Srbija i Balkan

Nemački medij: Kurti prokockao podršku SAD i EU "Kosovu"

Urednik nemačkog lista "Frankfurter algemajne cajtung" navodi da "Aljbin Kurti ima dugu istoriju konfrontacije sa zapadnim saveznicima svoje zemlje"
Nemački medij: Kurti prokockao podršku SAD i EU "Kosovu"Getty © Omer Messinger / Stringer

Urednik nemačkog lista "Frankfuter algemajne cajtung" Ranhard Vezer napisao je u svojoj analizi situacije na Kosovu i Metohiji da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za sada prokockao podršku Zapada "Kosovu", te da on nije shvatio važnost koju mir na Balkanu ima za Zapad dok je u jeku sukob u Ukrajini.

 Podseća i da Aljbin Kurti "ima dugu istoriju konfrontacije sa zapadnim saveznicima svoje zemlje", te da svojom tvrdoglavošću nanosi štetu "Kosovu".

"Svojevremeno je predvodio proteste protiv misije UN na Kosovu i protiv mirovnog plana UN za sukob sa Srbijom. On se od početka protivio i sporazumima kojima je EU pre deset godina želela da normalizuje odnose Srbije i njene bivše pokrajine", ističe on.

"Dakle, on je dosledan u sabotiranju njihove primene kao šef vlade. Ako volite Kurtija, ovaj stav biste mogli nazvati direktnošću. U stvarnosti, međutim, radi se o tvrdoglavosti kojom on nanosi štetu Kosovu - možda trajno", navodi on u tekstu "Tvrdoglavost na štetu sopstvene zelje".

Kako naglašava, Kurti je zasad prokockao podršku SAD i EU "Kosovu".

"Brisel i Vašington sada smatraju Kosovo izazivačem problema na Balkanu, a ne Srbiju", navodi on.

Kako dodaje, Kurti očigledno nije razumeo koliko je za Zapad važan mir na Balkanu.

 

image