Srbija i Balkan

"Politiko": Kurti je postigao nemoguće - konsenzus demokrata i republikanaca u SAD

Na nesreću po Kurtija, oni su se saglasili da je prištinski lider tvrdoglav, a ponekad i nepromišljen političar koji je potkopao zajedničke američko-evropske napore da se postigne trajno rešenje za mir između Prištine i Beograda
"Politiko": Kurti je postigao nemoguće - konsenzus demokrata i republikanaca u SADwww.globallookpress.com © Panoramic

Kosovski premijer Aljbin Kurti postigao je nemoguće u američkoj politici: konsenzus među demokratama i republikancima, navodi portal "Politiko".

Na nesreću po Kurtija, oni su se saglasili da je prištinski lider tvrdoglav, a ponekad i nepromišljen političar koji je potkopao zajedničke američko-evropske napore da se postigne trajno rešenje za mir između Prištine i Beograda.

Vašington je za nedavno izbijanje nasilja na severu Kosova okrivio prištinskog premijera i pokušao je - do sada bezuspešno - da ga obuzda javnom kritikom. 

Kurtijevi kritičari ga optužuju da je proizveo krizu slanjem paravojnih policijskih jedinica u opštine sa srpskom većinom i upotrebom sile prilikom postavljanja albanskih gradonačelnika, nakon što su Srbi bojkotovali lokalne izbore.    

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, izjavio je ranije da SAD treba da razgovaraju sa Kurtijem i ocene da li mogu da računaju na njega kao partnera. Poruka je usledila nakon tvita američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kome se snažno osuđuju akcije vlade u Prištini kojima se pojačava napetost na severu KiM.

Ričard Grenel, koji je obavljao nekoliko visokih spoljnopolitičkih funkcija tokom Trampove administracije, uključujući i funkciju specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, ocenio je da je Kurti "pokazao srednji prst Bajdenu i Evropljanima".

Omiljeni projekat američkih demokrata

Grenel je duže vreme kritičan prema Kurtiju, čiji se stavovi nikada nisu poklapali sa stavovima Trampove administracije, podseća portal, ali ističe da je javni ukor Bajdenove administracije drugačiji na nekoliko nivoa.

"'Kosovo' je bilo omiljeni projekat demokratskih lidera još od kada je bivši predsednik Bil Klinton vodio uspešnu NATO kampanju 1999. godine protiv jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića", ističe "Politiko" i dodaje da mnoge demokrate vide "Kosovo" kao redak primer uspešnog uspostavljanja države uz pomoć SAD.

Čak ni Hil, koji je "diplomatska legenda na Balkanu", nije ostavio nikakvu sumnju da Beograd nije kriv za poslednju eskalaciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlada su "dobri partneri u ovom procesu", rekao je Hil.

"Čak je i EU, koja je vodila pregovore o 'normalizaciji' odnosa Beograda i Prištine, što je preduslov da obe zemlje pristupe bloku, izgubila strpljenje sa Kurtijem", navodi se u tekstu. 

Iz principa, ne iz besa

Kurti je do sada pokazao malo volje da odstupi, insistirajući da je za krizu krivo Vučićevo nepokolebljivo odbijanje da prizna suverenitet tzv. Kosova. Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi da deluje iz principa, a ne iz besa.

On je optužio Vučića da izaziva probleme na severu Kosova podržavajući tamošnju "fašističku miliciju" za koju tvrdi da stoji iza napada na albanske novinare i vojnike Kfora.

Srbija, ipak, ostaje najveća sila u regionu i SAD i EU žele da obezbede da ona ne uđe dalje u sferu ruskog uticaja, ocenjuje "Politiko", podsećajući da je zvaničan stav Srbije - neutralnost u odnosu na sukob u Ukrajini. 

Mnogi kosovski Srbi Vučića smatraju svojim zaštitnikom, navodi se u analizi, a Kurtijeva odluka da nasilno postavi albanske gradonačelnike uprkos "nedostatku legitimiteta" izazvala je nemire u regionu.

Nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova, međutim, datira mnogo pre tih izbora. 

"Njihova glavna zamerka odnosi se na prisustvo 'specijalne policije', teško naoružanih paravojnih jedinica, koje je Kurti poslao u to područje 2021. godine zbog spora oko daljeg korišćenja srpskih registarskih tablica od strane kosovskih Srba. Lokalno stanovništvo na policiju gleda kao na okupatorsku silu", navodi portal. 

Niz ovogodišnjih pucnjava na Srbe od strane specijalne policije dodatno je pogoršao situaciju.

Podsetnik na neuspehe Zapada

Međutim, njihovo nezadovoljstvo kosovskom vladom je mnogo dublje.

"Do sada smo imali loše iskustvo sa integracijom", rekla je Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa sa sedištem u Mitrovici. 

Glavni problem u tekućim razgovorima, prema njenim rečima, jeste to što se međunarodni napori za rešavanje sukoba fokusiraju na Srbiju i "Kosovo", a ne na lokalno stanovništvo.

"Međunarodna zajednica pokušava da izgradi kuću od krova nadole umesto od temelja", ocenila je Andrić Rakić.

Iako je nakon sporazuma u Ohridu delovalo da su stvari krenule napred, situacija se iznenada pogoršala. Zapad krivi Kurtija za forsiranje pitanja albanskih gradonačelnika u osetljivom trenutku, što je kulminiralo protestima u srpskim opštinama na severu KiM.

U vreme kada su SAD i Evropa usmerene na sukob u Ukrajini, poslednje što im treba je još jedan sukob na kontinentu, ističe portal. 

"Bez obzira na to da li je kritika Kurtija opravdana, najnovije rasplamsavanje na 'Kosovu' je snažan podsetnik na neuspehe Zapada u regionu i cenu dopuštanja da sukob tinja godinama", zaključuje "Politiko".

image