Bećirović optužuje zvaničnike Srpske za pokušaj rušenja Dejtona

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić odgovara da je Kristijan Šmit taj koji svojim intervencijama na Ustav i zakon vrši državni udar u BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović traži da se spreči održavanje zakazane sednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da se razmatra Predlog izmena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske, piše "Politika". 

On smatra da su predložene izmene koje podrazumevaju da se u "Službenom glasniku Srpske" ne objavljuju odluke visokog predstavnika koji nema legalitet "novi opasni pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma". Od međunarodnih predstavnika u BiH traži da spreče i najoštrije sankcionišu. 

"Bude li usvojen najavljeni antidejtonski predlog, to će biti unilateralno rušenje Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i napuštanje tog međunarodnog sporazuma. Negativne posledice ovog bezumnog pokušaja teško je sagledati, a još teže će biti kontrolisati anarhiju koja će neminovno nastati ako se ovaj antidejtonski čin ne zaustavi", rekao je Bećirović za portal sarajevskog "Avaza". 

Najavljeno zasedanje Narodne skupštine Bećirović povezuje s povlačenjem Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda BiH (jedinog preostalog sudije iz Republike Srpske) i zaključuje kako je "očigledno da se užurbano provode antidejtonske aktivnosti koje su povezane sa instrukcijama koje Milorad Dodik prima direktno iz Moskve".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić odgovara da državni udar u BiH vrši jedino Kristijan Šmit svojim intervencijama na Ustav i zakon. Sazivanje posebne sednice nije, kaže Stevandić, državni udar, nego je želja da se brani Ustav i zakon, a naročito status Srpske. 

"Ne možete pričati o državnom udaru ukoliko poštujete odluke Saveta bezbednosti, a odluke tog saveta su da Šmit nema njegov legitimitet", rekao je Stevandić. Napomenuvši da su sednicu parlamenta Srpske za 21. jun sazvali narodni poslanici i vlasti opozicije jer su 'odluke Narodne skupštine o nepriznavanju visokog predstavnika na snazi'".

Bošnjačkom članu Predsedništva BiH šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Sanja Vulić, poručuje da su "ustavne nadležnosti Narodne skupštine Srpske definisane i poznate" i da o tome "šta će ili neće uraditi parlament Srpske odlučuju narodni poslanici, a ne Bećirović, niti oni koje on poziva".

Saša Aulić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da je "javno kmečanje" Denisa Bečirovića politički nezrelo, čak pomalo i otužno, te da njegovo pozivanje stranaca i OHR-a da intervenišu protiv zvaničnika Srpske nije nikakva novost, već ustaljena praksa političkog Sarajeva. 

"Ona je odraz potpune nemoći i svedoči o nemoći Fraza o tobože suverenoj BiH, u kojoj bošnjački političari moljakaju strance da intervenišu, umesto da sa predstavnicima drugih naroda vode dijalog o budućnosti BiH", rekao je Aulić, prenosi "Politika".