom Srbije o postavljanju pontonskog mosta između naselja Trnava i Kleča.

"Dobili smo pozitivan odgovor od Vojske. Naše Javno preduzeće za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u kontaktu je sa Vojskom Srbije i radi se na pripremi da se taj most postavi", kazao je Dupljak.
Zbog oštećenog putnog pravca i mosta oko 30 domaćinstava naselja Kleča odsečeno je od Novog Pazara.

Hitna pomoć i vatrogasci pomažu meštanima u Kraljevu i Kragujevcu

Vatrogasne službe i hitna pomoć pomažu meštanima poplavljenih područja na teritoriji Kragujevca i Kraljeva, crpe vodu iz dvorišta, a najugroženije evakuišu, javljaju dopisnici Tanjuga.

U Kraljevu gde je proglašena vanredna situacija, meštani se bore sa vodom koja je poplavila seoska područja, a gradske vlasti postavljaju džakove i preporučuju alternativne putne pravce zato što je reka Musača izašla iz korita i prelila magistralu.

Meštanin Adrana Radomir Perišić je rekao da su se borili celu noć sa vodom.

"Živim ovde pored bedema, pored reke Musače, celu noć smo bili na bedemu u odbrani od poplava. Nešto smo uspeli da spasimo, deo sela zahvaljujući ovim džakovima koji su postavljeni, pa je voda usmerena prema koritu, a da ne ide kroz selo. Inače bi jedno 500 kuća na tom potezu bilo poplavljeno, verovatno bi u mnoge ušla voda", rekao je on.

Meštani kažu da im pomažu vatrogasci i hitna pomoć.

"Kad sam došao iz Despotovca imao sam šta da vidim, voda je došla do prozora, 2 metra sigurno. Ukućani su bili na spratu. Bili su tu spasioci, hitna pomoć, evakuisano je 12 ljudi, moja porodica nije, jer su gore na spratu bezbedni. Ja sam ih pitao da li im treba nešto za hranu, imamo gore opremljeno sve, a dole je sve pod vodom. Ovako je bilo još 1999. godine dva puta u dvadeset dana, ali je bilo manje vode, bilo je oko 60 cm", rekao je on.

AMSS: Koristiti glavne putne pravce

Smanjena vidljivost i mokri kolovozi otežavaju saobraćaj, zbog čega iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na vozače da koriste glavne putne pravce i smanje brzinu kretanja.

"Nimalo nije lako vozačima i ovog jutra, obilne padavine su praktično u celoj Srbiji, u pojedinim krajevima one ne prestaju i duže od 12 časova", rekao je za Tanjug Jovica Mitić iz AMSS-a.

On je ukazao da u pojedinim delovima zemlje, gde ima obilnijih padavina, u trenutku dolazi do promene situacije na putevima i iz tog razloga savet vozačima je da ukoliko baš ne moraju da kreću na put, neka to ne čine ovoga jutra ili neka koriste one sate kada intenzitet kiša bude slabiji i kada prohodnost na putevima bude bolja.

"Savet vozačima je da u trenucima obilnih padavina koriste glavne putne pravce za svoja putovanja. Iako deluje duže, bezbednije i sigurnije će stići na odredište", rekao je Mitić.

"Deonica magistralnog puta između Čačka i Kraljeva je trenutno u prekidu upravo zbog kiše i odrona i zbog izlivanja reke i na tom delu kod Adrana saobraćaj se preusmerava na lokalnu saobraćajnicu preko opštinskih putevima", precizirao je Mitić.

Prema njegovim rečima, ima prekida u saobraćaju, prema informacijama Puteva Srbije, na deonici između Trstenika i Rekovca i savet vozačima je da ne koriste ovaj putni pravac.

"Ovakve vremenske prilike su karakteristične i po većem broju saobraćajnih nezgoda. Prema nekim istraživanjima one se povećavaju za nekih 30 do 40 odsto zbog velike količine vode na kolovozu i to je razlog da pored toga što se drže glavnim putnim pravcima, smanje brzinu kretanja, jer je vidljivost u ovakvim uslovima smanjena", istakao je Mitić.

Veća količina padavina u istočnim, centralnim i jugoistočnim krajevima Srbije

Veću količina padavina meteorolozi očekuju u istočnim, centralnim i jugoistočnim krajevima Srbije, zato vozači treba da budu spremni da u svakom trenutku reaguju na nepredviđene opasnosti, poput odrona i bujičnih izlivanja vode.

Neprestani rad putara i slabljenje padavina u severnim, centralnim i zapadnim delovima doprinosi boljoj prohodnost državnih puteva prvog i drugog reda, međutim i pored toga postoji manji broj lokalnih, opštinskih puteva na području Kraljeva, Čačka, Jagodine i Trstenika na kojima je saobraćaj odvija otežano ili je trenutno u prekidu.

Vanredno stanje proglašeno i na teritoriji opštine Brus

Zbog poplava koje su pogodile opštinu Brus, a na osnovu zaključaka sa sednice opštinskog Štaba za vanredne situacije, na celoj teritoriji bruske opštine proglašena je vanredna situacija, javlja dopisnik Tanjuga.

Pored gradskog jezgra, povećava se broj seoskih naselja ugroženih od poplava, klizišta i odrona: Ribare (Kozići, Milićevići, Moskovljevići, Gočmanci, Vučkovići), Donje Leviće, Đerekare, Žiljci, Velika Grabovnica, Budilovina, Milentija, Osredci, Kriva Reka, Bogiše, Čokotar, Vitoše, Sudimlja, Batote, Žunje, Lepenac...

Odnesen je most u Maloj Vrbnici. Voda je prodrla u više stambenih i pomoćnih objekata i nanela ogromnu štetu na putevima.

Ono što je najvažnije jeste da nema žrtava. Prema rečima dopisnika, sve raspoloživo ljudstvo i mehanizacija angažovani su na terenu kako bi u najkraćem roku došlo do normalizacije situacije.

U Kragujevcu sada svi putevi prohodni

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni, u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Palilula pa je čamcima evakuisano 14 osoba među kojima i jedno dete. 

Univerzitetski klinički centar Kragujevac danas zbrinjava samo najurgentnije slučajeve pošto su u ustanovi poplavljeni podrumski prostori.

Snimci noćašnjih padavina u Kragujevcu svedoče o bujičnim potocima po ulicama grada. 

Kako se navodi u saopštenju Uprave UKC Kragujevac, poplavljen je podrumski prostor u Hirurškom bloku sa odeljenjem Sterilizacije, u zgradi RH centra, podrumski prostor Klinike za pedijatriju i zgrada Ekonomsko- finansijske službe.

Ekipe radnika UKC Kragujevac, u saradnji sa gradskim komunalnim preduzećima, od noćas intenzivno rade na otklanjanju posledica poplava, ali će zdravstvena ustanova tokom dana raditi po vanrednom režimu rada, što podrazumeva zbrinjavanje samo urgentnih stanja.

"Ukoliko u narednim danima ne bude novih obilnih padavina, očekujemo da će od ponedeljka, 19. juna, Univerzitetski klinički centar Kragujevac redovno funkcionisati", dodaje se u saopštenju.

U Lučanima se izlila reka Bjelica, stradala infrastruktura

Na teritoriji opštine Lučane obilne padavine prouzrokovale su izlivanje reke Bjelice, njen nivo u Guči bio je 301 santimentara i ovoga puta njaviše je stradala putna infrastruktura, javlja Tanjug.

"Obilna kiša padala je čitavu noć, sve ekipe su na terenu, imamo problema u MZ Viča gde je poplavljeno pet domaćinstava, u Guči jedno, kao i u MZ Đerać. Reka se izlila i poplavila oko 350 hektara zemljišta u Viči, Živici, Donjem Dubcu, selu Guči, Turici, Lisi, Puhovu, Krstacu i Dljinskom polju", rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani Zoran Vučićević.

On je dodao da sada nivo reke u Lučanima opada, ali da je problem porast nivoa Morave što može da prouzrokuje probleme.

Usled obilnih padavina na snazi je obustava saobraćaja na deonici Mrčajevci – Kraljevo

Usled obilnih padavina na snazi je obustava saobraćaja na deonici Mrčajevci – Kraljevo, kod mesta Adrani zbog oštećenja kolovoza. Naime, voda je odnela i deo mosta na regionalnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj Ibarskom magistralom između Kraljeva i Čačka. Zbog obilnih padavina nekoliko kuća je pod vodom. Alternativni putni pravci su opštinski putevi: Miloča - Oplanići - Sirča - Kraljevo, objavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Pripadnici MUP-a evakuisali 75 osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padavina tokom noći, evakuisali su 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim delovima Republike Srbije.

Na području Sokobanje evakuisano je ukupno 25 osoba iz mesta Jabukar i Čair. U selu Trnava kod Jagodine evakuisane su 22 osobe, dve osobe su izvučene iz Velike Vrbnice kod Kruševca iz poplavljenog automobila, a četiri osobe su izvučene iz mesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva.

Takođe, u selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe, a u mestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet osoba.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a osim evakuacije, angažovani su na crpljenju vode u svim navedenim mestima.

Od 26. maja, kad su počele obilnije padavine na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na 603 intervencije sa ukupno 1.300 vatrogasaca-spasilaca sa 642 vozila i 632 pumpe i 55 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa 17 vozila i 22 čamca, dodaje se u saopštenju.

Obilne padavine u Kosjeriću, poplavljeno 20 domaćinstva

Obilne padavine u opštini Kosjerić izazvale su brojne probleme na putnoj infrastrukturi, a najkritičnije je u naselju Brajkovići, gde je poplavljeno oko 20 domaćinstava. Voda nije ispravna za piće, samo je tehnički upotrebljiva, električne energije ima.

Meštaninu, Draganu Vujiću, voda je odnela potporni zid, kapiju i banderu.

"Kod mene voda nije ušla u kuću, ali je odnela potporni zid dužine 20 metara. Kapija je odneta sa banderom koja bila na ulazu i zbog toga je nestshalo stuje. Ja sam ovde 40 godina, pretrpeo sam pet, šest poplava, ali ovako nikada nije bilo. Ovo je najveća voda koju sam zapamtio. Problem su obilne kiše koje padaju na okolna brda, pa tada nadođe reka i svi smo ugroženi”, rekao je za Tanjug Dragan Vujić iz Brakovića kraj Kosjerića.

U domaćinstvo Miluna Vujića je voda ušla u kuću.

"Mi plavimo već tri puta, a dva puta nam voda ulazi u kuću. Uništila je nameštaj, laminat i pokućstvo", rekao je Milun Vujić.