Na Zapadu glumi demokratu, a kod kuće cenzuriše medije: Kurti zatvara najveću televiziju na KiM

Dok se u stranim medijima hvali kako je "Kosovo najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu", Kurti kod kuće zabranjuje rad najvećoj privatnoj televiziji

Ministarstvo industrije, privrede i trgovine tzv. Kosova pre dva dana je donelo odluku o suspenziji dozvole za poslovanje televiziji "Kljan Kosova", najvećem privatnom mediju u južnoj srpskoj pokrajini, preneli su tamošnji mediji.

"Nakon kampanja linča i raznih napada na novinare, Vlada Aljbina Kurtija je počela da sprečava rad medija na 'Kosovu' i sa poslovnog aspekta, a prva žrtva je 'Kljan Kosova'", ističe "Reporteri".

Kako prenosi taj portal, informacija o suspenziji dozvole za rad prvobitno je objavljena na "fantomskom" sajtu bliskom partiji Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija, nakon čega je resorno ministarstvo saopštilo je da je pokrenulo krivičnu prijavu u Odeljenju za teška krivična dela protiv medija "Kljan Kosova", odgovornih službenika Agencije za privredne registre i odgovornih lica preduzeća za koje se sumnja da su "zloupotrebili službene dužnosti, kao i privrednih ovlašćenja".

Kako se navodi u saopštenju, MINT je odlučio da suspenduje sertifikat o poslovanju tog medija, do druge odluke.

Odluke kosovskih vlasti brzo su naišle na oštre kritike lokalnih medija, opozicije, ali i međunarodnih udruženja novinara.

Udruženje novinara "Kosova" oštro je osudilo odluku o suspenziji, naglasivši da je reč o "pokušaju kontrole medija od strane vlasti", a slične poruke poslale su i četiri evropska udruženja novinara, uključujući i Evropski centar za slobode štampe i medija, preneo je "Kljan Kosova".

"Međunarodne organizacije za slobodu medija izražavaju danas uznemirenost zbog nezapamćenih odlika kosovskih vlasti da suspenduju sertifikat o poslovanju glavnom privatnom televizijskom emiteru 'Kljan Kosova' i podnesu krivične prijave protiv njegovih predstavnika", objavile su te organizacije.

Odluku Kurtijeve Vlade kritikovao je i lider opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići, rekavši da samo "autokratski i totalitarni režimi zatvaraju slobodne medije".

Američka ambasada u Prištini je objavila da je "upoznata sa odlukom (Vlade) i pomno prati razvoj događaja", a njihov portparol je dodao i da "deluje kao da je odluka doneta iznenada" i da je "ukidanje licence bilo kom mediju ozbiljan korak koji zahteva ozbiljno razmatranje".

Oni su naglasili i da su "slobodni i nezavisni mediji od ključnog značaja za snažne i stabilne demokratije". Zabrinutost su iskazali i predstavnici Evropske unije, navodi "Kljan Kosova", dok su ambasadori Nemačke i Francuske bili neodređeniji i napisali su samo da se "zalažu se za slobodu govora" i "prate situaciju".

Saga o sudbini televizije "Kljan Kosova" postala je još zanimljivija kada je proalbanski britanski portal "Frontlajner" objavio, pozivajući se na izvore manje poznatih kosovskih medija, da je vlasnik "Kljana Kosova" od 2021. godine prijavljen u Severnoj Makedoniji kao strani državljanin iz Srbije, čija je adresa u Đakovici, Republika Srbija.

Novinarima "Frontlajnera" nije trebalo mnogo da "Kljan Kosova" optuže da su u "srpskom vlasništvu", te da "predstavljaju opasnost po bezbednost Kosova". Oni su zabranu te televizije čak i uporedili sa zabranom RT i "Sputnjika" u zemljama Evropske unije.

Zanimljivo je i da je se vest suspenziji dozvole za rad televizije "Kljan Kosova" pojavila u trenutku povišenih tenzija na severu KiM, odnosno svega nekoliko sati nakon što je srpska policija uhapsila tri pripadnika kosovske policije na teritoriji centralne Srbije. 

Istog popodneva, vlada tzv. Kosova donela je i odluke o zabrani uvoza robe i Srbije, a najavljena je i zabrana kretanja vozilima sa srpskim tablicama na prostoru KiM.