Dodik: Gurate "Kosovo" u nezavisnost, a Republici Srpskoj kažete da ne sme da priča o tome

Predsednik Republike Srpske komentarisao je sastanak Kurtija i Šmita

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upitao je danas, komentarišući sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, zašto neko misli da je moguće da Kosovo bude nezavisno, a da RS ostane u sastavu Bosne i Hercegovine.

Kurti i Šmit sastali su se juče tokom Prespanskog foruma, a premijer Kosova je nakon tog sastanka napisao da je Šmitu "preneo da je Bosni potrebno snažno Sarajevo i osnaživanje Bošnjaka kao žrtava genocida, dok se agresija Srbije na Kosovo mora osuditi. od svih jer to ima šire implikacije u regionu".

"Kurti i Šmit. Kakve ser.., a? Ali, pa, ne znam šta da komentarišem...", rekao je Dodik na pitanje novinara u Banjaluci da prokomentariše taj susret i Kurtijevu poruku.

Šmit, kao državljanin Nemačke, može da "šeta okolo koliko hoće i da ga prima ko hoće", rekao je Dodik, a preneo portal "Kosovo onlajn".

Na Kurtijevu opasku da Sarajevo treba da ojača u BiH, upitao je zašto ne kažu u Srbiji da treba ojačati Beograd.

"To je najobičnije licemerje. On bi razbio Srbiju, ojačao Prištinu, a došao bi ovde i držao nam predavanje kako da ojačamo Sarajevo i smanjimo autonomiju RS. A mi se stalno pitamo kako je moguće da zapadni faktor gura Prištinu, odnosno Kosovo u nezavisnu državu, a za RS kaže - ćuti, nemoj o tome. Kako je to moguće? Evo, ja kažem - zašto neko misli da je moguće graditi Kosovo kao nezavisnu državu i da RS ostane unutar BiH? I da nam još neki takvi starci kao što je on drže predavanja šta ovde treba da se radi“, rekao je Dodik.

I to je, kako je primetio, moguće, ako se uzme u obzir izjava Gabrijela Eskobara.

"On kaže da u poslednjih 90 dana sve što rade, rade u korist Kosova, uključujući prijem u SE, održavanje izbora... Pa, dali ste legitimitet izborima sa samo tri odsto izlaznosti... Oni daju njemu vetar u leđa, pa se čudite što to radi... Neverovatno", rekao je Dodik.

On je dodao da Šmit ne zaslužuje nijedan njegov komentar, jer je on čovek "koji privlači pažnju i ništa drugo".