Srbija i Balkan

Lajčak ide u Vašington na razgovore o situaciji na KiM

Specijalni izaslanik EU istakao je da su tenzije između Beograda i Prištine bile teme razgovora na Prespanskom forumu za dijalog
Lajčak ide u Vašington na razgovore o situaciji na KiM© Milos Tesic/ATAImages

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se iz Severne Makedonije, s Prespanskog foruma, gde je u u fokusu razgovora bila situacija na severu KiM. Najavio je da će, na poziv partnera iz SAD, otputovati u Vašington, na "intenzivne razgovore o daljem razvoju situacije i hitnim koracima".

Lajčak je u objavi na Fejsbuku istakao da su tenzije između Beograda i Prištine, kao i napeta situacija na severu Kosova i Metohije, bili teme razgovora na Prespanskom forumu za dijalog.

"Nedavna dešavanja u regionu, posebno visoka tenzija između Kosova i Srbije i situacija na severu Kosova, trenutno su u centru pažnje mnogih učesnika foruma. Na poziv partnera iz SAD putujem u Vašington. Imaćemo intenzivne razgovore o razvoju situacije i neposrednim narednim koracima", naveo je Lajčak.

Podsetio je da je prošle sedmice posetio sedište NATO-a. U sedištu Alijanse se sastao sa zamenikom generalnog sekretara Alijanse Mirčeom Džoanom, ne bi li razgovarali o situaciji na severu KiM, te da su se složili da je potrebno da se hitno preduzmu koraci ka deeskalaciji.

"To sam posebno naglasio pri razgovoru s predstavnicima NATO-a i EU", napisao je Lajčak.

image