Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje Grenelovu tvrdnju: Da li je povlačenje NATO-a bio Trampov plan za Kosovo?

Sve ukazuje da je plan bivšeg američkog predsednika bio da se NATO trupe povuku sa Kosova i Metohije
RT Balkan istražuje Grenelovu tvrdnju: Da li je povlačenje NATO-a bio Trampov plan za Kosovo?© Anna Moneymaker-Pool/Getty Images

Dan ulaska NATO trupa na "Kosovo" prištinske vlasti slave kao Dan oslobođenja, i uprkos tome što je ova misija u južnoj srpskoj pokrajini čitave 24 godine - o njenom odlasku više niko i ne govori. Pre nekoliko godina, međutim, stav vodeće članice pakta koji je izvršio agresiju na Srbiju, Amerike, bio je potpuno drugačiji.

To tvrdi bivši specijalni izaslanik za dijalog "Kosova" i Srbije Ričard Grenel koji je, u razgovoru za  "Pravi glas Amerike", istakao da se još 2020. godine razgovaralo o povlačenju NATO snaga sa "Kosova", jer je u to vreme postignut veliki napredak u dijalogu.

"Donald Tramp i njegov tim činili su velike i inovativne poteze da zbliže Kosovo i Srbiju. Imali smo ekonomski sporazum koji su obe strane gurale napred. Moram da budem iskren, pošto smo napravili veliki napredak 2020. godine, razgovarali smo o potencijalnoj ideji da uklonimo snage NATO-a sa Kosova. Bilo je vreme za to, nisu imali šta da rade", istakao je Grenel.

Nekadašnji izaslanik Trampove administracije rekao je da je za trenutni haos i nasilje na severu Kosmeta odgovoran Bajdenov tim koji je promenio politiku SAD na Balkanu, i uzde prepustio Evropskoj uniji.

Da su ove Grenelove tvrdnje istinite i da je bivši američki predsednik SAD Donald Tramp prema Kosovu vodio potpuno drugačiju politiku, svedoči i njegova pretnja od pre tri godine. Otvoreno je Trampov predstavnik tada poručio: "Ukoliko strane ne sednu i ne dogovore se, mi ćemo se povući."

Svedočanstvo ovakvog kursa Trampove politike prema Kosovu i Metohiji jeste i tekst koji je, takođe 2020. godine, osvanuo u "Vašington tajmsu" pod naslovom "Neka propala kosovska strategija Bila Klintona nestane usred pandemije kovida-19", komentaru Dž. Majkl Volera, višeg analitičara u Centru za bezbednosnu politiku (CSP), tink- tenku koji je bukvalno bio rasadnik iz koga je Tramp uzimao svoje glavne kadrove poput savetnice Kelien Konvej, šefa kabineta Nacionalnog saveta za bezbednost Freda Flajca, zamenika savetnika za nacionalnu Bezbednost Čarsa Kapermana.

Na sve to, republikanac je o funkcionerima ove organizacije govorio kao o "veoma visoko respektovanim ljudima, koje ja zapravo poznajem".

S pravom se, dakle, može "sumnjati" da je Voler, zapravo, pišući pomenuti komentar bio glasnik neproglašene Trampove politike.

Opisujući "relikvije" koje su Albanci na Kosmetu, po trgovima i ulicama sabirali u znak sećanja na Klintona i družinu, autor samoproglašenu državu opisuje kao "luna park političkog kulta" i "cirkus nakaza za Močvaru" (spregu profesionalnih političara i lobista u Vašingtonu koju je Tramp obećao da će isušiti).

"Sve je omogućeno sa dve milijarde dolara novca američkih poreskih obveznika. Dodajte ekstra veliki račun za američke trupe tamo - ne da bi zaštitili mesto od stranih osvajača ili da bi obezbedili vitalne američke interese - već da spreče lokalno stanovništvo da se međusobno ubija. Šou nakaza se zove Kosovo", ocenjuje ovaj autor.

Priču o "nezavisnosti" Kosova Voler jednostavno opisuje ističući da je prethodno albanska većina, tačnije "islamistička Oslobodilačka vojska Kosova", odatle proterala većinu hrišćana, a Amerikanci su podržali njihov progon.

"Otcepljena pokrajina bez izlaza na more ima nultu stratešku vrednost za Sjedinjene Države. Manje od polovine površine Vermonta, Kosovo je dom populaciji gotovo veličine Bronksa", isticao je ovaj analitičar blizak Donaldu Trampu, podvlačeći da su najpoznatiji izvozni proizvod Kosova - "džihadisti".

Sa Sjedinjenim Državama i savezničkim kopnenim snagama "mirovni proces" se, kako on konstatuje, odugovlačio godinama, dok se u međuvremenu secesionistička pokrajina odvojila od Srbije 2008. godine i proglasila nezavisnost "zahvaljujući američkim trupama koje su obezbedile da se mirovni proces otegne do u beskonačnost".

Kako Voler naglašava, "glupi Amerikanci nastavljaju da pumpaju gotovinu" i štite "Kosovo" od hrišćana, što je autoru u najmanju ruku sumnjivo budući da zna da je lažna država najveća baza za regrutovanje džihadista po glavi stanovnika.

"Trampova administracija pokušava da izvuče Sjedinjene Države iz kosovske zbrke i okrene Srbiju Zapadu", navodi on, dok, takođe konzervativac, radio-voditelj Hju Hjuit sa stranica "Vašington posta" podseća da su sukobi Srbije i "Kosova" zahtevali da "desetine hiljada Amerikanaca, tokom dve decenije, godinama budu odvojeni od porodica ne bi li sprečili divljačko ubijanje".

Grenel je, otprilike u isto vreme, tvrdio da "Vojska SAD voli Trampa, jer zna da on vraća trupe kući i da nije započeo nikakve nove ratove".

Ali, ako je sve ovo ipak nedovoljan signal o tome kakvi su zaista bili planovi bivšeg američkog predsednika sa Kosovom, možda je jasniji pokazatelj mišljenje njegovih senatora, ili sina?

"Duže od dve decenije, američke snage su pomagale da se održi mir između Kosova i Srbije. Sada, sa istorijskim napretkom na vidiku, Kosovo mora da uradi svoj deo posla i da ukine sve obaveze nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije u potpunosti posvećeno miru, onda bi SAD trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo", naveo je pre tri godine senator Dejvid Perdju.

Prilično je ilustrativno, kada se već govori o Trampovom stavu prema prisustvu NATO trupa na Kosovu, to što je njegov sin Don retvitovao ovu objavu, dodatno je začinivši svojim komentarom.

"Na Kosovu se nalazi 650 američkih vojnika. Vreme je da ih vratimo kući", kratak i jasan bio je Trampov naslednik.

Svojom poslednjom izjavom Grenel je, dakle, potvrdio ono što su neki i te 2020. godine verovali, a to je da kruna učešća administracije Donalda Trampa u dijalogu Prištine i Beograda, nije bilo priznanje nelegalne države, već normalizacija života na Kosmetu i povlačenje NATO trupa.

On je u gostovanju za "Glas prave Amerike" objasnio i kako je to izgledalo u praksi, navodeći da su se, u vreme Trampa, dve strane dogovorile oko ekonomskog razvoja, otvorile granice, dogovorile se oko avio linije Priština-Beograd…

Šta je Bajdenova administracija doprinela, vidljivo je svakome ko makar i letimično pogleda vesti. Premlaćivanja Srba, uzurpacija opština, upadi kosovskih specijalaca u Srbiju…

Nova kandidatura Donalda Trampa za mesto predsednika Amerike i njegovi dobri izgledi da porazi već ostarelog Bajdena daju mesta nadi da će republikanac možda imati priliku da nastavi ono što je započeo.

Ako je njegovo učešće u dijalogu bilo priprema za povlačenje NATO trupa iz južne srpske pokrajine, nema razloga da ne verujemo da bi i u drugom mandatu, kormilo Amerike upravljao u istom pravcu - deokupaciji "Kosova" od koga je Alijansa napravila svoju bazu...

image