Srbija i Balkan

Kfor: Nejasno gde su uhapšeni "kosovski" specijalci; Uhapšen još jedan Srbin u Leposaviću

Vozači kamiona koji su prvi zaustavljeni na Jarinju, Merdaru, Brnjaku, Končulju još u sredu popodne, stoje na prelazima već 40 i više sati
Kfor: Nejasno gde su uhapšeni "kosovski" specijalci; Uhapšen još jedan Srbin u Leposaviću© TANJUG/ STR

Treći dan zaredom posle odluke prištinskih vlasti da zabrane ulaz na Kosovo i Metohiju kamionima sa srpskom robom, na Jarinju, ali i na ostalim administrativnim prelazima, Merdaru i Končulju, stoje duge kolone u kojima su desetine šlepera.

Vozači kamiona koji su prvi zaustavljeni na Jarinju, Merdaru, Brnjaku, Končulju još u sredu popodne, stoje na prelazima već 40 i više sati, a i dalje nema naznake kada bi ta situacija mogla da se promeni i kada bi šleperi sa srpskom robom mogli da krenu.

Na Jarinju je i jutros više od 20 šlepera u koloni, neki od vozača zaključali su vozila, otišli kućama, drugi spavaju u kamionima.

Što se tiče autobuskog i putničkog saobraćaja on se na prelazima i dalje odvija bez većih smetnji, jedina promena su rigorozne kontrole i putnika i putničkih vozila i autobusa na ulazu na KiM.

Neki od vozača koji su noćas iz centralne Srbije preko Jarinja prešli na Kosovo i Metohiju svedoče jutros da su kosovski policajci i carinici detaljno pretresali i pregledali sva vozila na prelazu. Saobraćaj iz pravca Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji odvija se neometano, prolaze i putnička vozila i autobusi i kamioni sa robom.

Noć na severu KiM protekla je mirno, u srpskoj enklavi Gračanica noćas je desetak kosovskih specijalaca na magistrali blizu centra ovog mesta naseljenog Srbima detaljno kontrolisalo i pretresalo sva vozila.

  • 16. jun 2023 • 20:39

    20:39

    Hoti: Kurti da podnese ostavku

    Poslanik Demokratskog saveza "Kosova" Avdulah Hoti rekao je da je premijer Aljbin Kurti neodgovoran i da treba da podnese ostavku.

    Hoti je rekao da umesto da Kurti bude u komunikaciji sa međunarodnom stranom do puštanja policajaca, on se, kako je rekao, žali na Prespanskom forumu.

    "Tri policajca su ih kidnapovala na teritoriji Kosova. Umesto da bude u 24-časovnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima do njihovog oslobađanja, kao i da pruži međunarodnu podršku za kažnjavanje Srbije za ovaj akt agresije, premijer drži predavanja i prigovara na Prespanskom forumu", napisao je Hoti na fejsbuku.

    On je dodao da "ovaj neodgovorni premijer odmah mora da podnese ostavku."

  • 20:15

    Uhapšen još jedan Srbin u Leposaviću

    Na Kosovu i Metohiji traje svojevrsna sezona lova na Srbe, pa je tako danas uhapšen još jedan Srbin, Nemanja Vlašković, zbog navodnog napada na novinare "Kaldža" u maju.

    Ovo je na Fejsbuku i Tviteru saopštio ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželal Svečlja.

    "Jedan od vođa grupe koja je 29. maja napala novinare medija 'Kaldžo' u Leposaviću, upravo je uhapšen. Nemanja Vlašković suočiće se sa pravdom za napade na naše novinare", napisao je Svečlja.

    On je rekao da će "svi napadači i kriminalci biti privedeni pravdi, nema alternative".

    Opširnije pročitajte OVDE.

  • 20:06

    "Juče, danas, sutra, zauvek zajedno": Protest u Tirani u znak podrške tzv. Kosovu

    Građani i aktivisti civilnog društva protestuju u Albaniji u Tirani, ispred kabineta premijera u znak podrške tzv. Kosovu.

  • 19:31

    Kfor: Ostaje nejasno gde su se nalazili "kosovski" policajci u trenutku hapšenja

    Pripadnici Kfora su pregledali područje gde su uhapšena tri kosovska policajca i razgovarali su sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskim vlastima, ali i dalje ostaje nejasno gde su se policajci kosovske policije nalazili u vreme hapšenja, saopšteno je večeras iz misije Kfora.

    Dodaje se da je reč o području, u blizini administrativne linije, gde i privremene prištinske institucije i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost da koordinišu sa Kforom.

    Iz misije podsećaju sve strane da je za raspoređivanje "Kosovskih bezbednosnih snaga" na severu KiM potrebna prethodna saglasnost Kfora.

    "Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti prema Vojno-tehničkom sporazumu između Srbije i Kfora, kao i na procedure za koordinaciju između kosovske policije, uključujući i graničnu policiju, i Kfora", ističe se u saopštenju.

  • 19:11

    Hoti: Kurti je neodgovoran i mora odmah da da ostavku

    Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti istakao je da je Aljbin Kurti neodgovaran premijer i da bi trebalo da podnese ostavku jer, kako navodi, umesto da komunicira sa partnerima o oslobađanju uhapšenih kosovskih policajaca, on "drži predavanja" na Prespanskom forumu.

    "Umesto da bude u 24-časovnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima do njihovog oslobađanja, kao i da traži međunarodnu podršku za kažnjavanjue Srbije za taj akt agresije, premijer drži predavanja i prigovara na Prespanskom forumu. Taj neodgovorni premijer mora odmah da podnese ostavku", napisao je Hoti.

  • 17:33

    Na granici sa Albanijom blokirano desetine kamiona: Roba albanska, ali tablice srpske

    Desetine kamiona sa albanskim proizvodima, namenjenih za tzv. Kosovo i Srbiju, blokirano je dva dana na prelazu Morina u Kukešu, prenosi prištinska "Koha".

    Kako navode, razlog je odluka privremenih institucija u Prištini da zaustavi svaki kamion sa srpskim registarskim oznakama da uđe na teritoriju zemlje.

    Vozači kamiona rekli su za TV Kljan Kosova da je zabrana došla bez upozorenja, uprkos činjenici da je roba albanska i da je namenjena tzv. Kosovu i Srbiji.

    Oni su pozvali da trgovina prestane da bude žrtva politike.

  • 17:28

    Partija kosovskih Srba: Krasnići za cilj imao da izazove sukobe

    Dolazak ministra iz prištinske vlade u zgradu opštine Leposavić, predstavlja samo još jednu provokaciju lokalnog stanovništva, izjavio je danas predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

    "Za vreme dok je Partija kosovskih Srba vršila vlast u Leposaviću za pune četiri godine mandata, opštinu Leposavić je posetio samo jedan ministar prištinske vlade. Prema tome ove posete imaju isključivo provokativni karakter i pokazuju jasno i nedvosmisleno da prištinska vlada aktivno radi na izazivanju sukoba i ruga se lokalnom stanovništvu, međunarodnim predstavnicima i demokratiji", navodi se u saopštenju Aleksandra Jablanovića dostavljenom Tanjugu.

    Partija kosovskih Srba najoštrije osuđuje ovo neodgovorno ponašanje koje može da dovede do nepredvidivih i opasnih posledica.

  • 16:53

    Todić: Krasnićijev dolazak u Leposavić još jedna provokacija za Srbe

    Bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je da je današnja poseta ministra za lokalnu samoupravu Eljberta Krasnićija zgradi Opštine Leposavić još jedan vid provokacije Srba sa severa KiM.

    "Namera gospodina Krasnićija je bila da održi neki sastanak sa nekim odbornicima ili službenicima kako oni kažu ali vidimo da je preovaladao razum i zahvaljujem pre svega ljudima iz Kfora koji su shvatili ozbiljnost situacije i razumeli protivljenje okupljenih ljudi i to da se oni jednostavno ne slažu sa ovom provokacijom i namerom ministra Krasnićija da u zgradi održi sastanak. Tako da je on napustio zgradu opštine i verujem da ćemo u narednom periodu u saradnji sa Kforom izbegavati da uopšte dođe do ovakvih i sličnih situacija", rekao je Todić za Kosovo onlajn.

  • 16:07

    Kurti: Još nisam odlučio hoću li otići u Brisel

    Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da još nije odlučio hoće li otići u Brisel, na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

    Borelj je rekao da će sledeće nedelje pozvati predstavnike Kosova i Srbije u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.

    "Što se tiče poziva gospodina Borelja da se sastanemo u Briselu, malo mi je čudno jer kada smo ga pitali za sastanak u Briselu prošle nedelje, on je rekao da nam je prvo potrebno smirivanje situacije. I odmah nakon otmice trojice policajaca od strane srpske specijalne jedinice, Borelj zahteva sastanak na visokom nivou. Kad je eskalacija velika kao planina, onda dobijem poziv na sastanak u Briselu", rekao je Kurti na Prespanskom, prenosi "Reporteri".

    Kako navodi, još nije odlučio hoće li se odazvati, ali je dodao da će "na vreme obavestiti gospodina Borelja."

  • 15:56

    Kurti sa Milanovićem na Prespanskom forumu

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem na Prespanskom forumu.

    "Razgovarali su i o dešavanjima u zemlji, situaciji posle izbora 23. aprila i agresivnom delovanju Srbije pre samo nekoliko dana prema Kosovu. Kurti je rekao da je Srbija narušila suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo, kada je otela tri kosovska policajca sa teritorije Kosova", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta, prenosi "Koha".

    Kurti zahvalio je predsedniku Milanoviću na kontinuiranoj podršci koju Hrvatska daje tzv. Kosovu, kao važnom doprinosiocu regionalnom miru i bezbednosti, i na snažnoj podršci u međunarodnoj areni", dodaje se u saopštenju.

image