Vučević: Alarmantna i teška bezbednosna situacija u zemlji, Kurti navija za unutarsrpske sukobe

Ministar odbrane je ocenio da Kurti želi sukob Srba i Kfora i da mu je krajnji cilj da etnički očisti sever Kosova i Metohije od Srba

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija u zemlji alarmantna i teška, zbog zbivanja na Kosovu i Metohiji, a da su napadi na Srbe u pokrajini stalni i ne od juče, nego od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

Vučević je rekao da je ta situacija direktna pretnja za bezbednost Srbije i da je jedini tračak nade racionalnost međunarodne zajednice, pre svega zemalja Kvinte, koja bi, kaže, trebalo da izvrši politički pritisak na Prištinu, ali da "boli glasna tišina međunarodne zajednice", prenosi Tanjug.

Vučević je ocenio da Kurti želi sukob Srba i Kfora i da mu je krajnji cilj da etnički očisti sever Kosova i Metohije od Srba.

"Stalni pritisci i hapšenja, napadi, zabrana ulaska kamiona na KIM sa hranom i medicinskim materijalom imaju za cilj da Srbi pomisle da im tamo opstanka nema", rekao je ministar odbrane Srbije.

Ministar odbrane se osvrnuo i na proteste "Srbija protiv nasilja" i ocenio da je "neverovatno da u Beogradu imamo proteste i predloge da se vlast promeni na ulici upravo kada je situacija na KiM ovako teška i dodao da  Aljbin Kurti navija za unutarsrpske sukobe i da mu odgovaraju unutrašnja trvenja i podele u Srbiji.

"To njemu odgovara da može da sprovodi svoju politiku a Kurtijeva politika je direktna opasnost za bezbednost Srbije", rekao je Vučević.

Kada je reč o mogućnostima održavanja izbora, istakao je da će izbora sigurno biti i da je samo pitanje kada ali da je realno da oni budu ranije nego što je predviđeno.

"Da li će biti na jesen ili na proleće sledeće godine ne znam, ali na proleće nas svakako čeka redovan termin za lokalne i pokrajinske izbore za ogromnu većinu lokalnih samouprava. Što se tiče parlamentarnih i beogradskih izbora, SNS je prihvatio da to bude tema za razgovor kod predsednika Republike", rekao je Vučević.

On je dodao da opozicija neće izbore ali da hoće vlast bez izbora, što, kako je rekao, neće moći.

"O svemu može da se razgovara ali nema prelaznih vlada i vlada bez izbora. Vučić neće dati mandat za takvu vladu a poslanici SNS-a nikada neće glasati za nju", rekao je Vučević.

Predsednik SNS je ukazao da su proteste i skupove opozicije prijavili političari, da oni definišu ciljeve a onda kažu da to nisu stranački, već građanski skupovi a da su se oni priključili građanima .

"Ko bi predlagao ministre za prelaznu vladu? Zamislite da imamo ministre i koministre u Vladi Srbije a imamo situaciju na Kosovu kakva je sada", napomenuo je Vučević.