Stejt department ponavlja: Bezuslovno oslobodite kosovske policajce

Amerika poziva Srbiju i "Kosovo" da slede plan EU i da se vrate dijalogu

Stejt department ponovo je večeras pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca koji su privedeni 14. juna.

"Njihovo hapšenje i stalni pritvor pod lažnim optužbama pogoršali su ionako napetu situaciju. Takođe nastavljamo da pozivamo i Srbiju i Kosovo da slede plan u tri tačke koji je iznela EU i da se bez odlaganja vrate dijalogu koji vodi EU", navodi se u saopštenju Stejt departmenta koje prenosi Tanjug.

Viši sud u Kraljevu odredio je 16. juna pritvor trojici kosovskih policajaca koje je srpska policija uhapsila 14. juna na teritoriji Srbije.

Kako je saopštio MUP, pripadnici antitetorističke grupe policije locirali su i, ni u jednom trenutku ne prelazeći administrativnu liniju, uhapsili troje pripadnika tzv. kosovske policije koji su bili pod punom ratnom opremom.

Kosovska policija tvrdi da su trojica njenih pripadnika "kidnapovana" od strane srpske specijalne policijske jedinice, kao i da nije reč o specijalcima, već o službenicima granične patrole.