Srbija i Balkan

U BiH dečak nestao u potoku; Reka oborila dalekovode, sela bez struje i pijaće vode (VIDEO)

Oštećeni su putevi, voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone – najkritičnije je u okolini Kraljeva, a sa vodenom stihijom borili su se u gotovom svim krajevima Centralne i Zapadne Srbije
U BiH dečak nestao u potoku; Reka oborila dalekovode, sela bez struje i pijaće vode (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u 53 grada i opštine, saopštilo je Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije.

Pripadnici MUP-a bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mestu Šarlinac, opština Doljevac iz podruma Gerontološkog centra, u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, kao i na evakuaciji životinja u domaćinstvu u Grockoj. Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi sinoć je u mestu Mirosaljci, GO Lazarevac, evakuisao jedno lice koje je upalo u reku Turija, navodi se u saopštenju.

Do danas je na snazi bilo ukupno 52 vanredne situacije - za celu teritoriju gradova Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka. Tokom dana, vanredna situacija proglašena je i u Kragujevcu.

Vanredna situacija je proglašena i za deo teritorija: Grada Šapca i Užica, opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

  • 17. jun 2023 • 19:58

    19:58

    Ministar Gašić kod Lazarevca: Pomoći ćemo da se vratite kućama

    Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić posetio je mesto Junkovac, u opštini Lazarevac, koje je usled obilnih padavina i izlivanja reke Turije poplavljeno i tom prilikom naglasio da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, koji su punim kapacitetom angažovani na evakuaciji ugroženog stanovništva i crpljenju vode, biti uz građane i pomagati im kako bi se u što skorijem roku vratili u svoje domove.

    U razgovoru sa meštanima Junkovca, ministar Gašić je rekao da su spasilačke službe prethodnih dana obilazile ovo područje i upozoravale građane na moguće opasnosti od poplava izazvanih obilnim padavinama.

    "Sada ćemo da vam pomognemo, da očistimo sve kako biste se vratili svojim kućama. Spasioci vatrogasci će biti sa vama sve dok ne saniramo štetu i biće tu kako biste bili bezbedni. 1.800 naših pripadnika je non-stop na terenu. Učiniće sve što mogu, da iscrpe vodu, iznesu nameštaj da bi Štab za vanredne situacije mogao da napravi popis da vam nadoknadimo štetu koju ste pretrpeli", rekao je ministar i istakao da će se zalagati da se zajedničkim radom sa nadležnim službama i lokalnom samoupravom reši problem izlivanja reke Turije kako do poplava ne bi dolazilo.

    "Ovo pitanje mora da se reši, i od toga nećemo odustati", rekao je ministar.

    Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da se situacija u vezi sa poplavama na teritoriji Republike Srbije za sada stabilizuje i da će pripadnici Sektora biti na terenu dan i noć dok se i najmanja naznaka moguće opasnosti ne povuče.

    "Pripadnici Sektora za vanredne situacije rade na crpljenju vode. To su desetine crpljenja vode u gotovo svim okruzima koji su pogođeni ovim izuzetno jakim nevremenom da bi građani mogli da se vrate u svoje domove", izjavio je Čaušić i još jednom apelovao na građane da budu oprezni, da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima i da za svaku vrstu pomoći koju mogu da im pruže pripadnici MUP pozovu 193 ili 192.

  • 19:32

    I u Kragujevcu proglašena vanredna situacija

    Na teritoriji Grada Kragujevca danas je zbog poplava proglašena vanredna situacija, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

    Nakon obilnih padavina i poplava koje su u četvrtak uveče zadesile Kragujevac, ekipe Sektora za vanredne situacije i gradskih preduzeća Šumadija i Vodovod rade na saniranju štete na teritoriji grada, ali i na seoskom području u Masloševu i čitavom potezu ka Stragarima. Najugroženija su domaćinstva u naseljima Palilile, Korićani, Grošnica i Erdeč. Jedna od najkritičnijih lokacija je Levačka ulica u naselju Palilule, gde vatrogasci spasioci već 30 sati crpe vodu iz stambenih i drugih objekata.

  • 19:23

    Evakuisane bebe blizanci u Kučevu

    Vatrogasci spasioci Sektora za vanredne situacije MUP evakuisali su danas u Kučevu bebe blizance i jednu stariju ženu.

    Evakuisane su bebe stare 10 meseci, a kako saznaje Blic, voda je ušla u kuću nakon izlivanja reke Pek i Ševičkog potoka.

  • 18:12

    Pirot: Reka oborila dalekovode, sela bez struje i pijaće vode

    Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov izjavio je Tanjugu da je kod sela Gornja Držina, u slivu reke Jerme, došlo do obaranja dalekovoda zbog čega je došlo do prekida u snabdevanju strujom u dva sela, dok su četiri sela bez vode.

    "Kod nas nije bilo ozbiljnih problema kao u drugim delovima zemlje. Tokom noći došlo je do obaranja dalekovoda kod sela Gornja Držina u slivu reke Jerme, tako da su sela Komje i Vlasi bez struje. Inače u selu Vlasi je glavna pumpa za vodosnabdevanje sela Sukovo, Gornja Držina, Komje i Vlasi", rekao je Savov.

    Prema njegovim rečima, Elektrodistribucija je, zajedno sa Štabom za vanredne situacije, nabavila dva agregata koji će biti instalirani u selima Komje i Vlasi.

    "Trenutno selo Komje ima struju, a do kraja dana će veći agregat biti pušten u selu Vlasi i time će selo dobiti struju, a ujedno će proraditi i pumpa za vodosnabdevanje pomenutih sela. Očekujemo da, kada dođe do pada nivoa reke Jerme, u naredna tri-četiri dana, da se uspostavi normalno snabdevanje električnom energijom jer sada nije moguće intervenisati zbog visokog nivoa reke Jerme", rekao je za Tanjug Savov.

    Po rečima Savova, u pirotskom kraju nije bilo većih problema, a Štab za vanredne situacije prati situaciju 24 sata i reaguje u skladu sa potrebama na terenu.

  • 16:10

    BiH: Pronađeno telo dečaka koji je upao u potok

    U potoku u naselju Kućice kod Hadžića pronađeno je telo šestogodišnjaka, objavili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prenosi RTRS.

    On je upao u potok danas u popodnevnim satima kod Hadžića. Dečak je u potok upao pošto je pao sa trotineta, a policiju je o nesreći informisala dečakova majka.

    Telo dečaka je pronađeno nedaleko od mesta na kojem se desila nesreća.

    U potragu su bili uključeni i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Pokušaj reanimacije nažalost nije bio uspešan.

    Višednevne kiše uticale su na porast vodostaja svih potoka i reka na području Kantona Sarajeva.

  • 16:01

    Vanredno i u Boru, na kopovima veliki problemi

    Vanredna situacija proglašena je u Boru zbog obilnih kiša i opasnosti od poplava, saopštila je danas služba za informisanje kompanije Srbija Ziđin Koper. Navodi se da je nevreme praćeno obilnim pljuskovima izazvalo danas velike probleme u rudnicima Srbija Ziđin Koper, ali meštani sela Krivelja nemaju razloga za brigu, jer se prati tok Kriveljske reke i stanje kolektora

  • 15:43

    Vanredna situacija proglašena u Kragujevcu

    Vanredna situacija je proglašena u Kragujevcu sa ciljem da se brže i efikasnije otklone posledice obilnih padavina i poplava na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima u tom gradu, potvrdio je za RTS načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović.

    Nadležni su tokom dana obišli sve kritične tačke u Kragujevcu, gde su poplave nanele velike štete.

    Predstavnici Sektora za vanredne situacije, radnici javnih komunalnih preduzeća i vatrogasci-spasioci su sa mašina već na terenu i rade na otklanjanju posledica.

    U Kragujevcu, kao i ostalim opštinama Šumadijskog upravnog okruga, situacija je pod kontrolom, rečni vodotokovi su u svojim koritima, tvrdi Kočović i kaže da se i dalje iz pojednih naselja crpi voda iz stambenih i poslovnih objekata i sanira se putna infrastruktura.

    Usled posledica poplava aktiviralo se klizište u naselju Grošnica, koje je oštetilo deo glavne saobraćajnice u ulici Oktobarskih žrtava, koja to prigradsko naselje povezuje sa Kragujevcom. Meštani Grošnice mogu da koriste alternativni put, preko naselja Ćava.

    Načelenik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović apeluje na građane da štetu nastalu usled nevremena prijave na broj telefona 034/505-800 ili Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova na broj telefona 034/1985.

  • 15:22

    Obustava saobraćaja zbog izlivanja Crne Reke i Peka

    Saobraćaj na putu Debeli Lug - Jasikovo, obustavljen je zbog izlivanja Crne reke, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije".

    Zbog izlivanja reke Pek, obustavljen je saobraćaj na putu Kučevo - Debeli Lug, između mesta Brodica i Blagojev Kamen.

    Na putu Kratovska stena - Lučani, u mestu Lučani, na snazi je obustava saobraćaja zbog intervencije nakon obilnih padavina.

    "Putevi Srbije" napominju da će javnost biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja.

  • 15:09

    Predsednik opštine Lazarevac: Stanje se stabilizuje, Kolubara u koritu

    Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević danas je izjavio da se stanje u mesnim zajednicama u toj opštini, koji su prethodnog dana i u toku noći bile u problematičnom stanju zbog izlivanja vodotokova, pre svega reka Turija i Peštan, sada stabilizuje.

    "Mislim na šest mesnih zajednica, imali smo u toku noći porast reke Turije gde ona prolazi kroz mesnu zajednicu Sokolovo, gde je došlo do izlivanja i obustave saobraćaja prema celoj toj mesnoj zajednici i ostalim delovima, prema opštini Barajevo i mesnoj zajednici Arnajevo", rekao je Stević za Tanjug.

    On je dodao da su tokom jutra počele da se izlivaju takozvane crne vode u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, gde je upućen jedan bager i gde će biti na raspolaganju celokupna mehanizacija.

    Naveo je da je nezvanično oko 120 domaćinstava potopljeno, da nema nijednog povređenog sugrađanina, ali da je pričinjena velika materijalna šteta.

    "Sa ovim smo se susretali i 2014, tako da ne sumnjam da ćemo svi izaći kao pobednici", ocenio je Stević.

    On je dodao da je reka Peštan u stagnaciji i da njen vodostaj pada, i da je do pet sati jutros rađeno na izgradnji nasipa prema mesnoj zajednici Vreoci i ka ogranku EPS u Kolubari, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem.

    "Imali smo juče dve akcije spasavanja, spaseno je jedno dete od 15 godina u MS Junkovac, koje je upalo u Turiju, ono je izvučeno nepovređeno. Noćas su spasena dvojica braće, koji su iz Turije izvučeni i od kojih je jedan zbrinut u DZ Lazarevac, a drugi upućen u Beograd zbog hipotermije", rekao je predsednik opštine Lazarevac.

    On je izrazio nadu da će danas padavine prestati, kako bi se što pre pristupalo rešavanju problema.

    "Uputićemo gradonačelniku Šapiću predlog da se uvede vanredna situacija u osam mesnih zajednica koje su obuhvaćene poplavama. Mesne zajednice Rudovci, Mali Crnjani, Petkovac i deo MS Baroševac, pretrpele su najjači udar, uz, naravno, Vreoce, gde vatrogasci još vrše ispumpavanje vode iz 12 domaćinstava", rekao je on.

    Govoreći u kom stanju je reka Kolubara, on je rekao da se u toku noći povećao vodostaj njene najveće pritoke u tom području, Ljiga, zbog bujičnih ulivanja, te je zato porastao i nivo Kolubare, ali da je Kolubara i dalje u svom koritu i da nema velikih izlivanja koja bi mogla da ugroze domaćinstva.

    "Kolubara bi najpre mogla da ugrozi useve, poljoprivredna gazdinstva, pa čak i da ugrozi energetske sisteme, ali da bi do toga došlo, morale bi biti padavine kao 2014, a ja ne verujem da će do toga doći", zaključio je Stević.

  • 13:34

    U Boru stanje povoljno, smanjeni svi vodotokovi

    Na teritoriji Bora gde je, nakon obimnih padavina, proglašena vanredna situacija, trenutno stanje je povoljno, a vatrogasci i spasioci su tokom noći obilazili sve problematične tačke, izjavio je načelnik odeljenja za vanredne situacije borskog upravnog okruga Miodrag Marković.

    "Trenutna situacija je povoljna, kiša je stala, tokom noći nije padala, sada počinje neka lagana, veoma slaba kiša što je uticalo na smanjenje svih vodotokova na teritoriji borskog upravnog okruga", rekao je Marković za Tanjug.

    On je podsetio da je juče proglašena vanredna situacija na teritoriji grada Bora, a dan pre u delu teritorije opštine Majdanpek.

    "U jučerašnjem danu nakon izuzetno velikih obimnih padavina došlo je do porasta svih reka na teritoriji grada Bora. Najteža situacija je bila ovde na teritoriji sela Donja Bela Reka. Šest vatrogasaca i spasilaca je pomagalo ljudima da izvuku svoju tehniku i vrednosti iz podrumskih prostorija, zatim su ispumpavali vodu", rekao je Marković.

    Tokom jučerašnjeg dana bile su ukupno 33 intervencije, kao i jedno spasavanje lica koje je na krovu svog automobila čekalo pomoć u delu sela Metovnica i uspešno je spaseno.

    On je istakao da nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi, ali je pomagano meštanima da spasu ono što se spasti da.

    "Nažalost bujična poplava odnela je nekoliko sitnih i većih životinja. Ljudi su uspeli da nešto dignu na više etaže, ali smo naravno i mi bili tu da im pripomognemo da se ta šteta što manje prenese na njih", dodao je Marković.

    Marković je ukazao da su sve radne mašine javnih komunalnih preduzeća na terenu i rade, i danas, na sanaciji i osposobljavanju putne mreže.

    "Nismo imali evakuaciju ljudi, ali smo pomagali meštanima da spasu svoju tehniku i vrednosti iz podrumskih prostorija, a zatim ispumpavali vodu", istakao je Marković.

    On je istakao da su situacije koje su zadesile radnike kompanije "Ziđin" takođe rešene gde je, prema njegovim rečima, došlo do situacije da je dvadesetak radnika kompanije bilo odsečeno, pa se zajedno sa njihovim radnicima vršena evakuacija, delom i uz pomoć bagera, a delom uz pomoć čamaca u nekoliko tura, i na svu sreću na teritoriji borskog upravnog okruga nije imalo nijedno nastradalo lice.

    "Zajedno sa predstavnicima grada kompanije "Ziđin" obišli smo stanje kolektora Kriveljske reke, pošto je postojala bojazan da je začepljen. Zapravo nije, proverili smo i na ulazu i na izlazu, sve je funkcionisalo kako treba", kazao je Marković.

    "Danas takođe pratimo vremenske prilike i razgovaraćemo sa građanima da im ukažemo na opasnosti i da je bitno da se potrudimo svi da nam u ovoj nesreći niko ne nastrada", izjavio je Marković.

    Kada je reč o Zajačerskom okrugu, kiša koja danima pada nije dodatno prouzrokovala probleme.

    Moravica u Sokobanji je u stagnaciji, a Crni Timok koji ide kroz Boljevac i Zaječar je u opadanju. I nivo Borske reke je u opadanju.

    Vanredna situacija je u Sokobanji i Boljevcu, pri čemu je najviše štete načinjeno Sokobanji.

image