RT Balkan istražuje: Junske kiše uobičajene, količina padavina iznad proseka

U Jagodini i Kragujevcu sprovedene najhitnije mere, a danas se padavine sele u zonu Zaječara i Braničevskog okruga, izjavio direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović za RT Balkan

Kiša koja je tokom noći i jutra u najvećem delu Srbije gotovo neprekidno padala napravila je brojne probleme u više mesta sa kojima se od sinoć bore vatrogasci i spasioci koji su na terenu.

Pojedini putevi bili su neprohodni, na nekim mestima bujice su odnele most, voda je ušla u domaćinstva, a pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije evakuisali su 125 osoba.

Vanredna situacija proglašena je u 42 lokalne samouprave u našoj zemlji, prepodne je obustavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali, voda je ušla u zgradu Kliničkog centra Kragujevac, u opštini Kosjerić poplavljeno je oko 20 domaćinstava, reka je odnela most u Adranima kod Kraljeva…

Usled obilnih padavina, porasta vodostaja sa tendencijom daljeg rasta i zasićenosti tla proglašene su vanredne odbrane od poplava na reci Toplici, kao i rekama Lepenica, Uglješnica i Sušički potok, na reci Raška i na rekama Zapadna Morava, Musina reka i Grdička reka. Redovna odbrana od poplava proglašena je na reci Ibar, odgovorili su iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode" na upit RT Balkana.

Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da su u Jagodini i Kragujevcu sprovedene najhitnije mere, navodi se u dopisu upućenom našoj redakciji.

"U Paraćinu smo juče postavili mobilni sistem za zaštitu Paraćina od velikih voda, reka Crnica još uvek je u koritu, ali je preventivno postavljen zaštitni sistem. U toku noći i jutros ozbiljan talas padavina je pogodio ovo područje i mi smo sprovodili sve neophodne mere i u Kragujevcu, Jagodini, Trsteniku, a od jutros smo u dolini Toplice", rekao je Puzović.

On je dodao da u centralnoj Srbiji danas dolazi do blagog smirivanja, reke su u koritima, a glavni problemi su bili na bujičnim potocima.

"Danas se padavine sele u zonu Zaječara i Braničevskog okruga i preseljavamo ljude i tehniku u taj deo, Sektor vanredne situacije, JVP 'Srbijavode' i lokalne samouprave sprovode sve mere kako bi se zaštitili svi građani", navodi se u izjavi Puzovića.

Direktor "Srbijavoda" istakao je da će ciklon biti još danas i sutra na području naše zemlje i da sve ekipe ostaju na terenu do ponedeljka na teritoriji Jagodine, Trstenika, Brusa, Kosjerića, Sokobanje, Prokuplja i u Doljevcu i preventivno u Braničevskom i Zaječarskom okrugu.

JVP "Srbijavode" apeluje je na sve građane da ostanu na sigurnom i ne prilaze rekama i potocima tokom nepovoljnih vremenskih uslova i da prate instrukcije koje izdaje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP "Srbijavode" i lokalne samouprave.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RT Balkan da padavine slabe, u većini mesta prestaje kiša, na istoku zemlje ostaje još uslova za kišu, a od nedelje se u svim krajevima očekuje postepeno razvedravanje uz retku pojavu kratkotrajne kiše.

"Od ponedeljka ćemo imati drugačiju vremensku situaciju, prelazimo u topliju, pretežno sunčanu varijantu vremena sa retkom pojavom popodnevnih kratkotrajnih pljuskova. Očekuje se barem dva-tri dana sa temperaturom od 30 stepeni i to bi ovog leta bila prva takva temperatura", naglašava Nedeljković.

On kaže da je leto počelo sa nešto svežijom varijantom vremena i češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina uz napomenu da su maj i jun najkišovitiji meseci u našem klimatu, a pogotovu jun.

"Ništa nije neobično da bude kiše, pljuskova, velike količine padavina. S tim da će ove godine u junu biti i natprosečno velika količina padavina. Ali karakteristika svih tih kiša u vidu pljuskova krajem maja i u junu i kasno u leto je neravnomerna prostorna raspodela. U nekim mestima u jednom danu ne padne ni kap, a u drugom bude velika količina padavina sa posledicom bujica", objašnjava Todorović.

Sagovornik RT Balkana dodaje i da je prosečna količina padavina za jun između 70 i 90 litara po kvadratnom metru, a da je u Beogradu, na primer do jutros palo 60 litara po kvadratnom metru a mesečni prosek je 85.

"Ali će zato u nekim mestima u junu da bude i tromesečna količina padavina, između 150 i 200 litara po kvadratnom metru. To je karakter vremena naše klime. Klima se suštinski u našem podneblju nije menjala stotinama godina i ne može da se menja iz godine u godinu ili iz decenije u deceniju, to je mnogo duži period  da bi se primetilo da se nešto događa", kaže Todorović.

Analiza meteoroloških parametara ukazuje da se ništa suštinski ne događa, ističe ovaj meteorolog.

"Postoji blagi porast temperature, ali to nije značajno. Moderna je priča u medijima i stručnim krugovima o klimatskim promenama koje uzrokuje čovek, a čovek ne može da menja klimu jer on je sitniš u odnosu na glavnog energetičara – sunce", ističe Todorović.