Kfor: Nejasno gde su uhapšeni "kosovski" specijalci; Uhapšen još jedan Srbin u Leposaviću

Vozači kamiona koji su prvi zaustavljeni na Jarinju, Merdaru, Brnjaku, Končulju još u sredu popodne, stoje na prelazima već 40 i više sati

Treći dan zaredom posle odluke prištinskih vlasti da zabrane ulaz na Kosovo i Metohiju kamionima sa srpskom robom, na Jarinju, ali i na ostalim administrativnim prelazima, Merdaru i Končulju, stoje duge kolone u kojima su desetine šlepera.

Vozači kamiona koji su prvi zaustavljeni na Jarinju, Merdaru, Brnjaku, Končulju još u sredu popodne, stoje na prelazima već 40 i više sati, a i dalje nema naznake kada bi ta situacija mogla da se promeni i kada bi šleperi sa srpskom robom mogli da krenu.

Na Jarinju je i jutros više od 20 šlepera u koloni, neki od vozača zaključali su vozila, otišli kućama, drugi spavaju u kamionima.

Što se tiče autobuskog i putničkog saobraćaja on se na prelazima i dalje odvija bez većih smetnji, jedina promena su rigorozne kontrole i putnika i putničkih vozila i autobusa na ulazu na KiM.

Neki od vozača koji su noćas iz centralne Srbije preko Jarinja prešli na Kosovo i Metohiju svedoče jutros da su kosovski policajci i carinici detaljno pretresali i pregledali sva vozila na prelazu. Saobraćaj iz pravca Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji odvija se neometano, prolaze i putnička vozila i autobusi i kamioni sa robom.

Noć na severu KiM protekla je mirno, u srpskoj enklavi Gračanica noćas je desetak kosovskih specijalaca na magistrali blizu centra ovog mesta naseljenog Srbima detaljno kontrolisalo i pretresalo sva vozila.

16. jun 2023 • 20:39

Hoti: Kurti da podnese ostavku

Poslanik Demokratskog saveza "Kosova" Avdulah Hoti rekao je da je premijer Aljbin Kurti neodgovoran i da treba da podnese ostavku.

Hoti je rekao da umesto da Kurti bude u komunikaciji sa međunarodnom stranom do puštanja policajaca, on se, kako je rekao, žali na Prespanskom forumu.

"Tri policajca su ih kidnapovala na teritoriji Kosova. Umesto da bude u 24-časovnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima do njihovog oslobađanja, kao i da pruži međunarodnu podršku za kažnjavanje Srbije za ovaj akt agresije, premijer drži predavanja i prigovara na Prespanskom forumu", napisao je Hoti na fejsbuku.

On je dodao da "ovaj neodgovorni premijer odmah mora da podnese ostavku."

Uhapšen još jedan Srbin u Leposaviću

Na Kosovu i Metohiji traje svojevrsna sezona lova na Srbe, pa je tako danas uhapšen još jedan Srbin, Nemanja Vlašković, zbog navodnog napada na novinare "Kaldža" u maju.

Ovo je na Fejsbuku i Tviteru saopštio ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželal Svečlja.

"Jedan od vođa grupe koja je 29. maja napala novinare medija 'Kaldžo' u Leposaviću, upravo je uhapšen. Nemanja Vlašković suočiće se sa pravdom za napade na naše novinare", napisao je Svečlja.

On je rekao da će "svi napadači i kriminalci biti privedeni pravdi, nema alternative".

Opširnije pročitajte OVDE.

"Juče, danas, sutra, zauvek zajedno": Protest u Tirani u znak podrške tzv. Kosovu

Građani i aktivisti civilnog društva protestuju u Albaniji u Tirani, ispred kabineta premijera u znak podrške tzv. Kosovu.

Kfor: Ostaje nejasno gde su se nalazili "kosovski" policajci u trenutku hapšenja

Pripadnici Kfora su pregledali područje gde su uhapšena tri kosovska policajca i razgovarali su sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskim vlastima, ali i dalje ostaje nejasno gde su se policajci kosovske policije nalazili u vreme hapšenja, saopšteno je večeras iz misije Kfora.

Dodaje se da je reč o području, u blizini administrativne linije, gde i privremene prištinske institucije i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost da koordinišu sa Kforom.

Iz misije podsećaju sve strane da je za raspoređivanje "Kosovskih bezbednosnih snaga" na severu KiM potrebna prethodna saglasnost Kfora.

"Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti prema Vojno-tehničkom sporazumu između Srbije i Kfora, kao i na procedure za koordinaciju između kosovske policije, uključujući i graničnu policiju, i Kfora", ističe se u saopštenju.

Hoti: Kurti je neodgovoran i mora odmah da da ostavku

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti istakao je da je Aljbin Kurti neodgovaran premijer i da bi trebalo da podnese ostavku jer, kako navodi, umesto da komunicira sa partnerima o oslobađanju uhapšenih kosovskih policajaca, on "drži predavanja" na Prespanskom forumu.

"Umesto da bude u 24-časovnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima do njihovog oslobađanja, kao i da traži međunarodnu podršku za kažnjavanjue Srbije za taj akt agresije, premijer drži predavanja i prigovara na Prespanskom forumu. Taj neodgovorni premijer mora odmah da podnese ostavku", napisao je Hoti.

Na granici sa Albanijom blokirano desetine kamiona: Roba albanska, ali tablice srpske

Desetine kamiona sa albanskim proizvodima, namenjenih za tzv. Kosovo i Srbiju, blokirano je dva dana na prelazu Morina u Kukešu, prenosi prištinska "Koha".

Kako navode, razlog je odluka privremenih institucija u Prištini da zaustavi svaki kamion sa srpskim registarskim oznakama da uđe na teritoriju zemlje.

Vozači kamiona rekli su za TV Kljan Kosova da je zabrana došla bez upozorenja, uprkos činjenici da je roba albanska i da je namenjena tzv. Kosovu i Srbiji.

Oni su pozvali da trgovina prestane da bude žrtva politike.

Partija kosovskih Srba: Krasnići za cilj imao da izazove sukobe

Dolazak ministra iz prištinske vlade u zgradu opštine Leposavić, predstavlja samo još jednu provokaciju lokalnog stanovništva, izjavio je danas predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

"Za vreme dok je Partija kosovskih Srba vršila vlast u Leposaviću za pune četiri godine mandata, opštinu Leposavić je posetio samo jedan ministar prištinske vlade. Prema tome ove posete imaju isključivo provokativni karakter i pokazuju jasno i nedvosmisleno da prištinska vlada aktivno radi na izazivanju sukoba i ruga se lokalnom stanovništvu, međunarodnim predstavnicima i demokratiji", navodi se u saopštenju Aleksandra Jablanovića dostavljenom Tanjugu.

Partija kosovskih Srba najoštrije osuđuje ovo neodgovorno ponašanje koje može da dovede do nepredvidivih i opasnih posledica.

Todić: Krasnićijev dolazak u Leposavić još jedna provokacija za Srbe

Bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je da je današnja poseta ministra za lokalnu samoupravu Eljberta Krasnićija zgradi Opštine Leposavić još jedan vid provokacije Srba sa severa KiM.

"Namera gospodina Krasnićija je bila da održi neki sastanak sa nekim odbornicima ili službenicima kako oni kažu ali vidimo da je preovaladao razum i zahvaljujem pre svega ljudima iz Kfora koji su shvatili ozbiljnost situacije i razumeli protivljenje okupljenih ljudi i to da se oni jednostavno ne slažu sa ovom provokacijom i namerom ministra Krasnićija da u zgradi održi sastanak. Tako da je on napustio zgradu opštine i verujem da ćemo u narednom periodu u saradnji sa Kforom izbegavati da uopšte dođe do ovakvih i sličnih situacija", rekao je Todić za Kosovo onlajn.

Kurti: Još nisam odlučio hoću li otići u Brisel

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da još nije odlučio hoće li otići u Brisel, na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je rekao da će sledeće nedelje pozvati predstavnike Kosova i Srbije u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.

"Što se tiče poziva gospodina Borelja da se sastanemo u Briselu, malo mi je čudno jer kada smo ga pitali za sastanak u Briselu prošle nedelje, on je rekao da nam je prvo potrebno smirivanje situacije. I odmah nakon otmice trojice policajaca od strane srpske specijalne jedinice, Borelj zahteva sastanak na visokom nivou. Kad je eskalacija velika kao planina, onda dobijem poziv na sastanak u Briselu", rekao je Kurti na Prespanskom, prenosi "Reporteri".

Kako navodi, još nije odlučio hoće li se odazvati, ali je dodao da će "na vreme obavestiti gospodina Borelja."

Kurti sa Milanovićem na Prespanskom forumu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem na Prespanskom forumu.

"Razgovarali su i o dešavanjima u zemlji, situaciji posle izbora 23. aprila i agresivnom delovanju Srbije pre samo nekoliko dana prema Kosovu. Kurti je rekao da je Srbija narušila suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo, kada je otela tri kosovska policajca sa teritorije Kosova", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta, prenosi "Koha".

Kurti zahvalio je predsedniku Milanoviću na kontinuiranoj podršci koju Hrvatska daje tzv. Kosovu, kao važnom doprinosiocu regionalnom miru i bezbednosti, i na snažnoj podršci u međunarodnoj areni", dodaje se u saopštenju.

Kurti: Moja velikodušna ponuda je da predsednici četiri opštine ne moraju da završe mandate

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da, ako su potrebni novi izbori, da on daje "velikodušnu ponudu da četiri predsednika opština" na severu neće morati da završe svoje mandate, ali kako je dodao, mora da bude pripremljena situacija na terenu, a što znači da postoji "vladavina prava", prenosi "Koha".

On je sa Prespanskog foruma poručio i da NATO mora da donese ocenu o kršenju Kumanovskog sporazuma i da zahteva vraćanje zone bezbednosti kako je predviđena ovim sporazumom.

"U opštini Leposavić kidnapovana su tri policajca. Tužilac je odustao od optužbi za terorizam, ali ih je zadržao zbog nelegalnog posedovanja oružja. Kidnapovani su na jednom kilometru unutar granice Kosova. Oni moraju da budu vraćeni i potrebno je da međunarodna zajednica oštro i jasno sudi o srpskoj agresiji na Kosovu jer su kidnapovanjem policajaca prekršili član 4 Kumanovskog sporazuma. NATO mora da sudi o kršenju sporazuma", rekao je Kurti.

Mediji: Šok bombe bacio "Kfor" kako bi Krasnići mogao da napusti zgradu opštine

"Neki od ministara bio je u zgradi Opštine Leposavić u poseti gradonačelniku koji je skoro izabran. Kada je trebao da se iz zgrade izvuče, to je bilo onemogućeno od strane ljudi koji su protestovali. Onda su upotrebili šok bombe, ili kako se to već zove, ljudi iz Kfora, pretpostavljam, kako bi mu omogućili da se izvuče iz zgrade Opštine", kazao je za "KiM radio" direktor "RTV Mir" Nenad Radosavljević.

Dok je ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići izlazio iz zgrade opštine, okupljeni su farbom gađali policijsko vozilo kojim je Krasnići stigao i otišao iz Leposavića, prenosi "Radio KiM".

Prema vozilima policije su poletela i jaja. Pre nego što je kolona prošla pored okupljenih, aktivirana je šok bomba kako bi se građani rasterali, piše "Radio KiM".

 

Eskobar: Priština da ukine zabranu za srpsku robu

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar naveo je danas da bi "Kosovo" trebalo da ukine zabranu na uvoz srpske robe i da je to ne samo nevropski, nego i nepotrebno dizanje tenzija.

Eskobar je na pitanje novinara "Kosovo onlajn" povodom zabrane koju je uvela prištinska vlada, da nema pravnog osnova za takav potez i da bi zabranu trebalo ukinuti.

"Ta zabrana za robu i određena vozila treba da bude ukinuta. EU smatra da je to ne samo antievropsko, sprečavati kretanje ljudi i roba, nego za to nema ni zakonskog osnova. SAD u potpunosti podržavaju taj stav EU. Što se tiče kritika premijera Kurtija na račun Kfora, SAD i drugih povodom slučaja trojice kosovskih policajca, kao što sam već rekao, sačekaćemo činjenice i da se završi istraga pre davanje bilo kakvih izjava", rekao je Eskobar.

Stojković: Policajcima "Kosova" preti 2 do 12 godina zatvora,

Tužilaštvo u Kraljevu je pokrenulo krivični postupak protiv 3 uhapšena policajca tzv. Kosova za krivično delo "nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materijala" iz člana 348 stav 4 Krivičnog zakonika, piše njihov branitelj, advokat Čedomir Stojković na tviteru.

Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od 2 do 12 godina, i kazna ne može biti zamenjena uslovnim otpustom. U izuzetnim prilikama kazna presudom suda može biti umanjena na 6 meseci zatvora, naveo je Stojković, dodavši da im je sud u Kraljevu odredio pritvor od 30 dana. 

"Optuživanje kosovskih policajaca za 'nedozvoljeno držanje I nošenje oružja' je apsolutno kršenje Briselskog sporazuma, 1/1, jer Briselskim sporazumom Srbija je priznala policiju Kosova kao legalnu organizaciju, I samim tim oružije policije Kosova kao legalno", tvrdi Stojković.

Eskobar: Formiranje ZSO je pravno obavezujuće. Ne tražimo od Kosova nešto što nije dogovoreno

Formiranje ZSO je pravno obavezujuće. Ne tražimo od Kosova nešto što nije dogovoreno, izjavio je danas zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar.

Blisko sarađujemo sa EU i trudimo se da postignemo napredak, jer je ovo problem regiona. Radimo na tome da Priština ispuni tri zahteva, velika su očekivanja, poručio je on.

"Tražimo od obe strane da preduzmu korake za stabilnost i oni koji nas žele kao partnere blisko će sarađivati sa tačkama na kojima insistiramo. Oni koji odbiju da sarađuju snosiće posledice", rekao je Eskobar.

On je rekao i da će SAD i Kfor sačekati istragu o hapšenju trojice pripadnika Kosovske policije

Nemački mediji: Kurti prokockao podršku SAD i EU

Urednik nemačkog lista "Frankfurter algemajne cajtung" Rajnhard Vezer objavio je u ovom listu analizu o aktuelnoj situaciji na severu KiM, u kojoj kaže da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojom tvrdoglavošću nanosi štetu Kosovu i da je prokockao podršku SAD i EU.

Vezer u tekstu pod naslovom "Kosovo u ofsajdu" navodi da Kurti "ima dugu istoriju konfrontacija sa zapadnim saveznicima."

Autor tako podseća na proteste koje je Kurti organizovao protiv misije Ujedinjenih nacija na KiM, protiv mirovnog plana UN za konflikt sa Srbijom, a i da se "od početka protivio sporazumu kojim je EU pre deset godina želela da postigne normalizaciju odnosa između Srbije i njene bivše pokrajine."

"Dakle, kada kao premijer sabotira primenu sporazuma, on je konsekventan. Kada bi čovek bio naklonjen Kurtiju, mogao bi njegovo držanje da opiše kao doslednost. Ali, u stvarnosti, to je tvrdoglavost kojom on šteti svojoj zemlji. I to, moguće je, trajno", piše on.

Krasnići napustio zgradu opštine Leposavić u kolima polivenim farbom

Ministar lokalne samouprave tzv. Kosova Eljbert Krasnići, koji je jutros došao u zgradu opštine Leposavić, napustio je ovaj objekat. Okupljeni građani su ga ispratili zvižducima, a na vozilo u kojim je bio bačena je narandžasta farba.

Krasnići je jutros ušao u zgradu opštine Leposavić tokom smene policije i plan je bio da se sastane sa gradonačelnikom Ljuljzimom Hetemijem, zamenicom gradonačelnika Draganom Miletić i odbornicima.

Todić sa komandantom Kfora: Priština neće deeskalaciju

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić razgovarao je danas sa komandantom mađarskog Kfora od koga je tražio da ta misija ne dozvoli da bilo ko više u zgradu opštine uđe, javlja novinar Tanjuga.

"Narod se ne slaže da ovde dođu bilo koji ljudi i drže sastanak. Tražimo da Krasnići napusti zgradu. Ljudi protestuju bez nasilja, ali smo videli da su predstavnici Specijalnih jedinica bili spremni da primene silu protiv golorukih ljudi", rekao je on.

On je kazao da okupljeni Srbi imaju dva zahteva - da Krasnići napusti zgradu i da ljudi koji su planirali da dođu nikako ne dolaze u zgradu opštine na sastanak.

Todić je komandantu Kfora rekao da je više nego očigledno da vlada iz Prištine ne želi da dođe do deeskalacije situacije već preduzima nove korake i izaziva nove tenzije.

"Znam da je komandant Kfora Ristuća upoznat sa situacijom i očekujemo odgovor od vas i molim vas da učinite sve u vašoj nadležnosti da sprečimo nove tenzije. Prethodnih dana imali smo korektnu saradnju. Dok ne dođe do deeskalacije molimo da nema promene stanja ni oko zgrade i da i vi i ljudi u Prištini prestanu sa provoikacijama, vi to možete da sprečite", rekao je on.

Mediji: Bačene šok bombe u Leposaviću

Mediji i na srpskom i albanskom jeziku prenose da su u Leposaviću bačene šok bombe dok je ministar uprave i lokalne samouprave takozvanog Kosova Eljbert Krasnići automobilom napuštao objekat opštine. 

Srpski mediji navode da su za to odgovorni pripadnici "Kfora", dok mediji na albanskom jeziku tvrde da su to učinili srpski demonstranti.

Berbok: Beograd bezuslovno da pusti policajce tzv. Kosova

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Beograd i Prištinu da smanje nedavne tenzije u pograničnom području između dve zemlje.

Srbija i tzv. Kosovo treba "odmah učine sve što mogu da smire ovu neizvesnu situaciju", rekla je Berbokova u petak u Berlinu pre sastanka sa svojim bosanskim kolegom Elmedinom Konakovićem.

Kao "jedan od prvih koraka", Berbok je pozvala Srbiju da "bezuslovno" oslobodi trojicu policajaca tzv. Kosova, prenosi "Taglišer Ancajger".

Stano: Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel

Portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano ponovio je danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sledeće sedmice u Brisel na sastanak povodom krize.

"Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je, u svetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Srbije i Kosova sledeće nedelje u Brisel na krizni sastanak'', rekao je Stano i dodao da trenutno ne može da iznese još detalja.

''Procesi su u toku, ne mogu više ništa reći. Više detalja objavićemo uskoro'', rekao je Stano.

Određen pritvor trojici uhapšenih kosovskih policajaca

Više javno tužilaštvo u Kraljevu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv trojice kosovskih policajaca zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Više u odvojenoj vesti.

Kurti: Odbačene optužbe za terorizam protiv trojice kosovskih policajaca

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je, po svemu sudeći, srpski tužilac odbacio optužbe za terorizam protiv trojice kosovskih policajaca, dok je zadržao na snazi samo optužbe za nedozvoljeno posedovanje oružja, javlja "Reporteri".

Kurti je to izneo tokom obraćanja na Prespanskom forumu u Strugi, ali nije izneo druge detalje.

Građani Severne Mitrovice krenuli u novu mirnu šetnju u znak podrške uhapšenim Srbima

Oko hiljadu građana Severne Mitrovice okupilo se danas kod spomenika knezu Lazaru u tom gradu, kako bi poslali podršku uhapšenima Milunu Milenkoviću, Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću.

U prvim redovima se nalaze članovi porodica uhapšenih ljudi, ali i deca koja treniraju u kik boks klubu gde je Milenković trener.

Okupljeni građani su se uz mirnu šetnju uputili ka Tehničkoj školi, noseći srpske trobojke, zastave kik boks kluba, kao i transparente "Pravda za Slađana", "Svi smo Lune", "Nije kriv", i majice sa natpisom " Svi smo mi Radoš i Dušan".

Građani su potom prošetali ulicama Severne Mitrovice, vraćajći se time na početnu tačku, kod spomenika kneza Lazara.

Pred građane je izašao Goran Kovač koji ih je pozvao da ponovo izađu u još većem broju u ponedeljak, kako bi poslali podršku i solidarnost braći koja nepravedno leže u "šiptarskim kazamatima".

Advokat Čedomir Stojković brani uhapšene policajce tzv. Kosova

Srpski advokat Čedomir Stojković, koji je preuzeo odbranu trojice kosovskih policajaca koje su uhapsili srpski specijalci, ocenio je da ta akcija Srbije predstavlja kršenje Briselskog sporazuma, prenosi "Kljan Kosova".

Stojković je na Tviteru objavio da Srbija na osnovu Briselskog sporazuma tretira Kosovsku policiju kao legalnu oružanu silu.

Pročitajte više u odvojenom tekstu.

Begaj: Niko ne može da dovede u pitanje suverenitet "Kosova"

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da niko ne može da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet "Kosova", tražeći hrabrost od lidera Prištine i Beograda za dogovor.

Tokom govora na panelu Prespanskog foruma, Begaj je naveo da je Ohridski sporazum bio trenutak optimizma, ali da se pretvara u razočarenje, prenosi "Koha".

Pročitajte više u odvojenom tekstu.

Dritan Abazović ponudio da Crna Gora bude domaćin sledeće runde pregovora Beograda i Prištine

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponudio je da njegova zemlja bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine.

"Crna Gora, kao prijateljska zemlja Srbije i Kosova, ali i svih drugih u regionu, spremna je da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde Dijaloga Beograda i Prištine", napisao je on na Tviteru.

Šetnja podrške za uhapšene Miluna, Dušana i Radoša danas u Severnoj Mitrovici

Sportski savez Kosova i Metohije pozvao je građane da se u 13 časova pridruže šetnji u Severnoj Mitrovici i na taj način pruže podršku uhapšenom Milunu Milenkoviću, Dušanu Obrenoviću i Radošu Petroviću.

Iz Sportskog saveza navode da je okupljanje zakazano kod spomenika Knezu Lazaru.

Dušan Obrenović i Radoš Petrović uhapšeni su 29. maja u Zvečanu tokom protesta Srba protiv upada kosovskih policajaca u opštinske zgrade na severu i nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika izabranih na izborima na kojima je izlaznost bila oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali.

U Severnoj Mitrovici 13. juna uhapšen je istaknuti sportista Milun Milenković Lune. Zvanični Beograd i Srbi sa Kosova traže hitno oslobađanje Miluna, Dušana i Radoša.

Rama: Kosovski policajci bi trebalo da budu pušteni

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da bi kosovski policajci uhapšeni na teritoriji centralne Srbije pre dva dana trebalo da budu pušteni što pre.

On je rekao da različite verzije tog događaja koje su izneli predstavnici Beograda i Prištine "nisu važne", osim činjenice da polivajci nisu počinili nikakav zločin.

Albanski premijer je poručio da je ,"čak i ako pretpostavimo da su oni prešli granicu", jedino rešenje da oni budu pušteni da se vrate na KiM.

Advokat Čedomir Stojković: Trojica kosovskih policajaca na saslušanju u Kraljevu

Trojica uhapšenih kosovskih policajaca, R.Z., B.S. i M.S. nalaze se u Kraljevu, izjavio je advokat Čedomir Stojković.

"U toku je njihovo saslušanje pred Višim javnim tužiocem u Kraljevu. Nakon ovoga Viši javni tužilac u Kraljevu će odlučiti da li će predložiti pritvor, a potom će sudija odlučiti da li će odrediti pritvor u trajanju od 30 dana", naveo je Stojković na Tviteru.

On tvrdi da pravosudni organi Srbije odluku moraju da donesu do 12.30 časova, kada ističe 48 sati policijskog zadržavanja.

Kosovska policija zabranila vozilu "Pošte Srbije" da pređe administrativni prelaz

Kosovska policija je upravo na Jarinju zabranila vozilu "Pošte Srbije" koje je prevozilo redovnu poštu na sever Kosova i Metohije da pređe administrativni prelaz.

Vozilo je zaustavljeno i ne dozvoljava se da nastavi put pokrajine, prenose "Novosti".

Todić i Simić ispred zgrade opštine Leposavić, govore sa komandantom mađarskog kontingenta Kfora

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić trenutno pregovaraju sa komandantom mađarskog kontingenta Kfora.

Oni su od pripadnika Kfora tražili da nikome više ne dozvole pristup zgradi opštine.

Oni se trenutno nalaze ispred zgrade opštine Leposavić, u koju je jutros ušao ministar uprave i lokalne samouprave tzv. Kosova Eljbert Krasnići. 

Petković: Kurti hoće novu krizu, obavestio sam Lajčaka o novim provokacijama u Leposaviću

Ministar uprave i lokalne samouprave "Kosova" Eljber Krasnići ušao je jutros u opštinsku zgradu u Leposaviću tokom smene policije. Bilo je planirano da u zgradu uđu i zamenica gradonačelnika Ljuljzima Hetemija, Dragana Miletić i opštinski odbornici, čemu su se usprotivi okupljeni Srbi, koji te poteze smatraju kao moguć pokušaj da budu donete neke odluke mimo volje stanovnika Leposavića, koji nisu ni učestvovali na nedavnim lokalnim izborima.

"Nova provokacija i pokušaj nasilnog preuzimanja opštine Leposavić od strane Aljbina Kurtija. O ovim nasilnim potezima Kurtija odmah sam obavestio Lajčaka. Umesto da iz zgrade povuče lažnog gradonačelnika, Kurti bi da uvodi i lažne odbornike. Jasno je da hoće novu krizu! Neće mu proći!", napisao je Petković na Tviteru.

Dačić: Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, a nama mir

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, dok Srbija želi mir i stabilnost, jer je opstanak srpskog naroda najvažniji.

Dačić je za "TV Pink" naveo da prištinske vlasti rade sve u cilju izazivanja reakcija Srba koji žive na KiM i izazivanja njihovog sukoba sa Kforom kako bi međunarodna zajednica reagovala oštro prema Srbiji.

"Kurtiju kao da je propao dan ili nedelja ako ne izazove neki novi incident. Mislim da smo došli do toga da više nema gde dalje, u smislu toga da su Srbi prinuđeni da se bore za golu egzistenciju. Ovde nije reč o političkom nadmetanju, političkim prepucavanjima, da li će Srbi sada da se politički organizuju i imaju određeni broj poslanika ili odbornika u institucijama, nego je reč o fizičkom opstanku, jer se dešavaju hapšenja ljudi, puca se na ljude, reč je o narušavanju tih osnovnih ljudskih i građanskih prava", rekao je Dačić.

Komentarišući nedavno hapšenje trojice naoružanih kosovskih specijalaca na teriroriji centralne Srbije od strane pripadnika srpske policije, Dačić je rekao da oni nisu imali pravo da budu na toj lokaciji i da je to teško krivično delo.

Dodao je da kao opravdanje za ulazak na teritoriju centralne Srbije oni koriste izgovore da su se tu našli slučajno, navodeći da iako može da se dogodi da neko zaluta na tuđu teritoriju u ovom slučaju nije reč o tome.

Kako je naveo, čak i da je tačna Kurtijeva priča da su bili 300 metara od administrativne linije oni tu ne bi smeli da budu, jer to nije po Kumanovskom sporazumu, a na tom prostoru mogu da patroliraju samo jedinice Kfora.

"Mislim da su oni sada u problemu kako da objasne zašto su ovi policajci bili na teriroriji centralne Srbije. Očito je da je Priština suočena sa čitavim nizom zahteva koje Kurti uopšte ne želi da ispunjava, njemu odgovara stalno zaoštravanje situacije, nama odgovara mir, stabilnost, da nemamo incidenata, jer nam je opstanak našeg naroda najvažniji", rekao je Dačić.

On je istakao i da je Vučić zato pozvao sve Srbe na mirne proteste.

"Međunarodna zajednica bi trebalo da izvrši pritisak da se desi deeskalacija u smislu da se povuku gradonačelnici, policijske snage i da se puste svi Srbi koji su uhapšeni", rekao je Dačić.

Krasnići ušao u zgradu opštine Leposavić, Srbi prišli do ulaznih vrata

Ministar uprave i lokalne samouprave takozvanog Kosova Eljbert Krasnići ušao je jutros u zgradu opštine Leposavić tokom smene policije, kako bi održao sastanak sa gradonačelnikom iz redova Samoopredeljenja Ljuljzimom Hetemijem, javlja reporter "Kosovo onlajn", uz informaciju da se ispred samog ulaza u zgradu trenutno nalaze predstavnici Srba koji ovo smatraju novom provokacijom Prištine.

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je da mu je informaciju o ulasku Eljberta Krasnićija u opštinsku zgradu potvrdio komandant mađarskog kontigenta Kfora, koji obezbeđuje sam ulaz u objekat opštine.

Prema nezvaničnim saznanjima "Kosovo onlajn", bilo je planirano da u zgradu uđu i zamenica gradonačelnika Dragana Miletić i opštinski odbornici, što okupljeni Srbi smatraju kao moguć pokušaj da budu donete neke odluke mimo volje stanovnika Leposavića, koji nisu ni učestvovali na nedavnim lokalnim izborima.

Velika grupa Srba u Leposaviću i jutros mirno protestuje ispred opštinske zgrade, sa zahtevom da specijalna policija i Hetemi napuste zgradu opštine, a jedan deo njih je uspeo da priđe do ulaznih vrata. Čuje se "napolje, napolje".

Pre nego što su okupljeni građani pomerili ogradu i došli do ulaza u opštinsku zgradu, predstavnik mađarskog Kfora rekao je Todiću da se planira ulazak u zgradu zamenice gradonačelnika Hetemija i još nekih ljudi, iako je on savetovao da to ne čine.

Predstavnik Kfora naveo je da zbog toga mora da se pobrine za bezbednost svojih vojnika.

"Vi niste ništa uradili, ali zbog bezbednosti moram da im kažem da pripreme kacige, štitove i opremu. To nije upereno protiv vas, protiv bilo koga, nego mera predostrožnosti zbog njihove bezbednosti", rekao je predstavnik Kfora.

Todić je rekao da na protokole Kfora ne mogu da utiču i upitao okupljene da li žele da idu na radna mesta, na šta je usledio jednoglasan odgovor - "hoćemo".

Okupljeni su pomerili ogradu i došli do ulaska u opštinsku zgradu. Kfor je zamolio da se povuku, ali su okupljeni odbili.

"Hoćemo da uđemo na radna mesta", poručuju građani.

Mađarski vojnici koji su zamenili italijanske i američke vojnike, stoje na vratima, a kako javlja reporter "Kosovo onlajn", iza vojnika Kfora na vratima zgrade primetna je grupa kosovskih specijalaca.

Ispred opštine je obruč crnih džipova Kfora pored kojih su raspoređeni mađarski vojnici, a iza zgrade i dalje je postavljena bodljikava žica i dva vozila specijalnih jedinica policije.

Rode: Iznenađen sam što Kurti ignoriše preporuke

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da je iznenađen zbog toga što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ignoriše preporuke Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za deeskalaciju situacije.

Rode je u intervjuu za "Kohu" istakao i da se stabilno okruženje na KiM ne može postići bez osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, na čije se formiranje čeka već deset godina, a što se može sprovesti zajedno sa evropskim predlogom.

Rode je naglasio da su blokada uvoza srpskih proizvoda, kao i zabrana ulaska srpskih automobila na KiM, koje su uvele privremene prištinske institucije, nepotrebne mere i koje su u suprotnosti sa postojećim sporazumima, kao što je CEFTA.

Lajčak: Razgovori o dešavanjima u regionu, posebno između Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji boravi u Severnoj Makedoniji gde učestvuje na Prespa forumu za dijalog, saopštio je danas da je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u regionu, posebno između Srbije i Kosova.

"Sa partnerima, kolegama i prijateljima, razgovarao sam o aktuelnim dešavanjima u regionu, posebno između Kosova i Srbije", naveo je Lajčak na Tviteru.

On je dodao da je tokom Prespa foruma za dijalog bilo reči i o tome šta je potrebno za pomirenje na Zapadnom Balkanu.

"Naglasio sam da treba da prevaziđemo nasleđe prošlosti, da težimo dijalogu, fokusiramo se na zajedničku budućnost u EU, budemo hrabri i imamo viziju za ceo region", kaže Lajčak.

Kurti primio pismo Makrona, Šolca i Meloni

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti primio je pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni, u kojem od njega još jednom traže da deeskalira situaciju na severu, prenosi "Gazeta ekspres".

Pismo je slično u sredu objavljenom odgovoru visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja Kurtiju, ali bez detaljnih zahteva, prenosi prištinski list.

Vlada takozvanog Kosova nije objavila saopštenje o pismu ili njegovoj sadržini.

Borelj je u pismu koje je pre dva dana uputio Kurtiju zatražio deeskalaciju situacije, povlačenje novih gradonačelnika na severu iz opštinskih kancelarija, kao i raspisivanje novih izbora.

Velika Britanija: Hitno smanjiti tenzije na severu KiM, započeti rad na ZSO bez odlaganja

Vlada Velike Britanije danas je, povodom najnovijeg razvoja događaja na severu KiM, pozvala Beograd i Prištinu da preduzmu hitne mere za smanjenje napetosti i istakla da očekuje da se dve strane pod hitno angažuju u dijalogu koji vodi Evropska unija i bez daljeg odlaganja započnu rad na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da pokažu maksimalnu uzdržanost, izbegavaju jednostrane mere i preduzmu hitnu akciju za smanjenje tenzija", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

London je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da obezbede da novoizabrani albanski gradonačelnici obavljaju prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i da se specijalne policijske jedinice povuku iz tih zgrada, kao i da se što pre raspišu "novi, inkluzivni izbori".

Britanska vlada naglasila je da očekuje i ohrabruje Srbe na KiM da učestvuju na tim izborima.

Istovremeno je pozvala na hitno oslobađanje trojice kosovskih specijalaca, koji su uhapšeni 14. juna.

"Očekujemo da se Kosovo i Srbija odmah angažuju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU, a posebno da počnu rad bez daljeg odlaganja na uspostavljanju Zajednice srpskih opština", zaključila je britanska vlada.

Kurti sa Anglijem: Turski vojnici u sastavu Kfora doprinose miru i bezbednosti

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorom Turske Sabrijem Tunč Angilijem kome je zahvalio na dolasku kontingenta od 500 turskih vojnika u okviru misije Kfora, piše "Koha".

Kurti je rekao da dolazak vojnika doprinosi bezbednosti i miru na Kosovu, navodi se u saopštenju Kabineta.

"Kurti je izrazio zahvalnost ambasadoru na novom kontingentu od blizu 500 turskih vojnika u sastavu Kfora, navodeći da to doprinosi bezbednosti i miru na Kosovu", ističe se u saopštenju.

"Kosovska" policija tvrdi: Tri eksplozije na severu KiM

Policija takozvanog Kosova tvrdi da su se na severu KiM, tačnije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, sinoć oko ponoći dogodile tri eksplozije.

Portparol kosovske policije za region Sever Veton Elšani za "Gazetu ekspres" je rekao da se prva eksplozija dogodila na ulici tokom policijske patrole, a druga i treća u blizini policijskih stanica u Severnoj Mitrovici i Zvečanu. Kako tvrdi, najverovatnije su u pitanju šok bombe.

Specijalci u Gračanici pretresali automobile

Pripadnici specijalnih jedinica policije takozvanog Kosova juče su u srpskoj sredini u Gračanici vršili pretres automobila.

U blizini ugostiteljskog objekta koji okuplja mlade Srbe u Gračanici i u blizini Doma kulture desetak pripadnika Specijalne policije zaustavljali su sva vozila i vršili kompletan pretres i automobila i ljudi, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Kroz većinski srpsko mesto Gračanicu, u kojoj živi oko 10.000 ljudi, prolazi magistralni put koji vodi od Prištine prema Gnjilanu.