Srbija i Balkan

Kurti o uhapšenim policajcima: Tužilaštvo Srbije očigledno odbacilo optužbe za terorizam

Srpsko tužilaštvo je, tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija, zadržalo na snazi samo optužbe za nedozvoljeno posedovanje oružja
Kurti o uhapšenim policajcima: Tužilaštvo Srbije očigledno odbacilo optužbe za terorizam© TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, po svemu sudeći, srpsko tužilaštvo odbacilo optužbe za terorizam protiv trojice kosovskih policajaca, dok je zadržalo na snazi samo optužbe za nedozvoljeno posedovanje oružja, prenosi "Reporteri".

Kurti je to izneo tokom obraćanja na Prespanskom forumu u Strugi, ali nije izneo druge detalje.

Mediji su preneli da su trojica uhapšenih policajaca na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, ali za sada nema zvaničnih saopštenja iz te institucije.

Podsećamo, pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su na teritoriji centralne Srbije do naoružane kosovske policajce. Osim oružja, kod njih je pronađena i oprema za osmatranje, radio veze, kao i mape.

Kurtijeva "velikodušna" ponuda

Kurti je naveo da ako su potrebni novi izbori, da on daje "velikodušnu ponudu da četiri predsednika opština" na severu neće morati da završe svoje mandate, ali kako je dodao, mora da bude pripremljena situacija na terenu, a što znači da postoji "vladavina prava", prenosi "Koha".

"Možemo da imamo vanredne izbore. Ali moramo da pripremimo situaciju na terenu, a to znači vladavinu prava. Neću predati demokratsku republiku fašističkoj policiji, nasilnim ekstremistima i kriminalnim bandama", rekao je Kurti.

On je sa Prespanskog foruma poručio i da NATO mora da donese ocenu o kršenju Kumanovskog sporazuma i da zahteva vraćanje zone bezbednosti kako je predviđena ovim sporazumom.

"U opštini Leposavić kidnapovana su tri policajca. Tužilac je odustao od optužbi za terorizam, ali ih je zadržao zbog nelegalnog posedovanja oružja. Kidnapovani su na jednom kilometru unutar granice Kosova. Oni moraju da budu vraćeni i potrebno je da međunarodna zajednica oštro i jasno sudi o srpskoj agresiji na Kosovu jer su kidnapovanjem policajaca prekršili član 4 Kumanovskog sporazuma. NATO mora da sudi o kršenju sporazuma", rekao je Kurti. 

image