Srbija i Balkan

Kad će nas ponovo ogrejati sunce?

Temperatura će od ponedeljka biti u porastu, ali se za vikend opet očekuju lokalni pljuskovi
Kad će nas ponovo ogrejati sunce?© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/bs

U drugoj polovini juna očekuje nas značajno manje padavina nego u prethodnih mesec i po dana, tvrdi meteorolog Goran Mihajlović, koji za Tanjug dodaje i da će narednih dana biti više sunca, kao i da će početak leta obeležiti temperatura viša od 30 stepeni.

"Kalendarski dolazi leto, i ono što će obeležiti početak leta je toplo vreme – već od ponedeljka imaćemo porast temperature. Početak leta i više od 30 stepeni, u većini mesta i 32 stepena, tako da ćemo na kratko zaboraviti ove kišne dane. Međutim, za vikend će biti lokalnih pljuskova, a poslednjih dana juna biće manje od 30 stepeni, oko 27, 28", dodao je Mihajlović.

Mihajlović za Tanjug kaže da su jun i maj najkišovitiji meseci u godini i da su u tom periodu padavine uglavnom pljuskovitog karaktera.

"Upravo taj karakter uslovljava ove bujične poplave. Videli ste da nismo imali problema sa velikim rekama - Dunavom, Tisom, Savom... Velike reke su pod kontrolom. Ono što je izazvalo probleme su mali vodotokovi, koji pri velikim količinama u kratkom vremenskom periodu nabujaju i naprave problem", objašnjava meteorolog.

On ističe da je, prema merenju Radarskog centra Bukulja, za samo 24 sata palo 77 milimetara kiše po metru kvadratnom.

Poređenja radi u Beogradu, prosečne mesečne padavine za jun iznose 90 milimetara, a sada smo u jednom danu imali količine koje uobičajeno padnu za mesec dana.

Kiša se, kaže on, danas očekuje još na istoku zemlje, u Borskom i Zaječarskom okrugu, dok će u zapadnim i severozapadnim krajevinama biti bez padavina.

Mihajlović je dodao da ulazimo u suvlji period uz porast temperature i da se ove poplave razlikuju od onih iz 2014. godine.

 "Te 2014. godine na većem području je padala kiša i bila je intezivnija. Mi zaboravljamo da smo imali nekoliko kišnih epizoda i u aprilu, pre tog maja iste godine. Ta 2014. godina je različita, zbog toga što su sada padavine uglavnom bile lokalnog karaktera - u maju ste imali Loznicu sa 250 milimetara po metru kvadratnom mesečnih padavina, a drugi delovi kao što je Veliko Gradište imali su svega 40 milimetara za ceo mesec", pojasnio je on.

Jul, kako najavljuje, neće biti topao kao u prethodne dve, tri godine, ali će imati između devet i 14 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni, uz padavine od 50 do 70 milimetara po kvadratnom metru što je i uobičajeno za taj mesec.

"Početak jula biće uslovi za pljuskove, srednja maksimalna temperatura za jul između 27 i 29 stepeni", dodao je on i najavio da dolazi toplo vreme za poljoprivredne useve, a pre svega za pšenicu koja treba da dozri. Kišni period joj je pogodovao, ali velika vlaga ipak može da utiče na razvoj određenih bolesti.

image