Srbija i Balkan

Policija pronašla 113 ilegalnih migranata u blizini Subotice

Prema nezvaničnim informacijama, ranjene su tri osobe koje su zbrinute u subotičkoj bolnici
Policija pronašla 113 ilegalnih migranata u blizini Subotice© МУП Србије

Prema nezvaničnim informacijama, troje ljudi ranjeno u jučerašnjem sukobu migrantskih bandi u blizini Tresetišta. Jučerašnji incident nije usamljen, pucnjava iz subotičke šume duž granice sa Mađarskom čula se i prethodnih nedelja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je juče, na više lokacija na području Policijske uprave u Subotici, pronađeno 113 iregularnih migranata koji su potom prevezeni u prihvatni centar. Migranti su pronađeni nakon što su meštani koji žive u blizini šume, duž pograničnog pojasa sa Mađarskom, juče iza podne prijavili pucnjavu koja je, prema rečima svedoka, sa povremenim prekidima, trajala oko četiri sata. 

Prema nezvaničnim informacijama, ranjene su tri osobe koje su zbrinute u subotičkoj bolnici. Povodom pucnjave u subotičkoj šumi za sada se jedini oglasio načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov. On je na svojoj Fejsbuk stranici saopštio da su u graničnom pojasu, na potezu od Hajdukova do Kelebije, intenzivirane aktivnosti policije u vezi sa pojačanom kontrolom boravka iregularnih migranata izvan prihvatnog centra. Šoralov je konstatovao da je očigledno smanjenje broja migranata na području Subotice izazvalo veliki revolt krijumčara i krijumčarskih grupa koji se, kao je naveo, ogleda u sve intenzivnijem obračunu istih uz upotrebu i vatrenog oružja. 

"Tako je i juče u šumskom pojasu između Radanovca i Tresetišta, u vremenu od 12.45 do 13.30 časova došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane iregularnih migranata, kojom prilikom je došlo i do ranjavanja, za sada ne potvrđenog broja lica – migranata (zasada u OB Subotica zbrinuta su dva lica – jedan sa lakšim i jedan sa težim povredama)", napisao je Šoralov.

Jučerašnja pucnjava nije prva u poslednje vreme u okolini Subotice. Meštani naselja Makova sedmica i Radanovac tvrde da su tokom poslednjih nedelja u više navrata čuli rafalni i jedinačnu paljbu iz pravca pograničnog pojasa. Kada su juče pozvali policiju, rečeno im je da ostanu u svojim kućama i ne izlaze napolje. 

S. M. sa Makove sedmice za RT Balkan kaže da se pucnjava zaista povremeno čuje i da je na neki način postala svakodnevica naselja duž granice. Prema njegovim rečima, broj migranata jeste drastično smanjen u odnosu na prošlu godinu, ali da se građani i dalje osećaju nebezbedno zbog očiglednog prisustva krijumčarskih bandi. Među svedocima pucnjave je i autor ovih redova koji je 6. juna, nešto pre 20 časova i 30 minuta, nedaleko od naselja Makova sedmica, slušao petnaestominutnu rafalnu pucnjavu iz pravca pograničnog pojasa, ali policija nije odgovorila na novinarsko pitanje o tom incidentu. 

Podsetimo, naselje Makova sedmica početkom jula prošle godine bilo je poprište krvavog obračuna migrantskih bandi. Tada je poginula jedna, a ranjeno najmanje sedmoro ljudi. 

Krajem novembra prošle godine, migranti naoružani automatskim oružjem snimljeni su u naselju Horgoš, nakon čega je usledila žestoka pucnjava. Tada je privedeno više od hiljadu migranata koji su bili smešteni u divljim kampovima u blizini auto-puta. 

Lokalne policijske snage su tada, zajedno sa žandarmerijom, uspele da normalizuju stanje, a na licu mesta se pojavio i tadašnji ministar Aleksandar Vulin. Iako to nigde nije zvanično saopšteno, Subotičani, naročito meštani pograničnih naselja, veruju da su, izvesno, posredi obračuni migrantskih bandi, jer se nedaleko od jezera Tresetište, koje se nalazi istočno od Makove sedmice, povremeno uspostavljaju divlji migrantski kampovi. 

image