Milatović: Za deeskalaciju potrebni novi izbori na severu KiM i preduslovi za ZSO

Snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine, voljni smo da pomognemo ukoliko se negde pomoć od nas traži, poručio je predsednik Crne Gore

Crnogorski predsednik Jakov Milatović izjavio je da Crna Gora snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i da je spremna da pomogne ako se od nje zatraži pomoć.

"Snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine, voljni smo da pomognemo ukoliko se negde pomoć od nas traži, ali potpuna normalizacija odnosa Srbije i 'Kosova' je zaista, čini mi se, osnova jednog stabilnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana i mi se za to zalažemo", rekao je Milatović u intervjuu agenciji MIA, prenosi Radio KiM.

Rekao je da bi lično želeo i da misli da bi svi u regionu Zapadnog Balkana želeli da vide potpunu deeskalaciju sukoba i uopšte razmirica između Beograda i Prištine i istakao da je dodatno unapređenje dobrosusedskih odnosa jedan od prioriteta spoljne politike Crne Gore.

Crna Gora, prema njegovim rečima, u potpunosti deli stav sa Evropskom unijom da je za deeskalaciju tenzija potrebno ponovo imati izbore na severu Kosova i ispuniti preduslove za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Smatram da nam je zaista potreban prosperitetan i stabilan Zapadni Balkan kao deo EU", naglasio je novi crnogorski predsednik u intervjuu datom na marginama Prespa foruma u Strugi.

Milatović je rekao da misli da je inicijativa "Otvoreni Balkan" dobra stvar i za Crnu Goru i Zapadni Balkan i da može da bude dobar zamajac za evropske integracije.

"Smatram da je ovo organski proizašlo iz regiona Zapadnog Balkana, ako ga stavimo u fokus našeg evropskog puta, može biti i dobar zamajac. Naravno, o ovom pitanju za Crnu Goru će odlučivati nova vlada i novi sastav Skupštine Crne Gore, ali apriori, ako kao društvo stavimo 'Otvoreni Balkan' u funkciju naših evropskih integracija, mislim da je dobra stvar za Crnu Goru i Zapadni Balkan", rekao je crnogorski predsednik.

Lajčak: Pozdravljam posvećenost Crne Gore evropskom putu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i tom prilikom pozdravio posvećenost te zemlje evropskom putu.

Lajčak je na Tviteru naveo da se raduje zajedničkom radu na ostvarenju tog cilja.

"Imao sam zadovoljstvo da se sastanem sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Pozdravio sam njegovu posvećenost evropskom putu Crne Gore i ​​radujem se zajedničkom radu da to postane stvarnost", rekao je Lajčak.

Lajčak boravi u Severnoj Makedoniji gde prisustvuje "Prespa forumu za dijalog", a na Tviteru je naveo da je sa partnerima, kolegama i prijateljima razgovarao o aktuelnim dešavanjima u regionu, posebno o Kosovu i Srbiji.

"Sa partnerima, kolegama i prijateljima, razgovarao sam o aktuelnim dešavanjima u regionu, posebno između Kosova i Srbije", naveo je Lajčak na Tviteru.

On je dodao da je tokom "Prespa foruma za dijalog" bilo reči i o tome šta je potrebno za pomirenje na Zapadnom Balkanu.

"Naglasio sam da treba da prevaziđemo nasleđe prošlosti, da težimo dijalogu, fokusiramo se na zajedničku budućnost u EU, budemo hrabri i imamo viziju za ceo region", naveo je Lajčak.