Kurti kritikovao EU i Lajčaka, odgovor Borelju sledeće nedelje

Premijer privremenih prištinskih institucija nezadovoljan je načinom na koji se sprovode sporazumu i radi na formiranju Zajednice srpskih opština

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da pokazuje zube svojim zaštitnicima pa je tako danas kritikovao je evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka zbog načina na koji se radi na stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Smatra da dve strane prvo moraju da se dogovore oko principa, a tek onda da pišu nacrt, prenosi "Reporteri".

"Ne radi se o tome da se umnožavaju nacrti tekstova, već da se dogovaraju principi i da se onda piše tekst. Možemo doneti različite tekstove i pronaći aritmetičku srednju vrednost, kao što to obično čini izaslanik Lajčak. Ali, šta nas onda vodi napred, ako se ne slažemo u duhu teksta? Besmisleno je onda pokušavati da se dogovorimo oko slova", poručio je Kurti.

"Albanijan post" prenosi da se premijer takozvanog Kosova požalio na proces dijaloga i sporazum dogovoren u Briselu, a zatim i u Ohridu.

Nezadovoljan je, kaže, što nema potpunog i bezuslovnog redosleda sporazuma i aneksa o njegovom sprovođenju.

"Dakle, mi smo posvećeni, konstruktivni smo. Razumem da su članovi 7 i 10 članovi osnovnog sporazuma i zainteresovan sam da ih definitivno uvrstim u redosled, ali posvećenost njima ne može imati taj prioritet i obim", naveo je Kurti.  

Nešto ranije, Kurti je rekao da će sledeće nedelje odgovoriti visokom predstavniku EU Žozepu Borelju na poziv da se sastane sa sprskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Da li će se uz posredovanje EU videti sa Vučićem, on će, kaže, odgovoriti tek nakon razgovora sa svojim timom.

Kurti je naveo da je tražio da sastanak bude u nedelji, kada je i predložio plan u pet tačaka.

"Sada imamo zahtev da sastanak bude sledeće nedelje, 22. ili 23. juna. Razgovaraću o tome sa svojim timom i sigurno ćemo dati odgovor početkom sledeće nedelje", rekao je on.