Srbija i Balkan

Počinje upis na fakultete: Gužva na psihologiji i stomatologiji

Budući brucoši konkurišu od danas na univerzitete u Novom Sadu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici i Nišu, dok će se u Beogradu i Novom Pazaru dokumenta primati od srede. Provera znanja budućih studenata trajaće do 5. jula
Počinje upis na fakultete: Gužva na psihologiji i stomatologiji© Antonio Ahel/ATAImages

Analiza prošlogodišnjeg upisa studenata, koju je uradio Univerzitet u Beogradu, pokazala je da su najtraženiji studijski programi bili – psihologija, sa skoro pet kandidata na jedno mesto, logopedija, gde su se četiri kandidata borila za jedan indeks, zatim stomatologija i informatika.

Među deset najtraženijih studija bili su i politikologija, softversko inženjerstvo na ETF-u, IT na FON-u, medicina, arhitektura i farmacija, prenose "Večernje novosti".

Najveći broj bodova bio je potreban za softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu, gde je poslednji upisani student imao 96 bodova. Slede međunarodne studije na FPN (86), logopedija (84,34), metalurško inženjerstvo na TMF-u (84,16), agroekonomija na Poljoprivrednom fakultetu (81,7), stomatologija (79,36), arhitektura (79,24), politikologija na FPN-u (79,08), IT na FONU-u (77,8).

Prema odluci Vlade Srbije, na prvu godinu osnovnih studija čiji je osnivač Republika na teret budžeta ove godine biće upisano 17.822 brucoša, dok svaka visokoškolska institucija samostalno donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

Najviše brucoša upisaće najstariji i najtraženiji Univerzitet u Beogradu – 15.153. O trošku države će se školovati 9.743, a iz svog džepa studije će plaćati 5.450 studenata.

Na Univerzitetu u Novom Sadu indekse će dobiti 8.322 svršena maturanta. Besplatno će studirati njih 4.939. a samofinansirajućih će biti 3.383. U Kragujevcu na budžet ide 2.761 budućih studenata, u Novom Pazaru 845, na Univerzitetu u Prištini (sedište K. Mitrovica) 1.163. Univerzitet umetnosti u Beogradu planira da upiše 284 akademaca o budžetu, a studije će plaćati 154 brucoša.

Danas počinje prijavljivanje budućih studenata na univerzitete u Novom Sadu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici i Nišu, dok će se u Beogradu i Novom Pazaru dokumenta primati od srede. Provera znanja budućih studenata trajaće do 5. jula.

Prijemni ispit biće održan 26. juna.

Prilikom prijavljivanja kandidati treba da ponesu svedočanstvo za svaki razred srednje škole, diplomu o položenom maturskom ispitu, dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita i diplome s takmičenja.

Uspeh u srednjoj školi nosi najmanje 16, a najviše 40 bodova, dok se na prijemnom može osvojiti maksimalno 60 poena. Brucoš može osvojiti maksimalno 100 poena, za upis na budžet potreban je najmanje 51 bod, za samofinansiranje 30.

image