Srbija i Balkan

Jarinje, Merdare, Končulj: Kolone šlepera i dalje na prelazima, rigorozne kontrole putničkih vozila

Iako su još juče popodne istekla 24 sata od zabrane ulaska za kamione sa srpskom robom na Kosovo i Metohiju, odluka i dalje nije objavljena ni u Službenom glasniku tzv. Kosova ni na zvaničnom sajtu vlade
Jarinje, Merdare, Končulj: Kolone šlepera i dalje na prelazima, rigorozne kontrole putničkih vozila© РТ Балкан

Treći dan zaredom posle odluke prištinskih vlasti da zabrane ulaz  na Kosovo i Metohiju kamionima sa srpskom robom, na Jarinju, ali i na ostalim administrativnim prelazima, na Merdaru i Končulju, stoje duge kolone u kojima su desetine šlepera. Vozači kamiona koji su prvi zaustavljeni na Jarinju, Merdaru, Brnjaku i Končulju još u sredu popodne, stoje na prelazima više od 40 sati, ali i dalje nema naznake kada bi situacija mogla da se promeni i kada bi šleperi sa srpskom robom mogli da krenu. Na Jarinju je i jutros više od 20 šlepera u koloni, neki od vozača zaključali su vozila, otišli kućama, drugi spavaju u kamionima.

Što se tiče autobuskog i putničkog saobraćaja on se na prelazima i dalje odvija bez većih smetnji, jedina promena su rigorozne kontrole i putnika i putničkih vozila i autobusa na ulazu na KiM.

Neki od vozača koji su noćas iz centralne Srbije preko Jarinja prešli na Kosovo i Metohiju svedoče jutros da su kosovski policajci i carinici detaljno pretresali i pregledali sva vozila na prelazu. Saobraćaj iz pravca Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji odvija se neometano, prolaze i putnička vozila i autobusi i kamioni sa robom.

Iako su još juče popodne istekla 24 sata od zabrane ulaska za kamione sa srpskom robom na Kosovo i Metohiju, odluka i dalje nije objavljena ni u Službenom listu Kosova ni na zvaničnom sajtu vlade ni na drugi način a "Albanijan post" juče popodne objavio je da je odluka tzv. Vlade u Prištini saopštena usmeno, i da, kada je došlo vreme da se odluka napiše, snimi, objavi na sajtu vlade, da se dostavi Ministarstvu trgovine, od odluke se navodno odustalo.

Ni Aljbin Kurti, tzv. kosovski premijer ni ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja nisu se juče na konferenciji za medije detaljnije bavili ovim pitanjem a Kurti je rekao tek da su "institucije reda i bezbednosti podigle stepen pripravnosti" kao i da su "iz bezbednosnih razloga pooštrene granične kontrole sa Srbijom kao hitan i neophodan korak". Kurti u izjavi nije pomenuo nikakvu odluku o blokadi robe, rekao da je su su "pojačane provere, posebno za prevoznike".

Noć na severu KiM protekla je mirno, u srpskoj enklavi Gračanica noćas je desetak kosovskih specijalaca na magistrali blizu centra ovog mesta naseljenog Srbima detaljno kontrolisali i pretresali sva vozila.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Dimalj Baša izjavio je sinoć  da ako Kfor ne želi sukobe, onda "mora da preda mandat Kosovskim bezbednosnim snagama kako bi se rešila situacija na severu Kosova". Baša je dodao da bi KBS problem na severu rešile brže od Kfora.

"Ako Kfor ne želi da se sukobi, neka da mandat KBS i pomogne policiji. Mi bismo to uradili brže sa KBS i  policijom nego što radi Kfor, imamo dovoljno policije, imamo dovoljno baza, imamo dovoljno municije da ubijemo skoro sve kriminalce, policija može da puca na sve kriminalce", rekao je poslanik partije koju predvodi tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti, prenose jutros prištinski mediji.

image