Brnabić s delegacijom MMF, Vučić sa privrednom delegacijom SAD

Privredna delegacija Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji prvi put posle 20 godina

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je razgovarala sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Jan Kes Martejn o tekućim makroekonomskim kretanjima u Srbiji i svetu i prioritetima za naredni period u različitim ekonomskim sektorima.

Brnabićeva je prisustvovala i sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku predsednice Vlade Srbije sa MMF bilo je reči i o prioritetima u energetskom sektoru, a premijerka je naglasila da u tom smislu Srbija ima tri cilja: diverzifikaciju izvora snabdevanja, izgradnju novih kapaciteta, kao i povećanje energetske efikasnosti.

Martejn je rekao da je Srbija do sada pokazala otpornost svoje ekonomije u odnosu na nestabilna dešavanja u Evropi i svetu i da je važno i dalje praviti tzv. bafere, kako bi zemlja bila spremna na eventualne ekonomske potrese.

Naglasio je da je važno održati strogu monetarnu i fiskalnu politiku, pre svega zbog inflacije.

On je rekao i da MMF u tome želi da podrži Srbiju i da je zato značajan novi tzv. "stend baj" aranžman. U pitanju će biti jak i važan program oko koga bi se obe strane saglasile, precizirao je Martejn.

Martejn je pohvalio visok nivo stranih direktnih investicija u Srbiju, a Brnabić je dodala  da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiju i da će, u tom smislu, "biti još dobrih vesti".

Vučić se sastao sa privrednom delegacijom SAD 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a sastanku su prisustvovali i Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Predsednik Vučić je naveo da je privredna delegacija Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju došla prvi put posle 20 godina.

"Razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima, jer je Srbija pokazala ne samo da je pouzdan partner velikih korporacija koje godinama uspešno posluju u našoj zemlji, već i stabilna ekonomija koja predstavlja odličnu investicionu i poslovnu destinaciju. Dobro nam došli, dragi prijatelji!", objavio je Vučić na Instagramu.