"Više niko nije siguran": Ni tren mira za Srbe na KiM, nova hapšenja, pretučena i deca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti danas u 10 sati, Srbi sa severa KiM ponavljaju da je stvorena atmosfera u kojoj se niko više ne oseća sigurnim

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, ali, mira za Srbe na ovom području nema ni na trenutak.

Sinoć pred ponoć ljude je na Severu duboko uznemirila, potresla, uplašila vest koju je zvanično potvrdila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju a koja je koji sat ranije nezvanično počela da kruži Severom, da su kosovski specijalci u selu Žitkovac kod Zvečana zaustavili, maltretirali, fizički nasrnuli i zatim pretukli brata i sestru K. R. (15) i D. R. (17).

Tokom popodneva, na Jarinju je pred suprugom i maloletnim detetom uhapšen Dalibor Spasić iz Kosovske Mitrovice koji je osumnjičen za – napad na novinare.

Istovremeno, stanje na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije i jutros je nepromenjeno. Na Kosovo i Metohiju policija i dalje ne dozvoljava ulazak kamiona sa srpskom robom, prolaz nije dozvoljen ni kamiona sa srpskim tablicama koji robu iz Srbije preko KiM voze u treće zemlje.

Inače, i dalje nema pisanog traga, pisane odluke tzv. vlade u Prištini koja bi zvanično potvrdila zabranu. Putničkim vozilima i dalje je dozvoljen prelazak na Jarinju, Brnjaku, Merdaru, Končulju, ali, uz rigoroznu kontrolu putnika, otvaranje i pretresanje vozila, gepeka.

Saobraćaj preko Jarinja, Brnjaka i drugih prelaza i dalje je bitno smanjen u odnosu na stanje pore najnovije krize koja je počela hapšenjem Miluna Luneta Milenkovića u centru Kosovske Mitrovice sredinom prošle nedelje.

"Stvorena je takva atmosfera da niko više nije siguran, da niko više ne zna da li će na Jarinju ili Brnjaku, na Bistričkom mostu, ili na nekom drugom mestu gde su stacionirani kosovski specijalci biti uhapšen. Na puteve sada izlazi, preko Jarinja ide samo onaj ko mora. Nema dana da ne stigne vest da je neko od Srba uhapšen, zaustavljen, maltretiran... Sve ovo predugo traje, teško je ovde, sve teže živeti pod ovakvim pritiskom, stresom", kaže jutros jedan od Srba iz Severne Mitrovice.

Brata i sestru K. R. i D. R. policija je zaustavila dok su deca vozila kvad u selu Žitkovac koje su nalazi na putu od Zvečana prema Zubinom Potoku. Kancelarija za KiM saopštila je da su specijalci decu maltretirali, gurali, a zatim i fizički nasrnuli na njih. Dr Boban Mitrović iz KBC Kosovska Mitrovica noćas je izjavio da su deca stabilno ali pod teškim psihičkim stresom.

"Dečak je dobio više udaraca u predelu glave i udarac nogom u predelu slabina, dok je sestra, koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa motora, vučena po zemlji i pri tome zadobila kontuzione povrede desnog ramena", rekao je dr Mitrović.

Tzv. ministar unutrašnjih poslova KiM Dželjalj Svečlja juče je na Fejsbuku objavio da je na Jarinju uhapšen Dalibor Spasić, medicinski radnik iz Kosovske Mitrovice pod sumnjom da je – napao novinare. Dan ranije, u petak, u Leposaviću je uhapšen Nemanja Vlašković, takođe osumnjičen da je napao novinare, a njegov branilac, advokat Predrag Miljković izjavio je da njegov branjenik nije napao novinare i da poseduje dokaze za to. Vlašković je i dalje u pritvoru.

U noći između petka i subote Severna Mitrovica bila je, i bukvalno sa svih strana opkoljena patrolama kosovske specijalne policije koje su kod NIS-ove pumpe na izlazu prema Zvečanu, u naseljima Tri solitera, Bošnjakom mahali, na Malom Zvečanu, kontrolisale sve izlaze iz grada.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je juče da je u petak u Severnoj Mitrovici bilo opsadno stanje, da su kosovski specijalci maltretirali građane i pokušali da uhapse Srbe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučićp obratiće se javnosti danas u 10 sati.