Vučić: Zapad nas nikad nije gledao kao partnera, odluke ćemo donositi sami

Predsednik Srbije je naveo da je situacija na Kosovu i Metohiji komplikovana, najsloženija u poslednje 24 godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su juče brat i sestra u selu Žitkovac kod Zvečana napadnuti od strane takozvane Kosovske policije, te da su brata oborili a sestru vukli po zemlji.

On je rekao da je imao priliku da razgovara sa njihovom majkom, koja je decu zatekla bosu i na zemlji.

"Ti takozvani policajci su zaustavljali sve sa kacigama i kapama", rekao je Vučić i dodao da su se policajci iživljavali nad svima.

Vučić je napomenuo da je to samo jedan od incidenata na Kosovu i Metohiji, a da Beograd mnogo godina unazad pokušava da sačuva mir i stabilnost.

"Naša zemlja je dala sve da tako i bude, da čuvamo mir i da naša zemlja napreduje. Koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner zapadnim silama, nalazimo se na evropskom putu, sasvim otvoreno vam govorim - nikada nas nisu na taj način posmatrali ukoliko ne bismo služili svakom njihovom zahtevu bezuslovno", rekao je on i dodao da bismo uvek bili mi krivci, pa makar nikakve krivice nemali.

Vučić je dodao da izlaza više nemamo i istakao koliko je bilo napada na Srbe, a da nijedan Albanac nije upucan ili ranjen.

"Nema istrage po pitanju pucanja na Dragišu Galjaka, a uhapšeni Radoš Petrović i Obrenović isprebijani i dalje u pritvoru", rekao je predsednik Srbije.

Ponudili smo Euleksu da poligrafski ispita policajce koji su uhapsili Albance

On je rekao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju došla do izveštaja Euleksa, koji sprovodi monitoring na KiM i da u njemu ne piše ništa, te da je tu ispisano šta piše u četiri člana takozvanih prištinskih zakona.

"Pojma nemaju, ne znaju gde je levo, ispoštovali birokratsku formu i baš ih briga. Baš ih briga za Srbe, mogu da im rade šta hoće", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Kurti ima podršku pojedinih zapadnih zemalja, da je kreirao kriminalnu situaciju u kojoj može da maltretira građane srpske zajednice.

"Na KiM su upucali šestoricu Srba i niko nije pritvoren, Euleks kaže da pomno prati situaciju, a ne prati ništa sem da Srbi budu proterani, a za hapšenje trojice Albanaca preti se posredno i direktno Srbiji", pojasnio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, jedini koji nisu bili nekorektni su NATO vojnici i pripadnici Kfora, ali je zato Euleksu upućena poruka.

"Napisali smo im da je srpska policija, odnosno da su pripadnici MUP-a Srbije koji su uhapsili navedena lica, spremni da budu poligrafski testirani na okolnosti hapšenja, mesta hapšenja, odnosno da se ne radi o lokaciji na autonomnoj pokrajini", rekao je Vučić.

On je pojasnio da mogu da donesu svoje poligraf mašine i testiraju sprske policajce koji su uhapsili kosovske specijalce.

"Vodi se hibridni rat protivi Srbije, a zapadne zemlje dopuštaju upucavanje i maltretiranje Srba, sve je dozvoljeno Kurtiju, a šta god mi uradili i konstruktivni bili, suštinski nam nikada neće pomoći, jer oni smatraju da je Kosovo suverena teritorija", rekao je Vučić.

Poručio je da nikada naši organi nisu prelazili administrativnu liniju.

"Ako je budu prelazili, bićete obavešteni onako kako sam to rekao komandantu Kfora. Iako je u budućnosti budu prelazili, neće se vraćati", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da će Srbija i "ovako i onako morati da bude kriva", te da je zaključak da će na Vidovdan Srbi preduzimati svoje dalje korake za svoju slobodu.

"Što se nas tiče, više nikoga nećemo obaveštavati, sem spuštanja i podizanja borbene gotovosti i svojih obaveza prema NATO-u. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima očigledno nije stalo do mira i koji žele da Srbi budu malo tiše, a ne ovako iseljeni sa severa Kosova, da se to neće dogoditi. Neka razmišljaju i tvrde da je u pitanju blef, realnost, potpuno mi je svejedno", rekao je on.

Nema razgovora sa Kurtijem dok ne oslobode Srbe, povuku specijalce, gradonačelnike i zabranu robe

Dodao je da nema potrebe da razgovara sa Kurtijem dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, sve dok ne povuku besmislene norme o kojima svi ćute u svetu, a to je da ne puštaju kamione.

"Mislite da izgladnjujete ljude na severu? Neće vam proći. U nekom trenutku ti kamioni će proći, sad ili za mesec-dva, ti kamioni će proći. A da ne govorim da je to kršenje CEFTE", rekao je on i dodao da je uslov za razgovore i da se povuku specijalci i lažni gradonačelnici.

Pojasnio je da će možda doći do tehničkog razgovora, jer je to pitanje naše taktike, ali da suštinskih razgovora do ispunjenja uslova nema, te da ako se oni dese, obavestiće o tome 24 sata ranije.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je Žozep Borelj pozvao na krizni sastanak u Brisel i da li će otići na taj sastanak, Vučić je rekao da je on besmislen.

"Besmislen je takav razgovor, pošto nema nikakvog smisla jer se svaki krizni dijalog odnosi na - ajde Vučiću negde nešto popusti i uradi. Nemam gde da popuštam dalje, uradio bih to po milioniti put, ali nemam gde, nemam šta više da popustim i tačka. Besmislen je taj razgovor, a da li ću da se pojavim ili ne, da li da im dam tu priliku ili ne - o tome ću da odlučim, to će da bude naša taktička odluka", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija odluke donositi sama, neće se ni sa kim konsultovati, osim svojih obaveza koje ima prema komandantu Kfora.

"Situacija je veoma komplikovana, najsloženija u poslednje 24 godine. Naš narod je pod žestokim udarom ubica, lažova i prevaranata, dovoljno dobro znam koliko smo mali u odnosu na NATO zemlje, da naša politika mora da bude razvoj i ekonomski napredak, ali sam dovoljno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen", rekao je Vučić.

Najavio je da će pred Srbijom biti mnogo odluka u narednom periodu, dugoročnih i strateških, a da ćemo gledati da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti dalje maltretiranje i ugrožavanje srpskog naroda samo zato što su Srbi.

Vučić je naveo da premijer privremenih prištinskih institucija želi rat po svaku cenu.

"On provocira, želi sukob, želi rat po svaku cenu i u tome ima zaštitu, laže da nema zaštitu", ističe Vučić.

Predsednik Srbije je poručio, povodom ponude crnogorskih zvaničnika da ta zemlja bude domaćin razgovora između Beograda i Prištine, da se ne hvale time da ne poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Na pitanje da li bi prihvatio ponudu Dritana Abazovića i Jakova Milatovića, koji su ponudili da Crna Gora bude domaćin sledeće runde dijaloga, Vučić je rekao da bi u slučaju da Srbiji to neko traži, odgovor bio da je Srbija uz bratsku Crnu Goru.

"Interesantno, pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk, pitate se ima li to granice i onda ustanovite da nema granice. Zamislite da Crnoj Gori neko otme deo teritorije, koji god hoćete - Plav, Gusinje, Rožaje. Malesiju... a mi onda kažemo, vi i vaši partneri, evo mi ćemo da vas ugostimo, imamo lepu vilu na Zlatiboru", rekao je Vučić i dodao:

"Ajde, manite se domaćinstva, nije nama do vašeg mora, ni do planina. Nama neko to da traži, mi bismo rekli - mi smo uz bratsku Crnu Goru i ne damo na teritorijalni integritet Crne Gore, a to što vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, barem nemojte time da se hvalite", rekao je Vučić.