Srbija i Balkan

Pretučeni brat i sestra u opštini Zvečan; Grenel poručio Kurtiju: Promeni kurs

Dan počeo hapšenjem Dalibora Spasića, a završen brutalnim prebijanjem brata i sestre u opštini Zvečan
Pretučeni brat i sestra u opštini Zvečan; Grenel poručio Kurtiju: Promeni kurs© РТ Балкан

Na Kosovu i Metohiji situacija se i dalje ne smiruje. Najpre je danas uhapšen Dalibor Spasić, osumnjičen za napade na novinare, a večeras su pretučeni brat i setra u opštini Zvečan, dok su vozili kvad.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je sinoć u Severnoj Mitrovici bilo opsadno stanje, da su kosovski specijalci maltretirali građane i pokušali da uhapse Srbe.

Priština i dalje blokira prolaz vozila sa srpskim registracijama preko administrativnih punktova. Građani nastavljaju proteste zbog hapšenja četvorice Srba.

  • 17. jun 2023 • 22:24

    22:24

    Kurtijevi specijalci pretukli brata i sestru u opštini Zvečan

    Pripadnici specijalnih jedinica tzv. Kosova pretukli su večeras dvoje dece, brata i sestru, od 18 i 15 godina u Žitkovcu.

    "Brutalnost Kurtijevih parapolicajaca na severu se nastavlja. Ponovo su na meti srpska deca na Kosovu i Metohiji, maloletni K.R. i D.R., brat i sestra brutalno su večeras pretučeni u selu Žitkovac, opština Zvečan dok su vozila kvad", saopštili su iz Srpske liste.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 22:19

    Grenel poručio Kurtiju: Promeni kurs

    Nekadašnji specijalni predstavnik SAD za dijalog Beograda i Prišitne Ričard Grenel poručio je večeras da zdrav razum mora da prevlada na Kosovu, a premijer Aljbin Kurti da "promeni kurs".

    Grenel je na Tviteru napisao da novi gradonačelnici treba da rade sa alternativnih lokacija i da se odmah održe novi izbori uz puno učešće, a da specijalnu policiju treba povući, jer je to bio jednostrani potez premijera Kurtija.

    "Zdrav razum mora prevladati na Kosovu:

    - Premijer Kurti mora da promeni kurs.

    -Novi gradonačelnici treba da rade sa alternativnih lokacija i da se odmah održe novi izbori uz puno učešće.

    -Specijalnu policiju treba povući jer je to bio jednostrani potez premijera Kurtija.

    - Demonstranti tada mogu da napuste ulice.

    - Obe strane moraju da sprovedu sve prethodne dogovore.

    -Svako ko je napao Kfor, kosovsku policiju ili srpske demonstrante treba da odgovara.

    -SAD moraju da predvode pregovore, napisao je Grenel.

  • 19:16

    Srpska lista: Poslednji čas da se umeša međunarodna zajednica

    Ovo je poslednji trenutak da se međunarodna zajednica direktno umeša i spreči premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove rat, ističe Srpska lista.

    Oni u svom saopštnju upozoravaju da će Kurti svojim potezima primorati čitav srpski narod da se zaštiti od nasrtaja iz Prištine, što bi, kako kažu, bio put bez povratka koji nijedan normalan čovek ne želi i pogubno za sve na ovim prostorima.

    "Pitamo međunarodne predstavnike još koliko srpskih domaćina treba da Kurti uhapsi da bi vi podigli glas i tražili da se Srbi puste na slobodu, i sa slobode brane od lažnih optužbi, pošto za razliku od onih koji su uhapšeni u Raški, nijedan Srbin nije radio ništa protivzakonito niti posedovao vatreno oružje kakvo smo videli kod kosovskih policajaca prilikom hapšenja", navodi se u saopštenju Srpske liste povodom hapšenja Srbina Dalibora Spasića.

  • 18:24

    Novo hapšenje na Jarinju: Svečlja još jednog Srbina proglasio zločincem

    Pripadnici Kurtijeve policije uhapsili su danas na Jarinju Dalibora Spasića, medicinskog tehničara iz Kosovske Mitrovice dok se sa maloletnom ćerkicom i suprugom vraćao iz centralne Srbije, koji su zbog toga pretrpeli snažan šok, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

    Kancelarije za Kosovo i Metohiju odmah je stupila u kontakt s porodicom i uhapšenom Daliboru obezbedila advokata.

    "Lažni ministar policije Dželjaj Svečlja ponovo je jednog Srbina proglasio zločincem, umesto da se izvini što je već uhapsio nevinog momka Nemanju Vlaškovića u Leposaviću pod lažnom optužbom da je fizički napao novinare što je notorna laž, kao i neosnovanog hapšenja Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića i Miluna Milenkovića. Ni Spasić nije nikakav kriminalac već zdravstveni radnik u bolnici u Kosovskoj Mitrovici koga sada Svečlja pokušava da kriminalizuje samo ako je popreko pogledao nekog novinara", navodi se u saopštenju.

    Kako se dodaje, "Svečlja koji je poznat po prevrtanju Euleksovih vozila, a njegov gazda Kurti po bacanju suzavca i šok bombi i zatvaranju medija, najmanje imaju pravo da nekoga proglašavaju kriminalcima jer su oni patentirali nasilne i kriminalne metode na Kosovu i Metohiji".

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.
  • 15:54

    Kfor osudio napad na novinare

    Kfor snažno osuđuje napade na novinare na severu KiM dok su obavljali svoj posao, i dodaje da su sloboda štampe i izražavanja fundamentalne vrednosti koji svi moraju poštovati, saopšteno je danas iz Kfora.

    "Apelujemo na sve strane da se uzdrže od daljeg nasilja ili poteza koji mogu dovesti do dalje eskalacije, i da se osigura da mediji mogu da obavljaju svoj posao bezbedno", navodi se u saopštenju.

    Kfor ističe da su dodatne trupe raspoređene oko opština na severu KiM, nakon incidenata 29. maja, u kojima je veliki broj pripadnika te misije povređen, kako bi se predupredili eventualni novi sukobi.

    "Kfor nastavlja da obavlja svoj mandat koji se bazira na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, i u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao jedini mogući put. Pored toga, komandant Kfora ostaje u redovnim kontaktima sa svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike srpskih oružanih snaga, EULEKS, kao i predstavništvo OEBS-a", navodi se u saopštenju.

  • 15:04

    Advokat: Uhapšeni Vlašković nije osoba sa slike koju su objavili u Prištini

    Branilac uhapšenog Nemanje Vlaškovića advokat Predrag Miljković izjavio je da njegov branjenik nije napadao novinare 29. maja u Leposaviću, ističući da poseduje dokaz za to.

    Miljković odbacuje navode i objave Đeljalja Svećlje i dodaje da ta osoba nije Nemanja Vlašković.

    "To nije taj momak sa kapuljačom, to je istina, a i vidi se. Na istoj slici u širem formatu N. V. stoji u nekom sedmom redu. On nije napadač na novinare i prema našim dokazima nije ni mogao da bude", rekao je Miljković RTS-u.

    Miljković je najavio da će dokaze podneti sudu, uključujući i fotografiju, jer kako dodaje, Vlašković treba da bude na slobodi što pre.

  • 15:03

    Drecun: Kurti pokušao Lajčaku da preda spisak 350 Srba za koje tvrdi da su kriminalci

    Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao da je Aljbin Kurti pokušao Miroslavu Lajčaku da preda spisak na kome je 350 Srba koji su za njega navodno kriminalci.

    "Lajčak je odbio da prihvati taj spisak. To znači da Kurti planira dugoročno hapšenje Srba koji mu smetaju, koji mogu da organizuju proteste", rekao je Drecun za RTS.

  • 15:00

    Nemački ambasador objavio snimak navodnog napada na albanske novinare u Leposaviću

    Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode reagovao je na napad na medije u Leposaviću navodeći da bi svi trebalo da osude taj čin i da nažalost, još nije video reakciju Srpske liste.

    "Brutalnost ove scene je šokantna. Kada bi ovo trebalo da se završi? Mnogi su osudili ovaj neprihvatljiv čin nasilja, ali nažalost za sada ne vidim među njima nikakvu reakciju predstavnika Srpske liste. Zašto? Svako treba da da svoj deo posla kako bi se situacija deeskalirala", napisao je Rode.

  • 13:57

    Kurti: Odgovoriću Borelju sledeće nedelje

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da će nakon razgovora sa svojim timom odlučiti da li će sastati u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Evropske unije, prenosi "Koha".

    Kurti je naveo da je tražio da sastanak bude u nedelji, kada je i predložio plan u pet tačaka.

    "Sada imamo zahtev da sastanak bude sledeće nedelje, 22. ili 23. juna. Razgovaraću o tome sa svojim timom i sigurno ćemo dati odgovor početkom sledeće nedelje", rekao je on.

    Kurti  danas nije želeo da komentariše izjavu predsednice Osmani da je "vreme da se nađe rešenje zajedno sa EU i SAD".

    Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Srbiju i tzv. Kosovo na hitan sastanak sledeće nedelje u Briselu.

  • 13:13

    Miljković: Vlašković nije osoba sa fotografije, niti je on napao novinare

    Branilac uhapšenog Nemanje Vlaškovića, Advokat Predrag Miljković izjavio je da njegov branjenik nije napao novinare u Leposaviću 29. maja i da za to postoje dokazi, kao i da Vlašković nije osoba sa slike koju su objavili predstavnici Prištine.

    Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja sinoć je objavio vest o hapšenju i fotografiju na kojoj se vidi osoba sa kapuljačom i zatamnjenim naočarima u grupi ljudi koja pretestuje, tvrdeći da je to Nemanja Vlašković.

    "Mogu reći da na fotografiji koja kruži nije Vlašković, on na istoj slici u širem formatu stoji u nekom sedmom redu. On nije napadač na novinare i prema našim dokazima nije ni mogao da bude. Dokaze o nevinosti mog klijenta dostaviću sudu, uključujući i fotografiju", rekao je Miljković za Kosovo onlajn.

    Miljković je dodao da "njegov branjenik ali i on osuđuju svaki napad na novinare".

    Rok za određivanje daljih mera prema Vlaškoviću je sutra popodne.

image