Srbija i Balkan

Evrokomora traži ukidanje zabrane ulaska srpske robe na KiM, Vukašinoviću pritvor od 30 dana

Vozači kamiona iz Srbije koji sedam dana i sedam noći stoje na administrativnim prelazima bez ikakve naznake kada bi mogli da krenu dalje sinoć su, zajedno sa meštanima blokirali administrativne prelaze Jarinje i Merdare
Evrokomora traži ukidanje zabrane ulaska srpske robe na KiM, Vukašinoviću pritvor od 30 dana© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Sedmi dan zaredom vlasti tzv. Kosova ne dozvoljavaju ulaz na KiM šleperima i kamionima sa srpskim registarskim oznakama koji prevoze robu iz Srbije. Vozači kamiona iz Srbije koji sedam dana i sedam noći stoje na administrativnim prelazima bez ikakve naznake kada bi mogli da krenu dalje sinoć su, zajedno sa meštanima blokirali administrativne prelaze Jarinje i Merdare i ne dozvoljavaju da sa Kosova i Metohije u centralnu Srbiju prolaze kamioni sa RKS tablicama. 

Vozači koji su se odlučili na ovaj korak kažu da je to vid protesta zbog odluke kosovskih vlasti o blokadi prelaza za srpske kamione ali i znak solidarnosti sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Na ovim administrativnim prelazima vozači kamiona i šlepera propuštaju autobuse i putnička vozila ali ne dozvoljavaju da na teritoriju centralne Srbije uđu kamioni sa RKS tablicama. 

Ove blokade počele su juče iza 18 sati i tokom noći veći broj kamiona vraćen je na Kosovo. 

Juče rano ujutru u Leposaviću uhapšen je još jedan Srbin, 28-godišnji Uroš Vukašinović koga tzv. kosovske vlasti terete za napad na novinare, a u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, kao i Zvečanu, tokom dana održani su mirni, masovni protesti građana zbog sve češćih hapšenja Srba na severu KiM. 

  • 20. jun 2023 • 20:38

    20:38

    Lajčak sa Nuland u Vašingtonu

    Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u Vašingtonu sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland sa kojom je razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije.

    Lajčak je naveo da su saglasni da je neophodna hitna deeskalacija i povratak dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

  • 20:36

    Rode i Gero: Kurti će ostati sam ako ne posluša savete

    Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Olivije Gero u zajedničkom intervjuu za RTK potvrdili su da postoji zahlađenje odnosa između Vlade takozvanog Kosova i Evropske unije.

    Oni su preneli da su premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju rekli da će, ako ne sluša savete svojih prijatelja, sam ići putem koji je odabrao.

    Ambasador Rode je naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni pisali Kurtiju sa molbom da posluša njihov savet, što on nije uradio.

  • 19:48

  • 18:47

    N1: Bačena šok bomba ispred kafića u kom su bili opozicioni poslanici

    Šok bomba bačena je ispred ugostiteljskog objekta u Kosovskoj Mitrovici u kom su sedeli opozicioni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović i Miroslav Aleksić, piše N1.

    Iz policije takozvanog Kosova su za "Albanijan post" rekli da nemaju informacije o ovom događaju.

    "Kosovska policija nema informacije o ovom slučaju i ne može da potvrdi da li se to dogodilo ili ne", naveo je portparol policije Severne Mitrovice Veton Elšani.

  • 18:41

    "Koha": Kurti ide u Vatikan i Brisel

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti otputovaće u sredu u Vatikan, a dan kasnije sastaće se sa Papom Franjom, piše "Koha.

    Izvor za pomenuti medij navodi da će Kurti, nakon ove posete, otići u Brisel "kako bi pozitivno odgovorio na poziv visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

  • 18:38

    Činderle: Otkazano nekoliko sastanaka sa Kurtijem

    Austrijska novinarka Franciska Činderle kaže da se sankcije Evropske unije protiv Kosova shvataju ozbiljno jer je, kako tvrdi, otkazano nekoliko sastanaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

    Činderle navodi da je čula da su neki sastanci sa Kurtijem već otkazani, među njima i sastanak sa ministrom inostranih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

    "Sankcije EU protiv Kosova, se, čini se, shvataju ozbiljno. Čujem da je otkazano nekoliko sastanaka sa Aljbinom Kurtijem, među njima i sastanak sa austrijskim ministrom inostranih poslova Šalenbergom na bečkom aerodromu", navela je ona na Tviteru.

  • 18:05

    Vukašinoviću određen pritvor od 30 dana

    Advokat Nebojša Vlajić koji zastupa uhapšenog Uroša Vukašinovića izjavio je da je sud u Južnoj Mitrovici njegovom klijentu odredio pritvor od 30 dana.

    Vlajić za "Kosovo onlajn" kaže da se Vukašinović tereti za napad na novinare.

    Uroš Vukašinović je uhapšen juče ujutru dok je putovao na posao kada su ga presrela i otela lica koja su se nalazila u automobilu marke folksvagen bele boje bez vidljivih oznaka.

    Vukašinović je zaposlen u kćerka firmi kompanije Telekom Srbije na KiM.

    U Leposaviću su se juče ispred opštinske zgrade okupili građani kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba sa severa.

  • 17:41

    Osmani pozvao Beograd i Prištinu na deeskalaciju situacije

    Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

    Osmani je u objavi na Tviteru naveo da bi Srbija trebalo da oslobodi uhapšene kosovske policajce.

    "Razgovarao sam sa predstavnicima Srbije i Kosova. Ponovio sam svoj poziv na hitnu deeskalaciju u severnim opštinama Kosova. Od ključne je važnosti da Srbija odmah omogući pristup i puštanje pritvorenih službenika. Takođe sam naglasio potrebu da se i Kosovo i Srbija pridržavaju mape puta međunarodne zajednice za deeskalaciju, uz podsećanje da Kfor ima zadatak da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje u severnim opštinama", kaže Osmani.

    Osmani je dodao da je OEBS spreman da pomogne.

    "Za sve strane je ključno da rade na miru, a ja sam ih pozvao na to. OEBS je ponudio i spreman je da pomogne na zahtev", poručio je Osmani.

  • 17:35

    Kurti: Eskobara treba pitati na koga je sem "Kosova" i Srbije mislio kada pominje regionalni sukob

    Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je, povodom izjava američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da postoji potencijal za "regionalni sukob", da ga treba pitati na koga je još mislio osim Kosova i Srbije, kada je dao tu izjavu, prenosi "Koha".

    "Znam mnogo stvari, ali ne toliko. Morali biste da pitate emisara Eskobara kada je govorio o regionalnom sukobu, osim Kosova i Srbije, na koje zemlje je mislio. Ne verujem da je mislio na Crnu Goru ili Severnu Makedoniju takođe. Premijer Rama je pretio Beogradu, možda, ali o tome biste morali da pitate emisara Eskobara", izjavio je Kurti na konferenciji za novinare.

    Dodao je da nijedan diplomata ne bi trebalo da ima nedoumice oko toga koga će podržati povodom situacije na severu Kosova.

    "Na severu Kosova imamo Kfor, Euleks i pre svega Kosovsku policiju koja sprovodi red i zakon, a tu imamo i nelegalne strukture Srbije. To je sukob između demokratske republike i nelegalnih struktura autokratske države", kaže Kurti.

    Dodaje da Kosovska policija dobro obavlja svoj posao.

    "Mnogi policajci ne bi bili ni blizu efikasni kao naša policija. Nasilje bandi je izraz panike. Oni su verovali da Kosovo nikada neće imati policiju koja se bavi njima, koja ih je već uhapsila i drži ih u zatvoru. Ovo nasilno ponašanje dolazi od panike. Nemam informaciju da će nam vladavina prava na severu Kosova doneti regionalni sukob", naveo je Kurti.

  • 17:28

    Evrokomora traži ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na KiM

    Članice Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja oko 20 miliona kompanija, zatražile su ukidanje blokade ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju koju je nedavno uvela Priština, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

    Predsednik PKS Marko Čadež, koji učestvuje na Svetskom kongresu komora u okviru koje je održana Generalna skupština Evrokomore u Ženevi, kaže da su članovi ove organizacije podržali stav Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i zajedničku izjavu sa predsednikom Privredne komore Kosova, Ljuljzimom Rafunom, o deeskalaciji situacije na Kosovu.
    "Ponovio sam kolegama iz evropskih privrednih komora da blokade i sprečavanje trgovine šteti ne samo Beogradu i Prištini, već i čitavom regionu. Ukazao sam i na štetu koje trpe kompanije koje su u vlasništvu biznismena iz EU koje rade u Srbiji, a koja se meri stotinama miliona evra", rekao je Čadež.

image