Srbija i Balkan

Završen sedmi protest "Srbija protiv nasilja"

Šetalo se od Narodne skupštine, preko Kneza Miloša do Mostarske petlje
Završen sedmi protest "Srbija protiv nasilja"© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Sedmi protest "Srbija protiv nasilja" počeo je oko 18 časova ispred Narodne skupštine. Prvobitno je bilo planirano da učesnici prošetaju od Narodne skupštine, preko Bulevara kralja Aleksandra do Slavije, zatim do Autokomande, pa odatle do Mostarske petlje, međutim, u međuvremenu je ruta protesta na inicijativu građana promenjena. Nova ruta je od Narodne skupštine preko Kneza Miloša do Vlade Srbije, a onda do Mostarske petlje.

Nezadovoljni građani na Mostarskoj petlji su blokirali međunarodni putni pravac, a kako javlja Tanjugov reporter, auto-put je blokiran u oba pravca, dok saobraćaj ne funkcioniše ni u Ulici Kneza Miloša. Deo učesnika, na kraju protesta stigao je i na Autokomandu.

Zahtevi protesta su, pored oduzimanja nacionalnih frekvencija, i smena svih članova REM-a, ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Dva zahteva su u međuvremenu ispunjena, a to su usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića i održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o uzrocima tragedija.

Na protest su došli šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, potpredsednik DS Miodrag Gavrilović.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.

U međuvremenu su protestovali i ispred RTS-a i Predsedništva na Andrićevom vencu.
Protesti su počeli i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

image