Srbija i Balkan

Palma: Basta nije više član JS; "Nova" navodi da formira svoj pokret

Izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu su dijametralno suprotne programu Jedinstvene Srbije
Palma: Basta nije više član JS; "Nova" navodi da formira svoj pokret© M.M./ATAImages

Ministar privrede i dosadašnji član Jedinstvene Srbije Rade Basta isključen je iz ove stranke, objavio je danas njen predsednik Dragan Marković Palma, a istovremeno bi trebalo da formira sopstveni pokret "Evropski put". Kako navodi "Nova", Basta će danas ozvaničiti tu odluku.

Radetu Basti je dat rok da podnese ostavku na sve funkcije na koje ga je predložila Jedinstvena Srbija, što uključuje i funkciju ministra za privredu u Vladi Srbije, saopštio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

On podseća da je na sednici Predsedništva Jedinstvene Srbije koja je održana 10. 04. 2023. godine u Jagodini jednoglasno doneta odluka o smeni Radeta Baste sa mesta potpredsednika stranke.

"Razlog za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi Srbije je sledeći: Izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu su dijametralno suprotne programu Jedinstvene Srbije i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da u svakoj državi na svetu, ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi Vlada čiji je član - taj podnosi ostavku.

"Za Jedinstvenu Srbiju Rade Basta više nije član stranke i za Jedinstvenu Srbiju Rade Basta više nije ministar u Vladi Srbije", saopštio je lider Jedinstvene Srbije i istakao da je zahtev za smenu Radeta Baste podnet i Vladi Republike Srbije.

Juče je Bastinu ostavku zatražio i ministar odbrane i lider SNS-a Miloš Vučević.

On je, navode "Večernje novosti", javno zatražio da Basta napusti fotelju u Nemanjinoj 11, nakon što je najnovijom podrškom protestima "Srbija protiv nasilja" napravio pometnju u Vladi. 

"Gospodin Basta narušava jedinstvo vlade, jer više ne stoji iza stavova u koje je barem zvanično verovao i zbog čega je i biran za člana vlade. Ostavku treba da podnese odmah", rekao je Vučević.

Još krajem marta najavljena je mogućnost da ministar Basta formira pokret, a nakon što je javno počeo da govori da Srbija mora da uvede sankciji Rusiji. Iako je tada bilo na nivou spekulacija, Basta je očigledno već tada nameravao da formira pokret, što će danas i formalno učiniti, navodi portal "Nova".

image